lendõnge nöörid, leadrid, tipetid - küsimused, kogemused, soovitused

Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

lendõnge nöörid, leadrid, tipetid - küsimused, kogemused, soovitused

Postitus Postitas sepaonu »

T.H kirjutas: 10 Jaan 2021, 12:26 Kahjuks leiavad DT nöörid üha vähem ja vähem kasutust.Sellel on väga lihtne seletus,nendega püüdmiseks tuleb rohkem süveneda ja ka aega kulutada,et heited välja tuleks.Tänapäeval on esmatähtis,et igaüks,kes lennuka esimest korda kätte võtab,suudaks võimalikult lühikese ajaga putuka kuidagimoodi vette heita.Lendõnge püütakse spinningule maksimaalselt lähedale tuua,et ühe liigutusega saaks kohe ära heita.Tootjate silmade läbi saab ju sellest meeletust valikust,mida pakutakse väga hästi aru.Võta see,sellega väga lihtne heita,kui sellega hakkama ei saa,osta järgmine,sellega veel lihtsam heita,ikka ei saa hakkama,no nüüd on saadaval täiesti revolutsiooniline toode ,millega saavad hakkama absoluutselt kõik jne.Arusaadav,et vaja on müüa ja ega selles üheltpoolt midagi häda polegi.Paljud proovivad,enamusel jääb asi sinnapaika aga kelles tõsisem huvi tärkab,see saab edasi oma oskusi arendada.Kõigil DT nööridel on see võimalus küll,et aja möödudes kerid nööri teistpidi rullile ja sisuliselt püüad uue nööriga.Selle nööri võlu on selles,et sooritatavad on põhimõtteliselt kõik heited nii veest kui ka õhust.Nöör teeb täpselt seda ja niipalju,kui püüdja osavus lubab.
Mõtlesin, et koliks selle nöörijutuga teise pealkirja alla. Enda näide on kõigeparem näide. Kui mina alustasin, siis oli nii foorum, kui internet ja tuub olemas, ehk infopuudust nagu polnud, pigem selline inforohkus, et raske otsustada, keda või mida vaadata, kuulata ja eelistada. Mingi lause, et osta seda või toda selle püügi jaoks ja midagi muud teise püügi jaoks oleks nagu arusaadav, vahest käib soovitusega ka seletus kaasas, et miks see nöör hea on. Seletusi võib ka ise otsida. Kiidulaulust, et jube hea ei piisa. Tuleb kaevata selleni, et miks kiidavad. Ok, ostame, kuskilt tuleb alustada. Ei meeldi. Miks ? Ei tea. Ostan teise nööri. Joppas, parem. Väike areng lolluse vähenemises seisneb selles, kui tekivad küsimused. Miks ta parem on? Loomulikult võib triljon põhjust olla, kui kahte nööri hakata võrdlema, siis esimene asi on reaalne kaal, grammides(no ütleme praegu juurde, et sama heitepea pikkuse juures), paned kaalu peale ja üks on gramm või kaks raskem, ostsid sama klassi nöörid. Nii lihtsalt on. Teine asi kaalu jaotumine heitepeas, ühel nööril on 15gr jaotatud 8,5m peale, teisel 10m peale. Lihtsamaks ei lähe, vabandust. Kui kahel 10m heitepeaga nööril on sama kaal, kas nad käituvad samamoodi. Võivad aga ei pea. Sama kaal aga eri kohtadesse erinevalt jaotatud. Mismoodi nad erinevalt siis käituvad. Väga erinevalt. Ma kõike ühe hooga ei jõua ega oska lihtsalt seletada aga paar näidet. Pika peenikese esikoonuse ülesanne on energia summutamine parasjagu, metsikult saed ja haulid õhus, et kalani ulatuda, pikk heide, suur kiirus aga kui heide lõppeb, siis sa ei soovi ei putuka põrkamist tagasi ega plärtsatust vette, onju. Raske märja putukaga sa tahad, et eiei, pole midagi vaja summutada, tehku nöör ikka nii, et sirgeneks kõik. Tehke mulle ja müüge mulle selline nöör, et saaks kuulpäid ja tonkatinasi heita, palun, olemas. No mismoodi selles jamas orjenteeruda ?
No netti võib ju toksida selle *fly lines explained* , siis peaks vältima neid, kes haigelt oma kaupa kiidavad ja otsima neid, kes seletavad (kasvõi oma kraami näitel), et miks need asjad nii on. Kasvõi see
https://youtu.be/ddvQoQpnxxA?list=PLJRJ ... a9Gnr9d5p0
Ega ennem esimese(paari) nööri ostu ja iseproovimise ei oska midagi hinnata ja alguses ei tea ka seda, et kui palju on või pole "vale" nööri viga ja kui palju tuleb enda arvele kirjutada - nööril pole häda miskit, ise loll.
Vahepeal lasen teistel ka rääkida.
Osaval kalamehel on alati õnne.
ha_

