Varustus algajale

Robert.a

Varustus algajale

Postitus Postitas Robert.a »

Tervist

Sooviks natuke infot varustuse kohta. Olen püüdnud lapsest saadik spinningute ja korkide ja tonkaga ja nüüd pikemat aega kogunud hoogu , et alustada lendõngega püüki seega küsimus:kas oskate soovitate mingit lendõnge komplekti võib ka eraldi ostes mingi combo kokku panna alustuseks...sooviks püüda rohkem kärestikulises jões kus põhiliselt vimb..turb..särge leidub ja ka jõekat ja haugi...komplekt võiks olla miskit universaalsemat, et iga kalaliigi jaoks spetsiifilist komplekti ei peaks soetama( kui see on võimalik).
Mis komplekti soovitate ja kus kohast saaks soetada...või siis ritv..rull..ja nöör...mis suurused ja tugevused peaks olema..ning mis putukaid peaks ma kasutama nimetatud kalapüügikohas..Ja mis oleks putukate valmisel A ja O mille järgi ma neid valida saan vastavalt mida tahan püüda..Minu hinna klassiks on kuskil 200-300 eurot(kui see on reaalne) võib ka rohkem ja ei ole kivisse raiutud.

tervitusega

Robert
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

Re: Varustus algajale

Postitus Postitas sepaonu »

Tere Robert.
Ega siin lihtsat vastust pole, meie ei tea, mis sulle parim ja sa ise kah ei tea.
Nagu ka õnge ja spinnamaailmas on õng, mis on sobilik särje-vimma jne püüdmiseks, järgmine spinna haugile, siis spinna ahvenale jne, ritvadel olemus ja test, siis lendõngenduses see klassideks jagatud. Lendõnges pole ritvade peal testi märgitud aga see "test" on olemas, võtad #4 klassi ridva ja paned suure päevikuimitatsiooni otsa ja ta heidab ilusti. Teeb natuke suuremat tuult ja enam ei heida või ei saa jõele pihta. Paned rakema uppuva putuka ja jälle ei heida. Võtad #7 klassi ridva ja paned suure haugiputuka otsa ja jälle ei heida. Kuna inimesed on erinevad, siis nad teevad erinevaid valikuid, ühtedes ja samades oludes võib ühe kalamehe valik olla #5 ritv ja teise valik #7 ritv, kumbki neist midagi valesti ei tee, nad on lihtsalt erinevad.
Kuskilt tuleb alustada ja mingi komplekt osta, isegi, kui selgub, et lendõng pole sinu rida, müüd selle maha ja sa pole esimene ega viimane, kes nii teeb.
Ma ise suht vähe odavaid tokke käes hoidnud aga ma tean, et nad on olemas, ongi odavad ja ongi head. Seda, kas esimene ostetav tokk sulle sobib/meeldib on raske ennustada aga esimese ridva juures tasub ridva enda kaalu vaadata, osad on kergemad ja osad raskemad, 15-20g ridva kaalus on tuntav.
Urisin netti, meil kohe vaja, kohe püüdma, salmos ja tightlines pole sttagi, jahipaunas set
https://www.jahipaun.ee/netipood/toode/ ... y-_hx3z54/
putukadjeejee
https://www.putukad.ee/et/c/ridvad-ja-rullid
EKA motonetis 19 rutsi odavam
https://www.motonet.ee/et/kategooria/73 ... nge-ridvad
tellimiskraam
https://www.4fishing.eu/et/a/vision-fis ... Y5sLQ3MhOA
Ma vaatasin eestis ainult neid, mida reaalselt #5-6 klass oleks.
Uuriks vällamaad kah
EKA või samas hinnaklaasis midagi muud
https://www.adh-fishing.com/fly-rods/si ... 1&o=3&n=30
see mul omal olemas, väga tore tükk plastmassi, nõndanimetatud suurepooliline kassetikas
https://www.adh-fishing.com/fly-reels/r ... i-fly-reel
sobiv nöör alustamiseks
https://www.adh-fishing.com/fly-lines/s ... f-fly-line
Siit hakkaks fisu järgmine päev eesti poole tulema
https://mistpool.com/fi/tuote/4183/visi ... 2-set.html
Seda rahapoolt vaadates ritv-rull-nöör on nagu põhiline raha, et mis veel juurde on vaja, paar koonusleadrit, pakk microrõngaid
https://www.adh-fishing.com/fly-lines/l ... n-threader
, tamiili, ujuvust parandavat moosi
https://mistpool.com/fi/tuotteet/130_10 ... ineet.html
mul endal gink aga sisulist vahet pole, loon võimisiganes.
Logistiline peavalu seisneb selles, et jube hea oleks kogu alustuseks vajalik mudru ühest kohast kätte saada aga päriselu on näidanud, et ega see hästi ei õnnestu.
Äkki umbes paarkümmend putukat oleks kah vaja, nendest räägime siis, kui ridvadvärgid välja valitud sul.
Osaval kalamehel on alati õnne.
Robert.a

