Varustuse uuendus uueks hooajaks.

ha_

Varustuse uuendus uueks hooajaks.

Postitus Postitas ha_ »

Tere
Eelmine aasta soetasin Salmost kompleti. Ei kurda. Kergete putukatega on see väga OK olnud ja isegi mõned kalad kätte saadud. Nüüd takas veidi rohkema :) . Midagi sellist, mis sobiks Eesti tingimustega. Tahaks ka mere äärde jõuda.
Haugi püük mind eriti ei tõmba sest kala ei maitse.
“The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten”
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

Re: Varustuse uuendus uueks hooajaks.

Postitus Postitas sepaonu »

Tere. Ritvadega on ju selline asi, et ridvad ei jagune Salmo ja Vision ja Mingikolmas jne ei spinningus, feedris jne. ega lendõnges. Kui spinningus on suundaandev vihje nimes, et milleks ta loodud on ja pikkus ja test, siis lendõnges on täpselt sama, vahest ridva nimes väljendub tema loomise eesmärk, siis pikkus ja lendõnge klass, mis ongi test, kuna iga klassi nöörid on laias laastus ka samas grammivahemikus. Kui spinningus suundaandev test tähendab grammivahemikku konkreetselt, test näiteks 10-30gr ja vahet pole, kas sa heidad voblerit, kummi või tina, peaasi, et kaal on sama, siis lendõnges on see testile vastava nööri kaal jaotunud erinevalt, nööride profiilid on erinevad, erinevad ees ja tagakoonused, erinevad heitepea pikkused jms, mis kokkuvõttes tähendab seda, et samas klassis olevad kaks nööri on sama kaaluga aga ühega on hea näiteks pinnaputukaga õhust heita ja teisega on hea streamerit veest heita. Osad nöörid on mingiks kindlaks püügiks väga head, osad nöörid on universaalsemad, mingiks püügiks hea, mingiks teiseks püügiks peaaegu hea.
Kui sa ütled, et sa rahul olemasoleva ridvaga kergete putukatega püügiga, siis ma eeldan, et rasketega ei õnnestu sul ? Nõu andmisel on hea teada, et mis konkreetne ritv sul on ja mis konkreetne nöör sul on, rull on ebaoluline. Vaata ridva pealt andmed ja kui nööri pakend on alles, siis selle pealt ja pane need andmed siia teemasse.
Mingi uue asja ostmise nõuandeid küsides on mõistlik ära mainida ka hinnaklass, kuhu sa pead või tahad ära mahtuda, siis ei tule ka "sobimatuid" nõuandeid.
Selle mainimine, et haug sind ei huvita on hea vihje aga mida sa sealt merest püüda tahad, merikat, säinast, roosärge ? Siseveekogudes kah ehk mingeid vihjeid kalade eelistuses, pigem jõekat suvel, pigem jõekat aastaläbi, kõiki kalu pigem suvel, kõiki kalu pigem aastaläbi jms. on kah abiks, kui keegi miskit soovitab.
Osaval kalamehel on alati õnne.
Kasutaja avatar
muruvana

Postitus Postitas muruvana »

Täiesti okei teemapüstitus, mõttes, et küsin siis ka kui ennast väga ei huvita :)
ha_

Postitus Postitas ha_ »

Tootjat ei mäleta ja ritv on hetkel maal. Paistab, et neid komplekte enam Salmos pole. Maksis umbes 130 EUR vms. Ei tahtnud kohe mingit tõsisemat summat välja panna aga kuna hakkas meeldima, siis nüüd on aeg tõsisem upgrade teha.
Ritv on 5/6? ja 9', nööri kohta infot pole aga see on ujuv. Lipsud (leader) on mul tavaliselt 0.18 mm ja eksperimenteerisin ka mõne paksemaga.

Mida ma püüda tahaks? Merest tahaks merikat ja jõest jõekat. :)

Hinna suhtes ma väga tundlik ei ole aga mingit super-udupeent "proffidele ainult" kraami ka kokku osta pole vist kah mõtet.

