Kalapüügi arutelu, küsimused, kogemused
Re: Kalapüügi arutelu, küsimused, kogemused
Igaks juhuks mainin, et see kalastuskaardijõgi. Isegi selle eest, et teada saada, et seal miskit pole on vaja 7 ära maksta. Narva mnt ülesvoolu on kopravaatlus tasuta.
Osaval kalamehel on alati õnne.
7 raha looduse imetlemise eest pole ehk teab mis palju aga ega midagi ei plussi ega miinuse poole pealt ka nagu välja ei paista?
ma pole kunagi Pühajõel käinud, kuidas muljed olid?
Maksin seitse raha ja sain seitse penikoormat maalilist jõge avastada. Kõik nägi välja nagu filmis ja tegemist on tõesti ääretult ilusa jõe ja üleüldse kogu see Toila kant on avastamist väärt. Vesi on pigem madal, kala ei näinud ja jalad jäid kuivaks.
Ilus on jaa
Peab kätte võtma ja sääl ikka ära käima.

Ma olin seekord perega ja käisin ühel varahommikul luurel. Ööbisime Toila Valgevilla majutuses, mis on jõest pm kiviviske kaugusel. Soovitan ka seda, kõik vajalik olemas ja väga viks ning viisakas.
Tekkis mõte minna päris lõunasse, Ahja jõge avastama ja lugesin üht vana teemat kalale foorumist, vaatasin maaameti kaarte jne. Mida siinsed spetsid teavad ehk kaasa rääkida/aidata, kuhu esialgu laagri püsti võiks seal panna? Tarvaskoja kandis pidavat olema rohkem ruumi ja õhku vehkimiseks, peab see paika?
Aitäh!
Aitäh!
On kellegil kogemust/arvamust suvise merika merest lennutamise kohapealt?
Olen m6ned aastad spinnaga merikat taga ajanud ning mingi pähetambitud reegel on, et kui vesi kevadel saavutab ++10°C v6ib varustuse kokku pakkida ja sügist ootama hakata pmst.
Nüüd olen lennukale üle näinud ja oh imestust kui varustust tellides sattusin järgmisele artiklile:
https://www.adh-fishing.com/adh-world/a ... aign=flies
Artikkel siis saksa lennukamaterjali online poest.
Ja teemaks kuidas suvine baltic sea merikapüük on ülik6va!
ja ega ei oskagi arvata midagi.
Kalastusgruppe ja foorumeid jälgides ei ole suvel kedagi kunagi merikapilte postitamas näinud.
Samas on m6ni kutseline kalur, kes ka suvel müüb merevärsket merikat.
Olen m6ned aastad spinnaga merikat taga ajanud ning mingi pähetambitud reegel on, et kui vesi kevadel saavutab ++10°C v6ib varustuse kokku pakkida ja sügist ootama hakata pmst.
Nüüd olen lennukale üle näinud ja oh imestust kui varustust tellides sattusin järgmisele artiklile:
https://www.adh-fishing.com/adh-world/a ... aign=flies
Artikkel siis saksa lennukamaterjali online poest.
Ja teemaks kuidas suvine baltic sea merikapüük on ülik6va!
ja ega ei oskagi arvata midagi.
Kalastusgruppe ja foorumeid jälgides ei ole suvel kedagi kunagi merikapilte postitamas näinud.
Samas on m6ni kutseline kalur, kes ka suvel müüb merevärsket merikat.
Igati mõistlik mõte.Ilus jõgi,kenasti püütav.Turb,säinas,teib,harjus,ahven,haug ja mõned kalad veel lisaks igati püütavad.Tarvaskoja või pigem vast ikka taevaskoja kandis olles külastaks kindlasti ka lähedal asuvat otteni silda.Kaladele lisaks ka mõnus kultuurihõnguline matk,reliikvia filmi rajad ja ka väga mõnus laagripaik.