Re: lendõnge nöörid, leadrid, tipetid - küsimused, kogemused, soovitused

Postitus Postitas ha_ »

Ma proovin seda enda jaoks hoida nii lihtsana, kui vähegi võimalik:

1) nööri raskus sobiks ridva "raskusega"

2) putuka suurus ning lips (tippet + leader) sobivad. (uppuv või ujuv kombo)
2a) Väikesele putukale peenike lipsu ots ehk tippet
2b) Suuremale putukale (mitte ainult kaal!) jämedam lipsu ots

3) vähe ruumi (Eesti jõed ja nende võssa kasvanud kaldad) - lühikese "peaga" nöör.
“The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten”
Kasutaja avatar
muruvana

Postitus Postitas muruvana »

Kaks ujuvat nööri võiks ikka olla ridva peale, lühikese ja pikema heitepeaga, kuuesel on mul üks 8,5m heitepeaga ja teine nr 6 xo nöör mille heitepea on üldse 16m, ütlevad et imiteerib DT nööre, ei tea ei jaga lõpuni asja aga tundub suht universaalne asi. Teinekord satud avarama loigu peale siis oled lühikese peaga nööriga jälle hädas, ei ole heitel pikkust. Nööri profiilidest ei oska väga kaasa rääkida. Nööri värvidest võin rääkida :D

Märja putukaga, nümfidest lõhekateni püügil kasutan targemate soovitusel intermedit polyleaderit, rõngas vahele ja tippet on siis edasi vastavalt vajadusele 0,2-0.3. Ja tippetimaterjali ostan rulliga tavalisest kalapoest flurot, tuleb oluliselt parema hinnaga.

See polyleader mis hetkel kasutusel on selline
https://mistpool.com/en/product/4195/vi ... trout.html
T.H

Postitus Postitas T.H »

Mõnede üldlevinud arusaamade kohta hästi lühidalt.Nööri kaal suures plaanis ei näita midagi.Kui võtame näiteks kümme nööri,kõik 6 klass,siis nende kaalude erinevused on väga väikesed.Pole kahte 6 klassi nööri,mille kaal erineks kaks korda.Kõik nad on selliste kaaludega,mis on 6 klassi ridvale ohutud ja mis võimaldab neid 6 klassi ridvaga heita.Klassikaliselt on heitepea pikkus paika pandud 30 jalga ehk 9 meetrit.Nüüd on nööre,mille heitepeade pikkused erinevad kordades.Näiteks sama 6 klassi nööril võib see raskus olla paigutatud 4 meetri,5,6,7,8,9,12,14,16 jne meetri peale,olenevalt heitepea pikkusest.See heitepea pikkus ja tema profiil näitab ära,milleks sellist nööri kasutada ja millised on tema omadused.On tal pikk esikoonus,on tal pikk tagakoonus,on põhiraskus heitepea ees,keskel või hoopis taga,see kõik teeb nöörid oma olemuselt ja toimelt väga erinevaks.Väga üksikud WF nöörid üritavad imiteerida DT nööri,sest DT nööril on üsna lühike esikoonus ja edasi on nöör kuni lõpuni täpselt ühejäme.WF nööridel (olgugi heitepea näiteks 14,16 meetrit)hakkab kusagilt maalt ikkagi tagakoonus,nöör läheb peenemaks ja tuleb ikkagi kätte see punkt nööril,kust maalt rohkem pole võimalik nööri õhus hoida.
Kasutaja avatar
muruvana