Lisaks ridvale, pean ma endale ka korralikud kahlamispüksid ja saapan muretsema. Siiani sain kõrgete kummikutega hakkama ja püsisin kaldal. Samas, ega ma tegelikult polegi sellise jõe äärde veel sattunud, kus vette ronimisest mingit kasu oleks. :)
“The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten”
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

Kui see maalolev ritv on 5/6 , siis põhimõtteliselt peaks sellega saama enamuse kuivi putukaid heidetud ja väiksemale konksule seotud streamerid ja nymfid.Ma ei tea, kas sina tead, mida tähendab 5/6 klass aga ma igaks juhuks räägin, et tootja on arvanud, et see ritv oleks sobilik 5 klassi DT nöörile (see on siis nööritüüp, londoni murdes double taper) ja 6 klassi WF nöörile, see on siis jälle nööritüüp nimega weight forward. See oleks ka vihje, et sa võid mõlema klassi nööre proovida ka wf nööridena, misiganesnööridena. Ridvaklassidega on ka nii, et kaks sõpra ostavad näiteks 6 klassi samad ridvad ja hakkavad siis nööre valima, üks tunneb ennast hästi 6 klassi nööriga, teine tunneb ennast hästi 7 klassi nööriga ja kõik on kõigeparemas korras, kumbki ei tee midagi valesti. Ma ei tea kui reegel see on aga mulle on silma jäänud, et pigem valitakse klass raskem nöör streamerite ja veest heidete puhul. See eelistus võib ka ajapikku muutuda, ennast näitena tuues meeldisid mulle ka alustades raskemad nöörid, ilmselt mitmel põhjusel, kindlasti oskamatus heita ja oskamatus jäiga ridvaga heita, kindlasti veel midagi. Ka lendõngenduses, nagu kogu kalapüügis ja elus endas on normaalne, et inimestele meeldivad erinevad asjad.
Ütleme nii, et mina viskan 5 klassiga kõik kuivad putukad ja #10 pikemale streamerikonksule seotud kuulpea 4mm volframiga õhust ilma mingi probleemita niikaugele, kui mu viskeoskused võimaldavad. Veest heidetega tunnen ma ennast kõigi kuivade putukatega hästi ja viienda klassiga ei taha märgi putukaid üldse veest visata. Kõva tuule käes ei taha üldse 5 klassiga püüda.
6 klassiga viskan ma kõike õhust ja veest ilmselt kuni #2 konksuni mõnuga. Vahest kõvades tuuleoludes viskan 6da ridvaga aga 7 nööriga. Minu jaoks on üks minu 6 klassi tokk kõige universaalsem, ei pea tuult vaatama, õhust, veest. Sellega püüan ka merikat nii vähe, kui ma teda püüan.
Mul on ka 7 tokk ja sellel enam sisuliselt konksusuuruse piirangut pole jõeka ja merikapüügis, ta on ka tuules võimekam tänu oma nööri massile, lihtsalt viskad paremini tuulest läbi.
Need olid siis minu jutud.
Teistel võib samamoodi olla aga ka täitsa teistmoodi, keegi püüab pinnakaga ainult 4 klassiga, keegi püüab streameritega 7 või 8 klassiga. Keegi ei tee midagi valesti, igal ühel on omad eelistused, natuke oleneb ka püügimaast ja aastaajast, näiteks talvel ja kevadtalvel on ju kasutusel pigem suuremad märjad putukad ja soojema aja poole pigem väiksemad.
Ritvade hindadega on selline asi, et nn kalli ridva puhul on raske midagi ebakvaliteetset saada, nad on head ja hästi tehtud aga väga lihtne on osta kallis ritv, mis sulle ei meeldi ja ei sobi. Sellepärast oleks jube hea, kui saaks ennem kuskil proovida. Ritvade hinnaskaala on ju kohati arusaamatult lai, paarist kümpist tuhande alla. Mitte mingit takistust ega kummastust pole selles osas, kui leiad salmost või alist kolmekümpise ridva ja saad sellega õnnelikuks. Ilma igasuguse eelarvamuseta peaks ritvasi proovima. Ma tean päris mitmeid, kellel on erineva hinnaskaalaga ritvu kodus ja siis üks salmo kah, sest keegi avastas, et see on sitaks hea ritv. Mul omal kõige odavam ritv 38 ja mõned kallimad 700 kandis.
Sa vist sellele küsimusele ei oska vastata, et kas sulle meeldivad pigem pehmemad või pigem jäigemad ridvad aga kui sa merikapüüki tahad harrastama hakata, siis püüda võib iga asjaga aga kuna merikapüügi teeb lihtsaks selline nn heitepeanöör, et paar valeheidet ja saadad lihtsalt minema, siis sellise püügi jaoks on minu meelest jäigema olemusega ritv parem. Jõeka ja üldse sisevetepüügiks osta mida tahad ja püüa kuidas tahad, peaasi, et ise rahul oled.
Üks võimalus ritvadega tutvumiseks on keegi personaalselt ära rääkida, et kle mis ridvad sul on ja kas saaks proovida, vahest tehakse(kui keegi viitsib orgunnida :twisted: ) ka mingeid nn jämme, saame kokku, seome putukaid, käperdame teiste ritvasi aga liiga tihti neid üritusi pole, praegu see karoovajama kah veel.
Praeguse mulli lõpetuseks oleks sõjaplaan selline, et kui sa saaks olemasoleva ridva niimoodi ära testida, et mis sinu ridva-nööri-oskuste komplektiga max putuka suurus oleks, millega sa ennast hästi tunned ja siis ma arvan, et sa võiksid kaaluda 6 või 7 klassi ritva.
Ainult teoreetilisi mulli vahele ma panen ühe lingi ka, tokk, mis on mu universaalne lemmiktokk hetkel
https://rftgear.com/product/red-truck-h ... rra-690-4/
ma küll ostsin plangu ja panin komponentidest ise kokku aga osta on odavam.
Kahlad pole kohustuslikud, enamus püüabki enamus aega kaldalt aga siiski kahlad võiksid olla, osad püügid on sellised, et oleks vaja sisse minna ja merikapüük nii ehk naa sisseminemisega. Omal vahest kahlad vaid selle pärast jalas, et kalda poolt vahetada, kuigi ka teisel kaldal püüan kaldalt.
Kasutaja avatar
muruvana