Ütlen kohe,et meres ei püüa,aga pähetambitud reeglid panevad alati muigama.Need kehtivad ALATI selle hetkeni ,kui kogemus nad murrab.Olen mereääres päikest võtnud ja ujunud ja seda kindlasti mitte +10 ga.Samal õhtul on naabermajast mees randa ujukateväel võrgu pannud ja hommikul väga korraliku merikasaagi saanud.Mida ütelda tahan,pilt on oluliselt suurem kui temperatuur,kuupäev või kellaaeg.Jutule vastust saades olen igati valmis teemal edasi arutama.
Mõned aastad tagasi saadi keset suve spinnaga kusagil Saaremaal mõned merikad. Muidu oli vesi suviselt soe aga tuule muutus või torm, ei mäleta täpselt mis ilmamuutus toimus, viis sooja vee pealt ära ja alt tuli külmem vesi asemele. Koos sellega saabusid ka merikad.
Kindlasti tasub suvel ka proovida merikat püüda. Kusagil soojas lahesopis vast üsna mõttetu üritus aga paadilt kohas kus vesi järsku sügavaks läheb raske uppuva nööriga proovida, miks ka mitte.
Kindlasti tasub suvel ka proovida merikat püüda. Kusagil soojas lahesopis vast üsna mõttetu üritus aga paadilt kohas kus vesi järsku sügavaks läheb raske uppuva nööriga proovida, miks ka mitte.
Ainuke reegel on, et reegleid pole.
T6stataks sellepeale teemat korra uuesti.
Nimelt mereveetemperatuurid on ilmselgelt veel kaugel 10 kraadist kuid teooria peab ilmselt ikka paika.
Samuti on l6he/forellij6gede suudmed lubatud piires vaikselt v6rke täis juba.
Seega peab luuretempo uuesti üles v6tma.
Olen tegelikult siin eelmisest postitusest saati vaikselt silma peal hoidnud.
Kodulähedal on ka välja luuratud kohad kus näib eriti järsult sügavaks minevat - veealused pankrannikud ja mida veel.
Küll aga on veekvaliteet olnud kohutav. Selline haisev mäda-adru-supp.
V6in sellelt elegantselt kalalt rohkelt üllatusi oodata kuid ei usu, et ta solgiauku ujub

Anyway, loodetavasti toovad sügistuuled natuke selgust mereäärde.
Hei Taavi!
Mis kandis toimetad muidu?
Toon siia teise müüte kummutava näitena sisse, et meil käib siin Eestis jutt, et kui merest punast siis ikka peamiselt põhjarannik ja kivine põhi. Lükkan selle väite täiega ümber ja kala saab ka väga edukalt Läti piiri lähedalt Treiman/kabli/häädemeestel. Seal palju liivast põhja ja meri läheb kohati väga aeglaselt sügavaks. Kohalikud (mul elab sugulane seal) püüavad jäävaba hooaja puhul talv läbi ja võrku on jäänud ka 15-20kg lõhelisi. Kala hakkab liikuma sügisel kui vesi +14-15C juures ja pigem just öisel ajal.
Teine näide on Saaremaalt, kus ka ise laagris käin. Tagamõisa poolsaar ja Haagi lõugas. Seal ka igal pool palju liiva, kuid põhjareljeef läheb järsult sügavaks. Soodsa tuule ja vee liikumise korral saab punast ka suvel aga tuleb paadist püüda, kahlaga ei ulatu õige kauguse peale. Vesi on seal aastaringselt väga selge ja pigem meenutab oma toonidelt ja erksuselt mõnda sooja veega ookeani.
Ehk siis, sinu jutus on point ja sa ei aja tuuleveskeid taga. Teadmiste põhjal on võimalik õiged järeldused teha ning hea õnne korral kala üles leida. Lihtsalt, meri un suur ja lai ning 2/3 püügiedust moodustab püügipäevade arv.
Mis kandis toimetad muidu?
Toon siia teise müüte kummutava näitena sisse, et meil käib siin Eestis jutt, et kui merest punast siis ikka peamiselt põhjarannik ja kivine põhi. Lükkan selle väite täiega ümber ja kala saab ka väga edukalt Läti piiri lähedalt Treiman/kabli/häädemeestel. Seal palju liivast põhja ja meri läheb kohati väga aeglaselt sügavaks. Kohalikud (mul elab sugulane seal) püüavad jäävaba hooaja puhul talv läbi ja võrku on jäänud ka 15-20kg lõhelisi. Kala hakkab liikuma sügisel kui vesi +14-15C juures ja pigem just öisel ajal.