Aitäh vastuse eest!
Mikk

Postitus Postitas Mikk »

Robert.a kirjutas: 11 Apr 2021, 20:51 Tervist

Sooviks natuke infot varustuse kohta. Olen püüdnud lapsest saadik spinningute ja korkide ja tonkaga ja nüüd pikemat aega kogunud hoogu , et alustada lendõngega püüki seega küsimus:kas oskate soovitate mingit lendõnge komplekti võib ka eraldi ostes mingi combo kokku panna alustuseks...sooviks püüda rohkem kärestikulises jões kus põhiliselt vimb..turb..särge leidub ja ka jõekat ja haugi...komplekt võiks olla miskit universaalsemat, et iga kalaliigi jaoks spetsiifilist komplekti ei peaks soetama( kui see on võimalik).
Mis komplekti soovitate ja kus kohast saaks soetada...või siis ritv..rull..ja nöör...mis suurused ja tugevused peaks olema..ning mis putukaid peaks ma kasutama nimetatud kalapüügikohas..Ja mis oleks putukate valmisel A ja O mille järgi ma neid valida saan vastavalt mida tahan püüda..Minu hinna klassiks on kuskil 200-300 eurot(kui see on reaalne) võib ka rohkem ja ei ole kivisse raiutud.

tervitusega

Robert
Hei,

loe viimast "Kalastajat" (ajakirja) ;)
Robert.a

Pole veel kahjuks Eestis..jõuan alles järgmine kuu
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

Eestikeelsed artiklid on kulda väärt aga sirvides kalastaja sisukorda - VARUSTUS Kuidas saada lendõngeritv nööriga sõbrustama? Toomas Hango, ei viita
küll sellele, et sealt saaks abi, et mida esimeseks komplektiks osta. Pigem nööride olemuse lahkamisest saab seal lugeda ja inimesel, kes pole mitte kordagi lendõnge käes hoidnud pole seal ka midagi sellist, millest ta aru saaks. Omal läks kunagi lihtsamalt, kalastaja toimetaja sõitis õuepeale, võttis need arusaamatud jurad autost välja ja näitas, mis milleks ja kuidas asi käib 8-)
Karlsch

Postitus Postitas Karlsch »

Ma alles aasta (lennukaga) püüdnud, seega suur spetsialist pole. Valisin selle ülal lingitud Fisu2 komplekti, 5 klass. Kvaliteediga väga rahul. Sellele vaatad peotäie putukaid juurde ning mõneks ajaks on tegevust küll.
Robert.a