No Juss müüb siinsamas seitsmest XO-d, pealt 700 maksev ritv 300 eest, minimaalselt kasutatud. Katab mere ära merikapüügi mõttes ja viskab jõe peal ka kõik vajalikud putukad ära. Ma seitsmese XO hingeelu 100 protsenti ei tunne aga mul on kuues XO ja see on küll väga õnnestunud tokk.
Kasutaja avatar
muruvana

Sorry, uurisin, see 7 XO müük ei olnud enam aktiivne, seega kustutasin teema :)
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

muruvana kirjutas: 04 Jaan 2021, 18:56XO hingeelu
omal pole sellist võimalust kunagi olnud, et ühe seeria 5-6-7 jne käperdad läbi põhjalikult, interneedusest olen lugenud, et keegid mingi toki kohta targutavad, et vat 4 aga 5 on hoopis teine tokk, ei tea, võib nii või naa olla.
Tänapäeva "turumaailmas" peab kõik maru kiiresti muutuma, sest kõik peab kiirusega kaasas käima, mõned firmad võib olla aeglasemad, mõned kiiremad, visioni puhul on mainitud liigset uute nimedega tokkide sadu, max 4 aastat on mudel. XO-l samamoodi uus versioon väljas
https://visionflyfishing.com/product/xo-graphene/
See jääb ainult kalameeste jututeemaks, et kas ikka vana oli parem või hoopis uus. 8-) Selles osas muidugi tobe, et kui uus tokk välja tuleb, siis loomulikult võid samal aastal interneedusest või ajakirjast selle kohta arvamust lugeda aga igaüks teab ju, et asjad käivad nii, et kalakolafirmad on ajakirjadele kliendid ja tahaks ikka nagu sõltumatute, ehk kalameeste arvamust kuulda, et kes kiidab ja kes laidab aga see kõik võtab aega, et info kuhugi foorumisse jõuaks ja lõpuks, kui sa ümised, et noh, peaks vist ikka ise kah ostma, siis teed neti lahti ja polegi teisi osta enam. 8-)
Eestis kasutatud ritvade valik olematu aga aeg ajalt ikka vilksatab, mingil suuremal maal valikuvõimalused vägevamad aga kaasneb ka oht, et kaup ei vasta ootustele. Jurss müütas moluraamatu lendõngitsemises Vision Sisu 9’6” #7 ja ega möödunud aasta peale mõeldes ei tule meelde küll teisi pakkumisi.
Ostu võib ikka planeerida aga ma alustaks ikka sellest, et paneks sellele suvilatokile 5-6-7 nööre peale ja vaataks, et mis ta võimekus on.
Ühtlasi tuleb mul meelde ka ühe targa mehe ütlemine, et selle asemel, et heitma õppida ja nööridest aru saada on ju lihtsam võimalus - osta uus tokk ja looda, et äkki see ise heidab.
Kasutaja avatar
muruvana