T.H kirjutas: 10 Jaan 2021, 23:06 Näiteks sama 6 klassi nööril võib see raskus olla paigutatud 4 meetri,5,6,7,8,9,12,14,16 jne meetri peale,olenevalt heitepea pikkusest.See heitepea pikkus ja tema profiil näitab ära,milleks sellist nööri kasutada ja millised on tema omadused.On tal pikk esikoonus,on tal pikk tagakoonus,on põhiraskus heitepea ees,keskel või hoopis taga,see kõik teeb nöörid oma olemuselt ja toimelt väga erinevaks.
Siis kohe küsimused profiili kohta:
mis puhul kasutada nööri millel on põhiraskus ees
mis puhul kasutada nööri millel on põhiraskusi keskel
ja mis puhul nööri millel on põhiraskus on taga

ja mis on on põhiraskuse seosed heitepea pikkuse ja esi või tagakoonusega?

äkki mõtleb välja mingi tabeli, vot nii saaks minusugust lolli aidata.

Uuridsin, see XO nööri DT sarnasus on müüja bullshit, ütleb, et on hea speyd ja rulli teha nagu DTpuhul, ei rohkem
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

See minu mainitud reaalne kaal/kaaluvahe grammides on väike muidugi aga mul selline juhus olnud, et kaks sama klassi nööri, avaldatud andmed ka samad ja otsid nööril täpse tagakoonuse lõpu üles, mõõdad pead ära täpselt - täpselt sama. Firmad ainult erinevad. Märgid, teibid, paned kaalule ja 2gr vahet ja seda on tunda. Eesti väike maa, siin ei tehta eraldi teemat, et klge ostsin selle ridva, tahan seda teha ja toda püüda, ise mõtlesin, et see nöör aga soovitage kah. Eiteakust ilmuvad vennad, eiei, see nöör ülekaaluline, teine vend, et ma võtsin klass klassis, järgmine, kle ma võtsin klass raskema. Palju erinevaid inimesi, palju erinevaid ritvasi, palju arvamusi. Kaalutakse päris palju heitepäid soomes, minu meelest reaalne kaal on argument. Kunagi ostsin algajana pikema variandi outbondist, nu pärast lugesin, et eieie, see rõveraske nöör, kindlalt klass kergem tuleb osta.
muruvana kirjutas: 10 Jaan 2021, 21:18 See polyleader mis hetkel kasutusel on selline
Teoreetiliselt selle jätkamine 0,3ga peaks vale olema, kui ots on 0,25 aga need asjad nii kriitilised pole. Kunagi tegin nutukõne ühele saurusele, see küsis, et kle kui sa leadri otsa jätkurõngasse(tipet ring) paned 0,2 ja tipeti 0,2, kas lendab. Lendab. A kui paned leadri otsa 0,25 ja tipeti 0,2, kas lendab. Lendab. A kui paned leadri otsa 0,3 ja tipeti 0,2, kas lendab. Ju ikka lendab.
Ma tean seda, et kui üldse leadrit ei pane, paned tasapaksu, no nii hästi ei lenda aga lendab ikka. Seda võib igaüks ise ära proovida. Hea teada, kui satud olukorda, kus püüda vaja ja leadrit pole. Kui mingit tamiilikraami on, siis võid ise leadri teha. Ma olen teinud, lendab küll, sõlmed püüki ka ei sega, millal sa nad sisse kerid, kojuminnes. Kui tasapaks ei taha lõpuni sirgeneda, siis võib heite lõpus nõksu ridvaga tagasi tõmmata, mul sõber kõrvalkülamees püüabki tasapaksuga. Mina ei püüa aga see jutt, mis rääkisin ära proovitud mul. Leadri sidusin ise valemiga 60/20/20, valemeid palju netis, mõned ka keerulised.
muruvana kirjutas: 10 Jaan 2021, 21:18 ostan rulliga tavalisest kalapoest flurot, tuleb oluliselt parema hinnaga.
Kindlasti ja omal ka rahulikum tunne, ma ostan sajaseid poole ja akudrelliga poolin ümber väikse pooli peale. Mingi 25-30m kaupa ostes pooles hooajas võib paanikahoog peale tulla, kui hakkad pooli põhja juba nägema. Lipsumaterjali kohta on sellised testitulemused ajakirjas *FlyFisherman Gear guide 2021* ilmunud, testijaks oli IGFA testija, äkki kellelgi huvitav vaadata, mis maksab, palju lubatud, palju tegelikult, kas raha loeb alati, kes kõvemad kärbsed on jms 8-)
fluoro1.png
Kasutaja avatar
muruvana