Ma olen ka kaalunud just konkreetset combot..tundus väga asjalik.
T.H

Postitus Postitas T.H »

sepaonu kirjutas: 12 Apr 2021, 14:58 Toomas Hango, ei viita
küll sellele, et sealt saaks abi, et mida esimeseks komplektiks osta. Pigem nööride olemuse lahkamisest saab seal lugeda ja inimesel, kes pole mitte kordagi lendõnge käes hoidnud pole seal ka midagi sellist, millest ta aru saaks.
Olles ka lugenud seda juttu,jäi nagu sõna,algaja,üsna tihti silma.Tsitaate välja kirjutada läheks pikaks ja igaüks saab tahtmisel ka ise seda juttu lugeda,kuid mina sain asjast aru umbes nii.Ridva soovitus:materjal süsinik,pikkus 9 jalga (2,7m),keskmise toimega-paindega,turvad-säinad-forellid #5 või #6 klass ja haug-merikas-lõhe #8 või #9 klass.Nööri soovitus: ujuv,WF,9m pikkuse tasapaksu ehk klassikalise heitepeaga.Rull vastavalt klassile,ehk #5 ritv,#5 nöör ja #5 rull.Kes ise ei viitsi komplekteerida,see ostku mõni nimega tootja komplekt,kus enamasti sama valemi järgi varustus.Seal iga asja kohta ka natuke pikemalt juttu ja eks see ole selle Toomas Hango nägemus ja üsna selge suunitlusega just algajale.Kellelgi teisel on võibolla hoopis teine nägemus ja lähenemine.
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

T.H kirjutas: 12 Apr 2021, 21:03 Olles ka lugenud seda juttu,jäi nagu sõna,algaja,üsna tihti silma.Tsitaate välja kirjutada läheks pikaks ja igaüks saab tahtmisel ka ise seda juttu lugeda,kuid mina sain asjast aru umbes nii.Ridva soovitus:materjal süsinik,pikkus 9 jalga (2,7m),keskmise toimega-paindega,turvad-säinad-forellid #5 või #6 klass ja haug-merikas-lõhe #8 või #9 klass.Nööri soovitus: ujuv,WF,9m pikkuse tasapaksu ehk klassikalise heitepeaga.Rull vastavalt klassile,ehk #5 ritv,#5 nöör ja #5 rull.Kes ise ei viitsi komplekteerida,see ostku mõni nimega tootja komplekt,kus enamasti sama valemi järgi varustus.Seal iga asja kohta ka natuke pikemalt juttu ja eks see ole selle Toomas Hango nägemus ja üsna selge suunitlusega just algajale.Kellelgi teisel on võibolla hoopis teine nägemus ja lähenemine.
See tuleks ära raamida nendele, kes lugeda ja uurida ei viitsi 8-)
Kunagi sai isegi teleföönis räägitud, et peaks siia foorumisse kah ühe A ja O tekitama, iga lolli küsimuse peale, et mis on koonusleader ja kummat pidi seda otsa panna võiks joonelt saata AO-d lugema.
Ma selle Robertiga.a-ga ennem tema postitust natuke rääkisin ja juhatasin ta siia, ennem seda olin muidugi pahapaha ja ei lasknud teda kunagi facebooki Lendõngitsejad osakonda, kuna arvamus oli liikvel, et pole vaja igasugu huvilisi, ostku tokk ja siis liitugu.
Kannatamatus on vist see või äkki muu asi, et soovitage tokki, näidake näpuga, mida ma ostma ja kust ma ostma pean, kohe. Link kah palun. No kui pole mingit kogemust omal, pole sõpra kah, kes soovitaks, no ei saa pahaks panna kah.
Mida sa siin ikka soovitad, mul on sellised tokid või sellised muud asjad, mulle meeldib see või too, no kust mina tean, mis sulle meeldib. Mul on aasta olnud, rahul, oled muud ka proovinud, ei/jah, no kuda võrreldes oli, ei tea. Umbes sellised takistused on selle soovitamisega. A tead, kle, tule siia, proovi minu tokke, pole aega ja kui oleks, siis ma ju ei oskaks midagi arvata. 8-)
ha_