Teine näide on Saaremaalt, kus ka ise laagris käin. Tagamõisa poolsaar ja Haagi lõugas. Seal ka igal pool palju liiva, kuid põhjareljeef läheb järsult sügavaks. Soodsa tuule ja vee liikumise korral saab punast ka suvel aga tuleb paadist püüda, kahlaga ei ulatu õige kauguse peale. Vesi on seal aastaringselt väga selge ja pigem meenutab oma toonidelt ja erksuselt mõnda sooja veega ookeani.
Ehk siis, sinu jutus on point ja sa ei aja tuuleveskeid taga. Teadmiste põhjal on võimalik õiged järeldused teha ning hea õnne korral kala üles leida. Lihtsalt, meri un suur ja lai ning 2/3 püügiedust moodustab püügipäevade arv.
Vahet pole millisesse teemasse ma selle jura torkan.Seda vaikelu jälgides jäin mõtlema,et eestimaise lendõngefoorumi ajalugu on 20 + aastat ja kolm foorumit vana.Selle aja jooksul on kunagised missid juba kortsudega ehitud,poistebändidest on saanud meestebändid jne.Õnneks või kahjuks tundub lendõng meil tiksuvat järjekindlalt kusagil lasteaia vanemas rühmas.Ühtpidi on see ju super,sest tohutu areng ootab ju nagu ees,teisest küljest jälle kui 20 peale aastaga on kaks foorumit surnud ja kolmas oma eetrivaikuses samuti varjusurmas,siis idiootlikumaski optimismis ei oska mingit edasist arengut oodata.Äkki läbi mingi ime leiab mõni lendõngeomanik endas jõudu,tahtmist,aega,minupärast või edevust,et näidata mõnda seotud putukat,jagada püütud kala pilti või koguni asjakohane jutuke kirja panna.Kui ei,siis läheb seegi foorum eelmiste teed ja vaevalt,et midagi uut enam kunagi tuleb.Aga võibolla pole tarviski,FBki saab hetkeks pildi ära torgata,laigid kätte saada ja asi unustatud,vaidleb keegi vastu?
Omalt poolt ütleks, et kahjuks pole aega tegeleda kalapüügiga. Ja kuna püüan 90% ajast lendõngega, siis on kõik muud sellega seonduvad tegevused samuti pausil. Foorumit on alati tore lugeda. Isegi kunagi hiljem mingi teema juurde mis vajab meenutamist või kellegi kogemused seoses mingi kindla teemaga a'la kahlamissaapad. Ma arvan, et lendõngefoorum pole kuskil lasteaias, pigem ikka täiskasvanuikka jõudnud siin meil Eestis. Entusiaste meil peaks jaguma. Aga ma arvan, et see foorumite teema on veits surnud, enamus inimesi kasutab ju ainult fb nagunii ja kogu info liigub seal. Kas mõni eesti lendõnge grupp ka on seda ma ei tea.