Muidugi on sul õigus, kui jätan putuka 0,3-se tippetiga põhja, siis katkeb polyka tipust, proovitud, aga tundub et lendab ja sirgeneb enamvähem normaalselt, olgugi seal see mõni sent peenemat vahel.
T.H

Postitus Postitas T.H »

muruvana kirjutas: 11 Jaan 2021, 00:07
T.H kirjutas: 10 Jaan 2021, 23:06 Näiteks sama 6 klassi nööril võib see raskus olla paigutatud 4 meetri,5,6,7,8,9,12,14,16 jne meetri peale,olenevalt heitepea pikkusest.See heitepea pikkus ja tema profiil näitab ära,milleks sellist nööri kasutada ja millised on tema omadused.On tal pikk esikoonus,on tal pikk tagakoonus,on põhiraskus heitepea ees,keskel või hoopis taga,see kõik teeb nöörid oma olemuselt ja toimelt väga erinevaks.
Siis kohe küsimused profiili kohta:
mis puhul kasutada nööri millel on põhiraskus ees
mis puhul kasutada nööri millel on põhiraskusi keskel
ja mis puhul nööri millel on põhiraskus on taga

ja mis on on põhiraskuse seosed heitepea pikkuse ja esi või tagakoonusega?

äkki mõtleb välja mingi tabeli, vot nii saaks minusugust lolli aidata.

Uuridsin, see XO nööri DT sarnasus on müüja bullshit, ütleb, et on hea speyd ja rulli teha nagu DTpuhul, ei rohkem
Küsimustevoorule kiired vastused :) Nööril raskus ees lühikesed agressiivsed heitepead,laadivad ridva kiirelt,võtavad hästi jooksunööri kaasa,peamiselt sobivad märgade putukatega püüdmiseks,valdavalt õhust heited.Põhiraskus keskel,universaalsed klassikalise heitepeaga nöörid.Põhimõtteliselt sooritatavad kõik heited nii veest kui õhust.Võimaldavad püüda nii märgade kui ka kuivade putukatega.Põhiraskus nööril taga,spey stiilis nöörid,head veest heideteks-rullid,speyd jne.kui on rohkem avarust.Pikemad heitepead(12,14,16m jne)pika esi ja tagakoonusega, head kuiva putuka nöörid.Pikk esikoonus tagab putuka sujuva langemise pinnale.Pikk tagakoonus tagab nööri stabiilse lennu ja heite täpsuse.See kõik on lihtsalt põgus orientiir selles segaduses.Nagu alati on siingi miljon aga ja nüanssi.Sõltub putukatest,püügioludest,heitja osavusest jne. ja kui eesti mees tahab tõestada,et meres tuulega saab vabalt püüda teise klassi ridvaga,siis ilmselt saab ta sellega ka hakkama,arvaku teised mida tahes.Tänapäeval on paljudel nööridel heitepea osa ja jooksunöör markeeritud eri värvidega,et ülemineku koht oleks lihtsasti ära tuntav.Mingit tabelit ega valemit pole mõtet ehitada,sest nagu üteldud sai on väga palju tegureid,mis mõjutavad nööri valikut teatud oludesse.Plaanisin nööride värvidest ka kirjutada,et kuidas sinine sulandub taevaga ja orans päikesega jne.aga selle eest võib muruvana käest tappa saada ;)
Kasutaja avatar
muruvana

Nonii, nüüd jookseb ka minul pilt suuresti paika. Tänan väga :) Mul järelikult korralikku speynööri polegi, aga enne kui ostma hakkan tahan kellegi oma proovida. Tom, kuis sa tahtsid althõlma vihjata, et ma olen lühikese peaga, siis tegelikult ma olen lühikese sütikuga.
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