Postitus Postitas ha_ »

https://e-pood.kalaportaal.ee/lendonge-varustus/ putukad ja muu kraam.
https://e-pood.kalaportaal.ee/lendonge- ... e-komplekt tundub kohalikes veekogudes solberdamiseks igati OK lahendus ja peaks rõõmu pakkuma aastateks.
Kui su ritv, rull, nöör, liider, lips, putukas aehelas mingisuguseid hulle kaalu-vääratusi pole, on elu ilus. Tuletõrje voolikust otse joogikõrrele üle ju ei lähe :)

Ise vaatan seda teemat nii:
1) ritv = rull = nöör
Nöör on mul ujuv ja tõenäoliselt FW (aga ega ma 100% kindel pole ja ega ma ei saaks ka vahest aru). Võib-olla peale aastaid lennutamist hakatan nööri pärast stressama.
2) liider/lips vastavalt putukale ehk suur ja raske veidi jämedam, suur (pindala) ja kerge siis jämedam, väike ja kerge peenem. Kui see on paigas, peaks suht valutu see protsess olemas. Tavaiselt on tipet/fly kombo see, kus endal asjad pekki keeratakse ja ei saada aru, miks putukas ei lenda.
Keegi postitas kunagi migi edeva tabeli ka selle kohta.
“The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten”
Juhan

Postitus Postitas Juhan »

Ma soovitaks alustuseks lendõnge baaskoolitust:
http://estfish.ee/koolitused

Eelmisel aastal käisin, varasem kokkupuude lendõnge maailmaga täielikult puudus. Sai piisavalt teooriat ja muruplatsil erinevaid tokke proovida.Koju jõudes tellisin sama fisu2 #5 komplekti ära. Siis kirjutasin putukad.ee meestele oma suurest plaanist minna jõekat püüdma, sain piisavalt soovitusi ja tellisin portsu putukaid ära.
Esimesed jõel käigud olid kohati muserdavad, putukaid jäi puu otsa üksjagu.
Sellest hoolimata esimesed jõekad ma igastahes kätte sain, mitte ühtegi mõõdukat aga siiski.

Nüüd on uus #8 kaigas teel minupoole, et merikat ja haugi taga ajama hakata.
https://www.rialinna.fi/tuotteet/orvis- ... astussetti

Kas on parim valik selle raha eest, pole õrna aimu ka. Aga kindlasti püüda kannatab.
Robert.a

Aitäh kõigile soovituste ja õpetuste eest..tellisin ära vision fisu2 komplekti...
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

Juhan kirjutas: 13 Apr 2021, 12:51 Nüüd on uus #8 kaigas teel minupoole, et merikat ja haugi taga ajama hakata.
https://www.rialinna.fi/tuotteet/orvis- ... astussetti

Kas on parim valik selle raha eest, pole õrna aimu ka. Aga kindlasti püüda kannatab.
Rialinnaga tuleb selline lugu meelde, aastat ei mäleta aga ammu, et ma tahtsin spetsiifilist värki nende käest, landikeeli, põigisabasi, plastipuru, millest landilakki ise teha jms Oli hulga kemplemist meili teel, sai vist isegi helistatud ja öeldud, mis ma neist arvan. Lõpuks murdusid ja saatsidki kola imedemaale Virosse. Mul ikka süda rahu ei andnud, ükskord olime talvel sealkandis kalal ja läksime linnapeale kah. Võtsin kohe kopsud õhku täis ja ütlesin semudele, et Ma tahan nende hirmsate inimeseloomadega mõni sõna juttu ajada! No sai siis segast seal pandud, pakkusin poeplikadele, et võivad mind katsuda, et kas ma olen ikka samasugune inimene, äkki teeme prooviostu, et kas teie kaardimasin ikka võtab minu raha vastu jms Lõpuks vennastumine ja sain isegi tagaruumidesse landikeeletootmist uurima minna. Praeguseks need ajad ununenud.
Algaja on kõige suupärasem sõna alustava kalamehe(naise) kohta aga kas ja millal sealt algajast välja saab? Alustav kalamees? Pole nii suupärane. Ega see nii tähtis asi muidugi pole. Nagu minust targemad on maininud, siis aastad ei loe sttagi, mõni areneb aastaga rohkem, kui keegi teine 10ga.
Mul sõber rääkis, kuidas täpselt see baaskursus välja nägi. Talle endale vist midagi seal ei meeldinud, mingit ninavingutamist ma nägin. Kirjelduse järgi midagi valet küll ei kuulnud. Ise arvaks küll, et kui aega on, siis poleks paha seal ära käia. NSR uudisteagentuuri andmetel enamustest kursusel käinutest püüdjaid ei saa aga see pole kursuse viga. Eks püüdjaid tuleks võib olla natuke rohkem, kui peale baaskursust oleks vahe sees, inimesed harjutaks iseseisvalt ja siis oleks uus kursus, vigadeparandus jne Püüdma saab hakata ka ilma kursuseta, kui aga tahtmist on.
Hõbedane