Just seda silmas pidasingi.Uus aeg nõuab alati uut lähenemist aga kas sellest midagi sisuliselt paremaks muutub-kahtlen.Foorumisuhtluses on kogu ajalugu kohe käepärast,fb puhul kahtlen,et kas keegi viitsib või on üldse võimeline näiteks suvalise inimese viieaastataguse postituse või kommentaari üles leidma.Ja muidugi minu isiklik arvamus aga fb-ki pinnapealsusega no annab ikka midagi sarnast leida.Mingis fb-ki grupis mingit lendõngeteemalist arutelu pole ja pakun,et ei tule ka.Tahtmisel võib leida pakkumise,et müüa lendõng stiilis-komplekt sisaldab ritva,rulli nööriga ja mingi koguse putukaid.Sama tark oled,kui keegi pakub müüa autole kumme.Aga nõus,see on tänapäeva suhtluse reaalsus.Saurused on ju välja surnud

On selline ütlus,et kala mädaneb peast.Seoses sellega on mul küsimus,et kuidas kalamehed suhtuvad selle pea poolt määratud otsustesse.Minujaoks on kirsiks tordil viimane määrus 20 vimma ja 15 säina päevane püügilimiit.Mida see annab?Piirang peab olema põhjendatud.Üles on kasvanud põlvkond või isegi kaks kalamehi,kes on saanud püüda limiidivabalt,võta palju jaksad.Nüüd on järsult igasugused piirangud peale pandud.Siia võib lisada veel lutsu 40 cm alammõõt,jõgede täielik püügikeeld,merepunase päevase püügiloa sidumine ühe jõega,see 7-7püügiaeg punasepüügiloaga jõgedel,enne kudemist punase kala püügijõgedel vees viibides püügikeeld,järgmisel aasta tulev haugi 50cm alammõõt jne,jne.Siia võib lisada veel palju minuarust täiesti jaburaid piiranguid.Kordan veel,et igal piirangul peab olema vajadus ja põhjendus,mina seda paljudel juhtudel ei näe.Mida arvavad teised kalamehed?
Ise mingit võimalust ei näe, kuidas selle pea mädanemise vastu võidelda. Eesti Kalakaitse Selts on keskendunud oma nime tegevusse ja vabastatavate kalade ordenite jagamisele. Täiesti kindlalt ei esinda ta eesti kalastajaid. Nimi "kalastajate selts" kah vale.
Varakevadel oli mul meilboxis siuke jutt, millega ma ka nõus olen.
"Panin sulle manusesse veits lugemist viimase KPE plaanitavate muudatuste kohta, seletuskirja põhjendus vimma- ja säinalimiidile on ikka uskumatu. Mingeid teadusuuringuid neil selle kohta pole, vastupidi - mereinstituudi teadlased on mulle öelnud, et ei näe vajadust selliste piirangute järele, kummagi kalaga pole probleeme. Pakun, et see idee tuli umbes samast kohast, kust mõned aastad tagasi põiklandiga püügi keeld Pärnu alamjooksul. Keegi lihtsalt kitus ära, et rebitakse nii- ja naapalju, ja kirjutatigi sisse. See on ikka suht käsitlematu, mis toimub. Ministeeriumi viimase aja tegevus meenutab Kirgiisi komsomoli - mõtlevad endale välja probleemi, likvideerivad selle ja raporteerivad edukast sooritusest."
Varakevadel oli mul meilboxis siuke jutt, millega ma ka nõus olen.
"Panin sulle manusesse veits lugemist viimase KPE plaanitavate muudatuste kohta, seletuskirja põhjendus vimma- ja säinalimiidile on ikka uskumatu. Mingeid teadusuuringuid neil selle kohta pole, vastupidi - mereinstituudi teadlased on mulle öelnud, et ei näe vajadust selliste piirangute järele, kummagi kalaga pole probleeme. Pakun, et see idee tuli umbes samast kohast, kust mõned aastad tagasi põiklandiga püügi keeld Pärnu alamjooksul. Keegi lihtsalt kitus ära, et rebitakse nii- ja naapalju, ja kirjutatigi sisse. See on ikka suht käsitlematu, mis toimub. Ministeeriumi viimase aja tegevus meenutab Kirgiisi komsomoli - mõtlevad endale välja probleemi, likvideerivad selle ja raporteerivad edukast sooritusest."
Näeb välja nagu tegemine tegemise pärast.
Kas mitte Epler polnud keskkonnaminister kui neid "uuendusi" suure hurraaga allkirjastati?
Kas mitte Epler polnud keskkonnaminister kui neid "uuendusi" suure hurraaga allkirjastati?