See on küll nii, et kui ma võin vanduda, et 6 XO on megahea, siis see on minu hinnang, minu heitetehnika ja kogemuste juures, kerge, korralik tiputunnetus, andestab heitevigu jne. ja teine mees ei pruugi üldse seda kinnitada, talle on miski muu käepärasem. Ja kui kuues xo on mulle hea ei tähenda see, et ma saaks jah kinn itada, et terve sari oleks ühtlaselt super.
ha_

Postitus Postitas ha_ »

xo-graphene näeb küll kena välja. Mis aga tähelepanu köitis, oli "The long #3 weight rods are made especially for Euro nymphing". Kui ma kaalust õieti aru saan (#3) siis see on ju hoopis teises suunas minek.
Ma peaks vist ikka #7 vaatama.
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

ha_ kirjutas: 05 Jaan 2021, 13:00 Ma peaks vist ikka #7 vaatama.
Selle, mida sa vajad pead ise välja selgitama, kõrvaltargutajad võivad ainult rääkida võimalustest ja variantidest, kuna on oht, et ost sooritatakse ilu ja läikimise pärast. Ma jääks enda juurde ja endiselt rõhuks sellele, et mis see suvilatokk on, mis nööre ta kannaks, milliste nööridega sobiks, mis püügiks ta hea oleks ja kas sellele ridvale on midagi ette heita, liiga raske, liiga vedel, liiga misiganes ? Mida ootad uuelt ridvalt, mainitud, et jõekas ja merikas merest, uus tokk peaks nagu mõlemaks sobima, mina pakuks, et alla kuuenda klassi meres merikas ebaloogiline, ainut kenad tuulevaiksed ilmad ja suht väike putukas, pole praktiline. Mis meil variandid on, 6-7? Mina tean täpselt, millal mina ühte ja millal teist eelistan. Seda ütlen ka, et raiugu kõik, et kuus õigem, keegi ütleb, et talle 7 parem ja las nii ollagi ja vastupidi.
Peale ridvaklassi on olulised asjad ridva pikkus ja toime. Keskmine kõige levinum pikkus on 9`jalga/2,7m ja osadele meeldivad pikemad ja osadele lühemad. Toime on see fast, med-fast jms ja see on siis tootjapoolne suunav kirjeldus, inimesed pärast räägivad oma keeles - krt see nagu raudkang/ jaa,hea jäik aga mitte liigajäik/ paras pehme/ nõmedalt lödi/ liiga kiire ritv/tobeaeglane/ spagett rsk/ jms kirjeldused Ridva toime meeldimine on väga individuaalne asi.
Ridva ja nööri koostöö on oluline asi kalapüügi juures, rahuloluks on põhjust, kui kalamees ütleb, et krt see tokk ja need kaks nööri sobivad ideaalselt kokku. Siis leidub muidugi vähemõnnelikke, kes kolavad mööda foorumeid ja nutavad, et soovitage nööri, näe ostsin selle, see liiga kerge, siis ostsin selle, no arusaamatult raske. Osad ridvad sobivad väga paljude/enamuse nööridega, kui õige klass/kaal osta ja võibolla osad sobivad vähemate nööridega. Oleneb ka ootustest, et milleks kõigeks see ritv peab hea olema. Ütleme selline näide, ostad ühe toki ja nööri merikapüügiks, paned oma lemmikputuka otsa ja kõik on nagu muinasjutus, kõik klapib, sa õnnelik, siis ostad samale tokile pika peaga kuiva putukaga püügiks mingi teise nööri ja pole nii õnnelik, ei klapi rsk, misiganespõhjusel, no pead siis oma õnne edasi otsima
ha_ kirjutas: 05 Jaan 2021, 13:00 aga tähelepanu köitis, oli "The long #3 weight
Kui sa seda minu pandud visionilinki klikkisid, siis keri sealt lihtsalt allapoole, seal kõik tokid olemas. See Euro nymphing on teistmoodi püügiviis ja ridvad on teise olemusega.
Kui sa nüüd seal ridvamaailmas sobrad ja klikid, siis võibolla mingite ritvade puhul peaks vaatama, et kas mainitakse, et milleks nad loodud on, mõnes kirjelduses on, et oleme selle ridva teinud kõige elegantsemateks presentatsioonideks, mõnel, et ülihea rannikuritv, püüa merikat ja seda ja toda, mõnel, et sobib ideaalselt streameripüügiks keskmise suurusega jõgedel jms Osadel ka sellised pildid juures
j16.jpg
Mis on küll suundaandvad aga abiks ikka.
See pikk jutt võib kohati tüütu olla ja võibolla ei viitsi süveneda aga mõeldud selleks, et avardada silmaringi ja et saaks kaalutletud ostu teha. Emotsiooniost võib hästi lõppeda aga võib ka omale sobimatu ridvaga lõppeda ja reeglina vähekasutatust ridvast saab max pool hinda või terakene peale.
ha_