T.H kirjutas: 11 Jaan 2021, 21:41 .Plaanisin nööride värvidest ka kirjutada,et
Kaebekiri tuleb kuhugi kirjutada, liiga keeruline süsteem. Meie küla karjak Kaarel ütles mulle, et kalad värve ei näe, seega nööri värvist neil savi. Nöörid peaksid olema värvilised vastavalt otstarbele, pinnaka omad pinkid, streameriomad satiinsinised jne, oleks lihtne riiulist võtta ja kord oleks majas. 8-) Mul need nöörid, mis tihti kalale saavad on peas aga need, mis vahelduse pärast ja halastusest sahtlist välja võetakse ja jalutuskäigule viiakse peas küll pole. Ma nii korralik pole, et originaalkarbis neid hoiaks, kui nöörivahetuseks läheb ja uus jalutaja välja valitud, siis pooli peal olev läheb maha, mul kõik nöörid pikkade aasadega, aasastlahti, uus peale, tühja pooli peale akudrelliga maas olev. Vahest hea sõnaga meelde tuletanud inimesi, kes lohakate peale mõeldes on oma nöörid ära markeerinud, prinditud peale, mis ta on, sama vahetatavate otsanööride ja polyleadritega. Kiri peal, asjad selged.
Niipalju peaks vast igaüks nöörides orjenteeruma, et kui midagi sahtlipõhjast leitakse ja kirjasi pole ja mälu kah vihjeid ei paku, siis tõmbad lahti ja uurid, kui siis ka ei plahvata, siis vast tuleb ridva peale panna ja murule või lumele minna. Sama leadritega, kui üle tüki aja paned mingi jope või vesti selga, sobrad taskud läbi, leiad mingeid leadreid ja täpselt ei mäleta, näpuvahelt läbitõmbamine kah ei aita, siis viska vette, fluoro kohe kukub, mono ujub või hõljub.
Peenema kribu jaoks sai isegi paar lõõtsa omale tehtud
https://youtu.be/TpWbNvuFHVI
*
muruvana kirjutas: 11 Jaan 2021, 23:20 korralikku speynööri
Lollide küsimuste osakonnast küsimus - Misasi on korralik speynöör ?
Hõbedane

Postitus Postitas Hõbedane »

Äkki ta mõtles “spy” nööri? See on selline mida ise ka ei näe ehk siis spioonile omaselt nähtamatu :roll:
Kasutaja avatar
muruvana

Spraynööri mõtlesin, istud mätta otsas, irised ja pihustad mornilt jalgade ette vette :)

Aga sain juba vastuse ja tänud. Kui klassikaline nöör võimaldab ka spey stiilis heidet, siis ta on muuhulgas ka selleks mõeldud ja järelikult korralikuks võin pidada nööri mis on sedasorti heidetele spetsiaalselt mõeldud.

Korralik:

1. oma ülesandeid hästi täitev.
3. igati nõuetekohane, nõuetele vastav; omadustelt laitmatu, hea.

http://www.eki.ee/dict/ekss/ekss.html
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

muruvana kirjutas: 12 Jaan 2021, 08:47 Kui klassikaline nöör võimaldab ka spey stiilis heidet, siis ta on muuhulgas ka selleks mõeldud ja järelikult korralikuks võin pidada nööri mis on sedasorti heidetele spetsiaalselt mõeldud.
See suund sobib mulle, et hea, mulle hea,sobiv selleks või tolleks püügiks või heiteks, nööri kirjelduseks. See eelmine *korralik speynöör* võib ju tähendada midaiganes, äkki ainuõige spey heidete jaoks, äkki keegi loeb ja arvab, et tuleb korraliku all mõelda mingit valmistuskvaliteeti vms.
Spey heidete puhul on loomulikult kõige suurem osa kahekäeliste pärusmaa aga ühekäelistega on vast neid heiteid tehtud samamoodi alates sellest ajast, kui klubist välja ei visatud selle ees, kui sa julgesid ainuõiget *ülesvoolu ja kuiv putukas* ignoreerida. Ühekäelistele mõeldud/disainitud/reklaamitud spey heidedeks nöörid jagunevad kaheks. Skagit - lühike heitepea, millega on hea uppuvaid tipunööre(versileader) ja ja uppuvaid leadreid ja raskeid putukaid heita. Scandi - samalaadne aga pikema esikoonusega, et oleks hea pikemaid leadreid kasutada ja presenteerida paremini putukat. Ega selle kahe nimega pole muud teha, kui teadmiseks võtta või kui plaanis midagi osta, siis orjenteerumiseks. Isegi kui nööri pakendilt ühte ega teist nime ei leia, tootja ikka räägib, et milleks see nöör hea on.
Keegi ei keela "seadust" rikkuda, mul on skagit(microskagit)nöörid ja kõik vidinad sinna juurde, ei kasuta eriti ei uppuvat tipunööri ega leadrit, need ujuvana ka saada. OPST on selline firma, kes ei väsi reklaamimast, et tegelikult saab skagitiga(micro) kõike teha. Otsisin extra selle koha välja, kus veestheidete vahele üks õhust heide tuleb
https://youtu.be/M24h0SHBSCg?t=305
Ise seda meelt küll pole, et sellise lühikese peaga oleks hea õhust heita.
See, et terve tuub on kahekäeliste silmapiirini heiteid ja speyloba täis ei tähenda midagi, keegi kraavipüüki ei keela
https://youtu.be/DgbNR_ZIeBQ
Ma võin seda OPST kahte nööri ja külgekäivaid vidinaid anda proovida, äkki keegi saab aru, et tal just selline asi täielikust õnnest puudu ja keegi teine saab aru, et sellist jama tal vaja pole. Teistel tootjatel sarnased asjad kah olemas.
Selleks, et spey heiteid teha pole muidugi vaja osta just sellist nööri, mille karbi peal on just spey sõna või muu tähtis sõna. Heida millega tahad ja millega meeldib. Arvan Tom heidab kõik nimedega spey heited ära oma DT nööriga ja siis veel lõpetuseks ühe ahja special voodoo kah. ;)
Kasutaja avatar
muruvana