Postitus Postitas Hõbedane »

Mul aitas kui nägin Flip Palloti teemat...

Muidu pole nagu Amerikaan, a selliste USA vanakooli meeste, just suhtumine, tekitab paratamatult...innustust?
T.H

Postitus Postitas T.H »

Jah,see vana kool ... inspireerib,innustab,aitab meeletust ebaolulisest pahnast selle iva välja noppida.Frederic Michael Halford,Georg Edward MacKenzie Skues,Frank Sawyer,Megan Boyd,Lefty Greh,Göran Andersson,Hendrik Mortensen ja paljud teised,mis oleks lendõng ja selle filosoofia ilma nendeta?Aga on ka teine,tänapäevane pool,meeletu areng,sebimine jne. Kõik teed ja võimalused valla.Igaühe vaba valik,et millise tee ja usu valib.See selleks,lugesin eelpool pakutavast Visioni ritvu tutvustavast lingist,et kasutades Visioni Abborre komplekti, püüdis 2017 aastal Perch Pro võistlustel Team Vision esimesel päeval 347 ahvenat.Visioni ridvad on kergesti käsitletavad ja nöörid kergesti heidetavad.Jutt jumala õige,sest tükiarvult minu päevane väljapüütud forellide rekord on samuti saavutatud Visioni ridvaga.Aga see vana kool ja vanakooli mehed... Kusagil on kala ja kala võtab putukat ja putuka viib kalani nöör ja nööri saab heita ridvaga ja mis pikk jutt kõik veel kuni saabaste ja mütsini välja ;)
T.H

Postitus Postitas T.H »

No ega ma ei tea,võibolla ei huvitagi see vana kool eriti kedagi,võibolla ei peagi huvitama.Halford v Skues,nende vastasseis,pinnakas või nümf.Frank Sawyer,nümfitamise täielik tipp tase.TFO legend "Lefty" Greh.Geniaalne Mortensen,tänu kellele Scierra ridvad ja nöörid saavutasid sellise taseme,millest enamus tootjaid vaid unistavad jne.Lõheputukate maailma ei torgikski,kuna see tundub väga kauge ja võõras.No kui kellelgi huvi,siis vihjeks torukate puhul Yuri Shumakov,lõheklassika poole pealt George Kelson,T.E.Tannatti poolt varutud kullafond jne.Siin on mille üle mõtiskleda.
Hõbedane

Tom aga ehk teeksime üldse uue teema selle alla? Näiteks, vanakool...?
T.H

Postitus Postitas T.H »

Vot ei teagi,siin paari postitusega teemasid juba üsna palju seisma jäänud ja ajaloo teema on ju kenasti olemas,sealgi pikalt vaikus.
T.H

Postitus Postitas T.H »

T.H kirjutas: 17 Apr 2021, 09:15 Vot ei teagi,siin paari postitusega teemasid juba üsna palju seisma jäänud ja ajaloo teema on ju kenasti olemas,sealgi pikalt vaikus.
Aga sellest ei pea mingit kõhklust välja lugema,mina olen selliste arutluste puhul alati käpp,peaasi,et keegi veel kaasa lööb.Muidu tundub vahel,et räägid foorumis või kodus kassiga,ega suurt vahet pole,kass on materjalidest,putukatest ja kaladest kohati rohkemgi huvitatud 8-)
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