Postitus Postitas ha_ »

Kui sa ütled "nöör", siis kas pead silmas fly line'i, leader'it ja/või tippet'it?
Lips on minu keeles "leader + tippet"
Nöör on see jäme roheline nöör seal rulli peal, kuhu otsa läheb aasaga lips ja siis putukas

Komplektikaigas on OK kuivade väikeste putukatega ja peene lipsuga.
Panin midagi rasvasemat otsa (streamer) ja lipsu kah jämedama aga siis tundus, et ritv on nagu lödiks keedetud makaron.
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

ha_ kirjutas: 05 Jaan 2021, 15:26 Kui sa ütled "nöör", siis kas pead silmas
Ikka heitenöör, nöör, fly line. See üsna tavaline, et kui leiab sobiva eestikeelse vaste, siis katsutakse eesti keeles nimetada ja kui ei leia, siis minnakse londoni murdes edasi. Seda näeb ka putukapoole peal ja putukasidumises. Kohe, kui natuke segaseks midagi jääb, siis tasub üle küsida.
Ridva hindamisel , kui ise ennast väga kindlalt ei tunne on veel selline trikk, et annad mõne teadjamehe kätte ja vaatad, mis tema sellega peale hakkab. Ma alguses toppisin ühele ja teisele oma tokke, lisas nagu kindlust, et ise lihtsalt veel õnnetu veits, näe mis mees teeb. Ükskord oli selline hea õpetlik lugu, kui mul oli selline tokk, mida üks vana säga ja hea heitja tahtis osta omale, ma vajasin nõuandeid, tema tahtis tokki testida. Hilissügis, külm, leidsime jäävaba vee, mees tegi oma rullikohvrid lahti ja proovis umbes 1,5 tundi. Mõne nööriga oli 20sek selge, et eieiei, kohe maha, mõnega mängis 10 minutit, väga õpetlik oli sellesmõttes, et konkreetne proovimine, mida arvamine ja ennustamine.
ha_

Postitus Postitas ha_ »

OK, nüüd ma olen küll segaduses :)
Ma arvasin, et paned korraliku nööri (mis vastab ridva kaalule) sobivale rullile ja siis vahetad vaid lipsu ja seda, kui otsa seotava vidin suurus seda nõuab. OK, tõesti, kui tingimused kitsad, siis võtad rulli lühema nööriga aga see on ju ikka samas kaalus.

Uurisin seda visionflyfishing lehte ja nende tooteid. Eestis ei paista keegi neid ritvu müüvat. Riideid ja saapaid leidsin, aga ritvadega on nutune.