Ma saan aru, et need mõlemad on lühikese ja raske peaga nöörid millega tulistad suvades kitsastes oludes suht kolaka putuka vabalt kuhuiganes, aga mind huvitaks just traditsioonilist spey nööri proovida, just vaatasin, rio omal on 10m heitepea, raskus heitepea tagaotsas ja pikk esikoonus. Ma tahaks näha kui kitsastes oludes on selle nööriga võimalik toimetada, kas ja kui palju mu speyheide ja rull paranevad ja lisaks huvitab kuidas seda nööri üldse õhust visata on.
T.H

Postitus Postitas T.H »

Ma saan väga hästi aru,et ma pole teab kui kõva siduja ega nööride -ritvade asjatundja.Samuti on minust hulga paremaid heitjaid.Jõudumööda püüan kõiges jätkuvalt areneda.Nende püügiaastatega on lihtsalt kogunenud teatud hulk kogemusi ja teadmisi,mis aitavad mul jõeääres hakkama saada.Keegi ei pea tegema nii,nagu mina teen,igaüks saab valida omale meelepärased nöörid,ridvad,putukad,heited jne.Kuid see mida jagan,on minu kogemus meie jõgedelt,mitte suva netitarkus ja hea,kui kellelgi on sellest abi.Mis puutub heasse spey nööri,siis head on kindlasti ka spy ja spray lahendused,kuid meeldetulekuks,mis on spey? Spey heidete perekonda kuuluvad kõik veest tehtavad heited.Need töötati välja Spey jõel püügiks.Loomulikult need levisid,neid täiustati ja nüüd kasutatakse neid heiteid kõikjal.Nende alla kuuluvad nii roll cast,single spey cast,double spey cast,snake roll cast,snap t cast jne.Kõik need on ühise nimetejaga spey heited ja meil väga edukalt kasutatavad.Kui hästi või halvasti,kuid minul on nad kõik kasutuses.Lihtsalt sellepärast,et teevad elu jõeääres lihtsamaks.Vähem lappamist,heitesuuna mugavaks muutmiseks jne.Üldjuhul peetakse spey all silmas roll casti ja single spey casti ja kõige enam kasutatakse midagi nende vahepealset.Kuna see mängumaa on hästi suur ja lai,siis ühte kindlat nõõri pole võimalik soovitada.Kindlasti võiks ta olla pikema heitepeaga ja raskusega heitepea lõpus,muidugi sobib selleks hästi ka DT nöör, kuid oma lemmik tuleb endal leida.Kindlasti on jõeääres kõigest lihtsam aru saada aga mis teha,talv ja muud segavad asjaolud,tuleb kirjutamise ja lugemisega kuidagi hakkama saada.
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