Robert.a kirjutas: 12 Apr 2021, 20:02 Ma olen ka kaalunud just konkreetset combot..tundus väga asjalik.
No ja eks muud kah, kuna sai jahutud ühest ja teisest omajagu .
Küsiks sellist asja, et kas mingil määral püüdsid kah ikka lennukaga ?
Keegi teine äkki veel tahaks mõne sõna mainida, et kuidas algus või areng läinud on?
T.H

Postitus Postitas T.H »

sepaonu kirjutas: 29 Nov 2021, 23:30 Keegi teine äkki veel tahaks mõne sõna mainida, et kuidas algus või areng läinud on?
Jah,see algus ja areng.Mulle meeldib lendõnge võrrelda autoga.Võtad esimest korda lennukaridva kätte või istud esimest korda autosse-peale hakata ei oska midagi.Minu esimesed ridvad ja nöörid olid Ron Thompson´i omad.Kehvad? Parimad ridvad ja nöörid oleksid sellel hetkel olnud minukäes sama head või kehvad.Esimest korda auto roolis,Lada,Mersu,Ferrari-vahet pole,esimesel korral ilmselt puusse kõigiga.Esimesed korrad püügil,julgestuseks spinning kaasas,sest püügimaad lennuka jaoks ju nii vähe.Vahest kolmas-neljas heide viib putuka vette,muidu kukub nöör puntrasse,putukas kuskil kinni jne.Esimesed sõiduõpped-igal ristmikul sureb auto välja,kohapealt minema ei saa,kõigil jalus jne.Siis hakkab mõni heide juba välja tulema,saad kalagi kätte,spinning ununeb koju,püügikohti tuleb juurde,tekib rohkem avaruse tunnet ja enam ei pea kogu aeg seljataga putukat piiluma, vaid saad ka jõge jälgida.Saad autoga kohapealt sujuvalt minema,üheaegselt suunda lülitada,peeglisse vaadata ja käiku vahetada,isegi linnavahel 50ga kihutada.Ja nüüd tuleb arengus see kriitiline koht.Juba nagu oskad ja tead,püüad ja sõidad,aga sellega seoses avanevad paljud uued teed ja ahvatlused.Olen endajaoks seda kriitilist aega nimetanud "teise aasta tarkuseks",mis on igatsugu komistuskive täis.Sellest aga ehk teine kord ;)
T.H

Postitus Postitas T.H »

Selle teise aasta tarkusega on see lugu,et juba lehvitan nööri ja saan ka kuigivõrd kala ja et ennast paremini tunda ja lootuses,et ka taban siis rohkem kala on tarvis investeerida.Tuleb soetada paremat varustust.Parem tähendab loomulikult ka kallim.Parem ritv,parem nöör,parem rull,seljakott,prillid,joogipudel jne.Selle kõigega on veeääres selline tugevam tunne,pole häbi olla päris lennukamees.Enesetundele,mis pole ka sugugi vähetähtis,annab see ehk midagi küll,kuid kas see annab ka sisuliselt midagi juurde,ma kahtlen.Kui ei saa päris aru,et mida teeb või peab ritv või nöör tegema ja mida siis uus peaks võrreldes vanaga paremini tegema,siis on kõik aja ja raha raiskamine.Ega mina pole sellekohapealt mingi ütleja,et kuidas keegi oma aja ja rahaga ümber käib,see loomulikult igaühe enda asi aga alati on see küsimus,et mida see annab?Võtan sellekoha pealt sõna sellepärast,et olen ise seda kuigivõrd läbi teinud ja näinud ka teisi samamoodi komistamas.Tasub vaadata müügis olevaid asju,üks kuulsam,parem ja legendaarsem kui teine (ka kallim) aga see tõotatud maa on ikka kusagil mujal.Kui aga asjad hakkavad paika loksuma,siis tuleb üllataval kombel välja,et pagan,see vana ritv või mõni varem ärapõlatud nöör on päris hea või isegi kuradima hea.Mul endal nii mõnestki ridvast,nöörist ja ka rullist (mis tegelikult on üks vähemtähtsaid asju komplektis) üsna kahju hetkel,et kunagi sai lihtsalt teadmatusest,vähestest oskustest ja "parema" otsingu pärast loobutud ja ära müüdud.Autoga võrreldes,siis kui oled ikka selline algaja ja üsna ebakindel sõitja,kas panustad reaalselt sõidetud aega ja kilomeetritesse,või loodad,et popim mudel,seksikam värv,valusamad veljed ja kallim stereo teevad sust parema sõitja - arvan,et vaevalt küll.Üks mulle väga sümpaatne lendõngeinstruktor ütles kord,et teha võib kõike,kui sellest midagi paremaks muutub,kui ei muutu,siis tuleb selle algse probleemiga edasi tegeleda ja asjad endale selgeks teha.Soovitan seda ka teistele,sest minule on sellest abi olnud.
Hõbedane