Sattusin ka sellise tootja otsa, nagu Loop (looptackle.com). Umbes sama hinnaklass.
Hõbedane

Postitus Postitas Hõbedane »

Vahel on parem selliseid asju graafiliselt vaadata...ehk on Sul neist piltidest kasu. Nagu Sepaonu siin ka varem maininud siis kokkuvõttes absoluutset tõde pole. Nojah, kui vahetada erinevate liiniosade kohad omavahel a´la kerid rullile nööri, jätkad tippetiga ja lõpetad varuga...siis on teema maas 8-) Aga üldiselt pole see mingi raketiteadus...pigem sinna ajukirurgia poole

ISS8S LOMOSESSONRBN.gif[/attachment ][attachment=2]LODGDEBBBBRBSN.gif
Manused
Fish Species.jpg
ISS8S LOMOSESSONRBN.gif
ISS8S LOMOSESSONRBN.gif (13.37 KiB) Vaadatud 7335 korda
LODGDEBBBBRBSN.gif
LODGDEBBBBRBSN.gif (9.75 KiB) Vaadatud 7335 korda
Kasutaja avatar
muruvana

Kannata paar päeva, üks mees toob tegeld Visioni sisse küll, siit pidi ka õhtul üks sõber läbi astuma, tal ka ehk midagi valikus. XO on muidugi juba nii kallis, et sama raha eest saab Scotti või Sage eluaegse garantiiga, mul on 7/8 tokk salmo, 24 eurot maksab, Tomil on ka selline ja mitte üldse pole paha ritv, väga hästi käitub, niiet mõtlemisainet. Rahanumber annab ilusama ja viimistletuma asja aga kui mul on kokku mingi 5 ritva vaja, siis kõik ei pea olema 7-800-sed- Pole mõtet oma juhet nööriga ka kokku ajada, algul eriti talve ja kevadepüügiks jõele üks lühikese heitepeaga nöör põõsaste vahel toksimiseks, näiteks vison vibe 8 m heitepeaga, vms, kui see käpas siis vaatad pikemaid juurde. Teiseks merele näiteks Vision Kust, intermeditiane, ehk kergelt uppuva otsaga, meres nagu hea kui nöör lainest veidi läbi vajub, selle võin ise sulle anda kui alles, peab vaatama, mul vist üks kasutatud olemas, ma ise merel ei viitsi.
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