Enamus tegevusi ongi tegemise (loe raha)pärast.Siiralt,minister ei pruugi turval,säinal,vimmal vahetki teha.Selleks on teised targad ja otsuste tegemise jäme ots on nende käes.Kahjuks näevad nad 90%loodusest arvutist ja tegemised toimuvad enamasti kampaaniate,projektide ja tabelite järgi.Reaalsed tulemused nendest tegemistest huvi ei paku ja mingit kontrolli nende tulemuslikkusest pole.See ei huvita enam kedagi,tehtud.Kala kalaks,Tartu küljeall,Vasulas,murdsid reedel hundid kümmekond lammast maha.Filmiti,vaadati,arutati.Lambad olid lihtsalt murtud,ehk minu jaoks oleks sealt saanud väärtustada nii liha kui villa-nahka,selleks vist lambaid kasvatataksegi.Kaks ööpäeva hiljem,ehk pühapäeva õhtuks olid kõik lambad veel koristamata.Vaatepilt oli üsna kole,sest rongad,varesed ja muud tegelased olid kõvasti korjuste kallal majandanud.Ilmselt oli lupäev ja pühapäev kõigil vaba ja eks omanik ja juhtumi menetlejad jne hakkavad uuel töönädalal arutama,et mis ja kus.Aga võibolla on toetused nii head,et see kõik jääbki ronkadele.Aga no mida tean mina põllumajandusest või karjakasvatusest aga turval,säinal ja vimmal teen vahet küll.
Seda,et sepaonul oma arvamus asjadest mida ta ka välja julgeb ütelda tean niigi.Kuidas võidelda,jään ka vastuse võlgu.Arvan aga,et rääkida tuleb ja oma arvamuse väljaütlemisest nende kummaliste ja kohati lausa jaburate seaduste kohta oleks abi niigipaljut,et oleks näha,et mitte kõik pole sellega nõus.Samapalju kui need arusaamatud seadusteuuendused teeb nõutuks ka kalameeste ükskõiksus.Oma arvamuse väljaütlemine on see vähim,mida igaüks võiks teha.Vähemalt näitaks see sedagi, et mitte kõik pole lambad.Eelmises postituses mõtlesin,et ajan ka natuke lambajuttu,et äkki sellisest ümarast jutust võtab keegi veel osa.No vist olen ise ainuke lammas .
Lugesin just seda lugu ja...
https://www.err.ee/1609138964/koik-kuts ... elt-taitma
...saan aru, et digi ja kõik aga panna need vanad karud nüüd sellise dilemma ette, et kas nutitelefon või jääb su töö katki, no tule taevas appi!
Ja jõuamegi ringiga tagasi sinna, et teadlased ja ametnikud astuvad ikka väga erinevat sammu. Minuarust ei tehta mitte asjaosaliste endi, ehk siis kalurite elu lihtsamaks, vaid läbi süsteemi muutub ametnike enda elu mugavamaks ja las need 70-80 aastased kalurid toksivad seal läbikülmunud sõrmede ja poolpimedama neile infot, rääkimatta sellest, et paljudes kohtades on ka netilevi kehvapoolne jmt.
https://www.err.ee/1609138964/koik-kuts ... elt-taitma
...saan aru, et digi ja kõik aga panna need vanad karud nüüd sellise dilemma ette, et kas nutitelefon või jääb su töö katki, no tule taevas appi!
Ja jõuamegi ringiga tagasi sinna, et teadlased ja ametnikud astuvad ikka väga erinevat sammu. Minuarust ei tehta mitte asjaosaliste endi, ehk siis kalurite elu lihtsamaks, vaid läbi süsteemi muutub ametnike enda elu mugavamaks ja las need 70-80 aastased kalurid toksivad seal läbikülmunud sõrmede ja poolpimedama neile infot, rääkimatta sellest, et paljudes kohtades on ka netilevi kehvapoolne jmt.
Ise pole ammu ühtegi kalastuskaarti ostnud eristaatusega kohta, seega pead panti ei pane, toetun teiste juttudele. Ma sain nii aru, et näiteks järva forkaluba saab osta ainult päeva kaupa ja kui sul on plaanis järgmist ööpäeva püüdma hakata, siis ennem uut luba osta ei saa, kui eelmise ööpäeva aruanne esitatud. Kuuldavasti ei tulnud selle küsimuse peale, et mis põhjusel need mitmepäevaload järsku kadusid mitte mingit mõistliku vastust.Ise olen tänase päevani suutnud elus olla ilma nutiplutita ja ma olen ka kõigile maininud, et ennem ei osta seda, kui mind selleks sunnitakse.