T.H kirjutas: 31 Dets 2021, 00:26 Selle teise aasta tarkusega on see lugu,et juba lehvitan nööri ja saan ka kuigivõrd kala ja et ennast paremini tunda ja lootuses,et ka taban siis rohkem kala on tarvis investeerida.Tuleb soetada paremat varustust.Parem tähendab loomulikult ka kallim.Parem ritv,parem nöör,parem rull,seljakott,prillid,joogipudel jne.Selle kõigega on veeääres selline tugevam tunne,pole häbi olla päris lennukamees.Enesetundele,mis pole ka sugugi vähetähtis,annab see ehk midagi küll,kuid kas see annab ka sisuliselt midagi juurde,ma kahtlen.Kui ei saa päris aru,et mida teeb või peab ritv või nöör tegema ja mida siis uus peaks võrreldes vanaga paremini tegema,siis on kõik aja ja raha raiskamine.Ega mina pole sellekohapealt mingi ütleja,et kuidas keegi oma aja ja rahaga ümber käib,see loomulikult igaühe enda asi aga alati on see küsimus,et mida see annab?Võtan sellekoha pealt sõna sellepärast,et olen ise seda kuigivõrd läbi teinud ja näinud ka teisi samamoodi komistamas.Tasub vaadata müügis olevaid asju,üks kuulsam,parem ja legendaarsem kui teine (ka kallim) aga see tõotatud maa on ikka kusagil mujal.Kui aga asjad hakkavad paika loksuma,siis tuleb üllataval kombel välja,et pagan,see vana ritv või mõni varem ärapõlatud nöör on päris hea või isegi kuradima hea.Mul endal nii mõnestki ridvast,nöörist ja ka rullist (mis tegelikult on üks vähemtähtsaid asju komplektis) üsna kahju hetkel,et kunagi sai lihtsalt teadmatusest,vähestest oskustest ja "parema" otsingu pärast loobutud ja ära müüdud.Autoga võrreldes,siis kui oled ikka selline algaja ja üsna ebakindel sõitja,kas panustad reaalselt sõidetud aega ja kilomeetritesse,või loodad,et popim mudel,seksikam värv,valusamad veljed ja kallim stereo teevad sust parema sõitja - arvan,et vaevalt küll.Üks mulle väga sümpaatne lendõngeinstruktor ütles kord,et teha võib kõike,kui sellest midagi paremaks muutub,kui ei muutu,siis tuleb selle algse probleemiga edasi tegeleda ja asjad endale selgeks teha.Soovitan seda ka teistele,sest minule on sellest abi olnud.