T.H kirjutas: 12 Jaan 2021, 22:09 Ma saan väga hästi aru,et ma pole teab kui kõva siduja ega nööride -ritvade asjatundja.Samuti on minust hulga paremaid heitjaid.
Kui sa äkki minu DT saurus/voodoo lobast olid häiritud, siis loba mõte ja näited selle mõttega lobisetud, et nööride ahmimise asemel võiks mõelda, et osad heidavad tavalise DT nööriga kõik heited, mis vaja ja mida pole vaja, oskused on olulised. ;)
muruvana kirjutas: 12 Jaan 2021, 21:49 Ma saan aru, et need mõlemad on lühikese ja raske peaga nöörid millega tulistad suvades kitsastes oludes suht kolaka putuka vabalt kuhuiganes, aga mind huvitaks just traditsioonilist spey nööri proovida, just vaatasin, rio omal on 10m heitepea, raskus heitepea tagaotsas ja pikk esikoonus. Ma tahaks näha kui kitsastes oludes on selle nööriga võimalik toimetada, kas ja kui palju mu speyheide ja rull paranevad ja lisaks huvitab kuidas seda nööri üldse õhust visata on.

No lühikesel ja raskel on mõõdud ka, mul on 4m pea, mille külge käib 3m tipunöör(või lühem) ja sellest moodustub 7m peaga heitenöör + leadertipet 3m ehk ilma mingi tulistamiseta 10m
Kui sa seda mõtled
https://www.adh-fishing.com/fly-lines/s ... e-floating
siis sealt leiad ka video, kus Simon ütleb sulle ja näitab, et pole mingit probleemi õhust heita, see nöör 4 aastat väljas olnud, soome foorumis kah kiitvalt mainitud ja ka seda on kiidetud
https://www.flylineshop.com/barrio-slx.html
Jõega sobimine igaühel individuaalne teema, mul mitu 10m peaga nööri ka, näiteks streamerisobilik on Airflo 40+, sellel pole ka kindlat punkti, nagu konkreetsel heitepea lõpul, pole speynöör ka, lihtsalt nöör. Ridva/nööriklassist ka vast oleneb, ma praegu käe pärast eelistan 6te aga seitsme või kaheksaga on massi rohkem. Ma alustasin 8ga püüki, polnud vist veel ennast speynöörini ära lugenud foorumis või interneeduses, kõiki nööre ei mäleta, üks oli kindlasti gold, kõlbab kõigeks, ka streamerite paiskamiseks.
T.H

Postitus Postitas T.H »

Ma olen väga hea meelega DT saurus,sellega pole mingit probleemi ja ole nüüd,loomulikult on minust paremaid sidujaid,heitjaid jne.Kuid sellega olen küll nõus,et jõeääres maksavad kogemused (noh ütleme,et ka jõeäärsed oskused).Ahja voodood osata pole ka paha ;) Rio gold on tõesti üli universaalne nöör oma pika heitepeaga,vist oli 16m kõigi oma koonustega.Aga nagu ikka,selleks,et temast maksimum välja võtta tuleb natuke harjutada.Kui nööriga sõbraks saad,teed speysid,heidad märgi putukaid ja püüad väga mõnusalt ka kuivade putukatega.Nagu kunagises kultusfilmis "Briljant käsi" üteldi,kõik oleneb tehnikast.
Kasutaja avatar
muruvana

sepaonu kirjutas: 12 Jaan 2021, 23:27 see nöör 4 aastat väljas olnud, soome foorumis kah kiitvalt mainitud ja ka seda on kiidetud
Väga hea hind nööril, aga neil hetkel mingid tarneraskused, hoian igatahes sllma peal!

Ma hangin endale kindlasti DT nööri. Mul on tunne, et kui see õnnestuks käppa saada, siis ülejäänud nööridest arusaamine oleks juba lihtsam.
T.H

Postitus Postitas T.H »

muruvana kirjutas: 13 Jaan 2021, 22:00

Ma hangin endale kindlasti DT nööri. Mul on tunne, et kui see õnnestuks käppa saada, siis ülejäänud nööridest arusaamine oleks juba lihtsam.
Ma ei tea,kas midagi just lihtsamaks läheks aga põnevamaks võib küll minna (mind ei maksa süüdistada,ise tahtsid) ;)
T.H