Ise spekuleerin seda, et mingid igavlevad tüübid kammivad facebooki gruppe, et mis seal kalastuse maailmas ka toimub ja aegajalt näevad neid sumbas kala, kalad reas rohu peal, kast paadis jms kalapilte ja süübimata sellesse, et kes, kus, mitmepeale, palju nendest ka vabastati jms kohe arvavad, et eieieiei, palju, mõtle palju kalamehi on, kohe tuleb piirama hakata.
Tegelik elu on see, et 99% kalastuskaardi omanikele on kõik kalade väljapüügi normid sama kättesaamatud , nagu kuu käega katsumine. Kes kalade hingeelu teab, sellel pole mingit probleemi neid neid norme saavutada heades oludes aga need head olud on aastalõikes lühikesi perioode. Ka heades oludes tuleb ette lihtsalt kainuse ja praktilisuse piir. Hea aeg, lähed tõmbadki 15kg ahvenat. Ilmselt targad pole näinud selle koguse rookimise ja suitsutamise või fileerimise protsessi. Ei lähe sa järgmine ega ülejärgmine päev mitte kuhugi ahnitsema. Nädala pärast isegi mõtled, et pekki, püüaks midagi muud. Ma arvan, et "targad" tahavad ikka 15kg ahvenat või 5tk/5kg-st haugi ikka kogu harrastuspüügi õiguse ostnud inimeste arvu ja 365 päevaga korrutada.
Kummaline on see, et see viimase aja tarkus ainult tokimeestele on pähe kukkunud. Keegi võiks osa energiat nn harrastus võrgumeestele kah jaotada, et liiga mugavalt ennast ei tunneks, võta nädalane luba ja leota oma lina.
Need targad vist ikka targad pole. Kui mereinstituudi tüübid ütlevad, et mingit põhjust nende kalaliikide püügi piiramiseks pole, siis piiramine ju tarkus pole.
Ise spekuleerin seda, et mingid igavlevad tüübid kammivad facebooki gruppe, et mis seal kalastuse maailmas ka toimub ja aegajalt näevad neid sumbas kala, kalad reas rohu peal, kast paadis jms kalapilte ja süübimata sellesse, et kes, kus, mitmepeale, palju nendest ka vabastati jms kohe arvavad, et eieieiei, palju, mõtle palju kalamehi on, kohe tuleb piirama hakata.
Tegelik elu on see, et 99% kalastuskaardi omanikele on kõik kalade väljapüügi normid sama kättesaamatud , nagu kuu käega katsumine. Kes kalade hingeelu teab, sellel pole mingit probleemi neid neid norme saavutada heades oludes aga need head olud on aastalõikes lühikesi perioode. Ka heades oludes tuleb ette lihtsalt kainuse ja praktilisuse piir. Hea aeg, lähed tõmbadki 15kg ahvenat. Ilmselt targad pole näinud selle koguse rookimise ja suitsutamise või fileerimise protsessi. Ei lähe sa järgmine ega ülejärgmine päev mitte kuhugi ahnitsema. Nädala pärast isegi mõtled, et pekki, püüaks midagi muud. Ma arvan, et "targad" tahavad ikka 15kg ahvenat või 5tk/5kg-st haugi ikka kogu harrastuspüügi õiguse ostnud inimeste arvu ja 365 päevaga korrutada.
Kummaline on see, et see viimase aja tarkus ainult tokimeestele on pähe kukkunud. Keegi võiks osa energiat nn harrastus võrgumeestele kah jaotada, et liiga mugavalt ennast ei tunneks, võta nädalane luba ja leota oma lina.
See on väga õige tähelepanek!
Kas toki saagikogused on seaduse järgi samad mis harrastus võrgupüügil? Ma pole RT-st seda võrgu osa lugenudki, pole vajadust ju, ise ei leota.