Iroonilisel kombel mõtlesin eile kiirel metsamatkal enam vähem sama asja peale...kuhu see kõik lõpuks viib või viia võib? Miks seda kõike üldse vaja on? Kapitalistliku kolli unistus ja soov on, et tarbijad teda pilvepiirini tõstaks ehk tarbiks tema pakutavaid tooteid/teenuseid. Päevakajalise rohepõõrde valguses ma kõigele sellele (võta näiteks lendõng) pidevale tootmisele ja tarbimisele sõbraliku pilguga ei vaata. Kas see on see koht kuhu me oleme tahtnud tegelikult jõuda? Sul on täielik valikuvabadus aga sa ei tea mida valida, võta ükskõik mis teine valdkond...sõidad näiteks motokrossi (miljon vidinat ja riideasja), su lapsed kasvavad (no mine vaata Kaubamaja viimasele kahele korrusele kui palju kraami seal on), tahad osta hambapastat (suuremas poes võib selles letis vabalt tunnikese süveneda, paned teleka käima ja 100+ kanali pealt ei tule sulle midagi sobivat...ühesõnaga, seda kõike on nii palju, et mingi hetk hakkab emaplaat kõrbema.

Aga ma küsiks, kuidas nõuka ajala oli? Mitme nõõri, ridva, rulli vahel siis valida oli (ärgem arvesta siia Kanada või Rootsi vanaonu kes aegajalt pakke saatis)...Kas valiku puuduse tõttu jäi hobiga tegelemine soiku või leiti ise oma nutikusega alternatiive? Toon ühe näite elust enesest. Mu vanaisal oli Progress 4 mootorpaat millega ta Võrtsjärvel palju kalal käis. Mingi hetk viskas tal seoses "vihma sajab" teemaga üle ja läbi töökoha (Viljandi autobaas) sai maha kantud Moškvitsi, mille katus ideaalselt paadile sobis. Mõeldud tehtud ja esimene Võrtsjärve "Bella" oligi platsis. 30sest Vihrist suuremat päramootorit polnud, okei, tahame kiiremat sõitu, paneme kaks Vihri järele...ühesõnaga, mulle tundub, et olid ajad kui polnud asju aga puuduolevale leiti alati lahendus ja alternatiiv. Nüüd kui on asju nii, et silmist läheb kirjuks, otsitakse lahendust ja siis otsitakse veel ja ei sobi ja krt ikka ei sobi ja lõpuks on garaaz mingit poolkahtlase väärtusega kraami täis.
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

Eestis pole sellist pakkumise rohkust, et mingitest demoasjadest võiks rääkida. Andrei vanas pesas susis vist üks kord olen õuepeal saanud nööri proovida. Soomes nööre anti millalgi nädalavahetuseks proovida, tokkidest ei tea, praegust olukorda kah ei tea. Kalal kellegi käest olen kah küsinud, et anna proovida ja pakkunud oma komplekti vastu, jämmil kah. Need väga lühikesed kogemused. Ütleme, et lühikese kogemuse najal teedki otsuse, kle tundus jube hea, ostad siis misiganes, nööri või toki ja jumal teab, mis sulle tunduma hakkab selle või järgmise hooaja lõpus. Seda ei saa kah ebaõigeks pidada, kui mitu tokki samast klassist, no ja peaaegu igast klassist tokk on normaalne, kui vajadus olemas. Kui on selline asi, et küsimuse peale, et millega sa põhiliselt püüad on vastus näiteks 6, ega see pole kuritegu, kui mul on teine 6 veel ja tegelikult veel igast klassist tokk, mis saavad oluliselt vähem kalale.
Mismoodi targaks siis saab, kui ei proovi erinevaid asju ?
See, mis tundus umbehää ja ainuõige viis aastat tagasi, see ei pruugi hetkel üldse meeldida.
Püha tõe otsingute abiks ja lihtsalt suhtluseks ja ajatapuks ma võin orgunnida puhta nööritoki jämmi, Rapla lähedal eratiik, sillakesed vees, muruplatsid, söögikoht jms Tom lubas tulla, arvan Birgit võib kah tulla, kuna nii lähedal. Sellise ürituse toimumise tingimuseks on huvi, keegid peavad tahtma targaks saada, proovida erinevaid komplekte, lihtsalt suhelda, harjutada heitmist, nomidaiganes.
Vasta