Postitus Postitas T.H »

Netiavarustest leiab suht harva sellist lihtsat,otsekohest ja ausat juttu.Ei väida,et seda seal üldse poleks aga täna pani imestama ühe väga kuulsa firma promoja lause (jutuks olid spey nöörid).Kõlas umbes nii,et enne,kui hakkame erinevaid nööre ja profiile ning nende omadusi vaatama oleks üks lihtne soovitus.Muretsege endale DT nöör ja "bingo", teetegi spey heiteid :).
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

Iga nööriga saab spey heiteid teha, ma teen võsavahel kuiva putukaga ka. Ilmselt see õige või hea nööri unistus tuleb kõigepealt siis, kui putukas on nööri olemuse ja nööri klassi kohta liiga raske. Kui nööriklass ja putuka raskus on tasakaalus mitme nööri puhul, siis ikkagi on valikuvõimalus, miks üks või teine. DT nööri saab 9-15 € vahel imedemaalt.
Kõige parem vananemistest monole on kätevaheltest aga ma olen viimastel aastatel hakanud ka peale kirjutama nii suurtele poolidele(millal ostetud) , kui ka väikestele taskupoolidele(millal poolitud), akudrelliga poolin.
j45.jpg
T.H

Postitus Postitas T.H »

sepaonu kirjutas: 25 Jaan 2021, 11:36 Iga nööriga saab spey heiteid teha
Jah,täitsa nõus sellega,ei teagi miks nende nööridega nii sebitakse ja ritvadega samuti,iga ridvaga saab heita ;)
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

Mina olen igasugu nööre ostnud ignoreerides kainet mõistust. Mingil hetkel oli jah selline niuksniuks tunne, et uus nöör aga midagi sisulist ei muutunud. Mina mitte midagi ei kahetse ja kes tahab, see ostku ja mängigu , mitte midagi ei juhtu sellest. Kokkuvõttes olen ma praegu selles seisus, et kõik kunagi ostetud uued ja huvitavad imenöörid on lihtsalt nöörid ja ma saan täpselt aru, kus ta mulle meeldiks püüda.
Nööri klassidega on täpselt sama asi. Kui sul üks tokk ja kaks nööri, siis paned ühe peale on üks, paned teise peale on teine tunne. Kui on laiem valik tokke, siis saad seda ka proovida, et paned klass üles ja klassklassis ja klass alla. Mulle meeldisid alustades raskemad nöörid, heita loomulikult ei osanud, praegu ei taha sellist, mis omale raske tundub.
Peaks vist mingi kastidesse liigitamise ära tegema siin, osad ostavad need "tavalised" regular
https://www.adh-fishing.com/clothing/ac ... et-armband
ja speymehed ostavad speywärgensid
https://www.adh-fishing.com/clothing/ac ... y-bracelet
Jõe ääres kedagi kohtad, siis kohe asjad selged, kellega tegemist ;)
Kasutaja avatar
muruvana

Mul olid alguses kõik nöörid ühesugused, ükski ei lennanud. Ülepeaheitega tekkis mingi tunnetus, millal ritv laetud jne. Nüüd ei lähe enam segadusse ka kui tuul jebib ja ei punni vägisi vastu, võtan autost kangema kaika. Speyheitega on mul seda tunnetust palju raskem saada, suur osa nöörist on vees, seega ridvaga tunnetus nõrgem, siis peab see nöör õige koha peal olema, siis peab see loop õigel ajal õige suurusega valmis olema ja siis otsa see kerge äratunnetatud liigutus tokiga. Mitu asja mida ülepea heites pole. Ja tuleb välja küll, rull ja spey, miks ei tule aga kuna tehnika pole täpne rakendan sageli liialt jõudu, heitepikkus kannatab, vahel ei sirgene liider. Püüda saab ja on kuhu areneda, kõik mängu ilu suunas.
T.H

Postitus Postitas T.H »

muruvana kirjutas: 26 Jaan 2021, 20:27 Mul olid alguses kõik nöörid ühesugused, ükski ei lennanud. Püüda saab ja on kuhu areneda, kõik mängu ilu suunas.
Läheb kuigipalju aega mõõda ja varsti on jälle kõik nöörid ühesugused,kõik lendavad aga mängu ilu ei tohi kaduda ;)
Vasta