ha_ kirjutas: 05 Jaan 2021, 17:22 OK, nüüd ma olen küll segaduses
Ma arvasin, et
Pole hullu, see foorum on siin selleks, et abi saada. Sa võid iseseisvalt kah laias maailmas ringi vaadata, sest tuubis on palju selgitavaid videosi, kuna kõigi kalakolakaupmeeste märg unistus on meilt kogu raha ära võtta, siis nad pingutavad ja teevad nii tootetutvustusi, kui ka how to klippe, intereedus on muidugi lõputu ja materjali palju ja läbisegi vaadates võib segadusse ajada, kuna on loomulik, et natuke vaja ka aega, et asjad meelde jääksid ja kinnituksid. Ise arvan, et netti võib vaadata küll aga paljud asjad, mis iseseisvalt uurides tunduvad keerulised või arusaamatud osutuvad vahest labaselt lihtsalt, kui natuke targem kalakaaslane ütleb, et näe, nii.
Nöörid on jah erinevad, ma kõike ei korda uuesti, kuskil ennem jahusin, toon parem mõne näite.
Näiteks selline pinnaputuka nöör
https://www.adh-fishing.com/fly-lines/s ... n-fly-line
vaatad selle alt pilte, seal kõige olulisem pilt on see
scientific-anglers_mastery-expert-distance-competition-fly-line-taper.jpg
see nöör on hästi pika heitepeaga, pika tagakoonusega ja temaga on hea pinnaputukaga püüda, saed edasi-tagasi valeheiteid kuni rahule jääd ja siis paned putuka kenasti vee peale ja kala teeb mulks. Vahele torkan selle, et see competition on ainult pikem nöör ja mõeldud sportlastele, nöör ise lihtsalt pikem, kuna sportlased heidavad maru kaugele. Mul omal expert distace tavalises mõõdus ja ma püüan lihtsalt kala.
Oluline jutt nööri all on see
Extra-long head and tapers allow smooth long-distance casting and excellent long-distance line control
Compound head design ensures strong turnover at distance
Great in the wind
ehk milleks ta loodud on.
Võtame teise näite
https://www.adh-fishing.com/fly-lines/s ... s-fly-line
juba nimes on kirjas, et ta on lühikese heitepeaga, onju. Tarka pilti vaata ise.
Tark jutt selline
Compact short belly taper loads the rod easily in tight situations
Excels in both overhead and underhead casting
Turns over weighted nymphsand streamers yet offers light presentations when used with long leaders
Special back taper extension works as a handling section, superior stability compared with conventional short belly lines
Mul on ka see nöör olemas ja võin maakeeli öelda, et väga kitsastest oludest on lihtne heita suht suuri/raskeid putukaid.
Need olid siis näited ühest ja teisest servast aga et ei jääks muljet, nagu oleks vaja igaks kalalkäiguks uut nööri osta, siis kes soovib ostab mõned spetsiaalnöörid, millega on ülihea mingit püüki teha aga osad ostavad sellise nööri, millega saab sisuliselt kõike teha. Kui ma nüüd püüan streameriga kevadel ja mul on see lühike SBT nöör ja vaja pinnakat visata, lihtsalt viskan, natuke rahulikumalt ja natuke pidurdan lõpus.
See on väga individuaalne, mida keegi enda universaalseks nööriks peab, ise arvan, et universaalne nöör, et pinnakas ja märg läheksid peaaegu samahästi võiks kogu heitepea pikkusega(see osa siis nöörist, mis on tarkadel piltidel eripaksune, see ühepaksune running line asjasse ei puutu) olla 8,5-14m ehk väga lai skaala, üldistades võiks öelda, et äkki kirik keset küla on 10m
Selle juurde tagasi tulles, et sa vahetasid tipeti jämedamaks, võibolla ka leadri, vahet pole, ma ütleks, et kui püütakse streameriga 6-1 konksudega, siis tipet(või koonusleadri lõpp) on mõistlik vahemikus ca 0,25-0,3 minu puhul, talvel kes siin suuremate lõhekatega forelli püüavad, võib ka jämedam tipet olla ja tipeti pikkus on kriitiline, paned mingi raske putukaga 40cm, kõik lendab, paned 70 cm, ei lenda mitte kuhugi.
Pikk igav jutt võib tüütu ja uinutav olla, tegelikult jõe ääres keegi sulle lihtsalt näitab, kle tee nii ja ongi selge selle asjaga.
Visionil esindaja eestis olemas, siit saad küsida
http://www.flyfishing.ee/pood/
Kui sealt abi ei saa, siis soomes kaks poodi saadavad sulle tasuta
https://mistpool.com/fi/tuotteet/130_56 ... tml?page=1
https://www.helsinkispeyclave.com/categ ... kadenvavat
tõenäoliselt ka see saadab tasuta
https://www.ruoto.fi/perhokalastus/tuot ... avat/1010/
keele saad ära vahetada.
Igaks juhuks jälle korrutan, et ära kiirusta midagi ostma, pigem süvene sellesse, et kas ja mida sul vaja on.
Kasutaja avatar
muruvana

ha_

Postitus Postitas ha_ »

muruvana kirjutas: 05 Jaan 2021, 19:19 Ma arvan, et su ritv on seesama?

https://salmo.ee/et/fly-fishing-set/131 ... results=15
Ei, see pole see. Seda komplekti enam pole. Miskil põhjusel on mul meeles, et tootja oli Hispaaniast.
ha_

Postitus Postitas ha_ »

Tänu eelnevalt postitatud informatiivsetele tabelitele ja selgitustele, olen ma jõudnud oma peas otsaga selleni:

Ritv: Vision XO Graphene, #7, 9’7” 108g

Nöör 1: #7, ujuv/float, FW, tootja/mudel hetkel lahtine. Ehk VIBE 85+? Peaks toimima kitsastel Eesti jõgedel.
Nöör 2 : nymphing ?
Rull: hetkel veel lahtine. Vahetatav "sisu" teise nööriga? Eraldi rull?

Mu amatöörlik aravamus on, et sellise seadistusega saaks ma loopida rahus- 4-14 "putukaid/elukaid" kohalikes vetes - järved, jõed ja meri.
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

Merika püügiks meres ja streameripüügi jaoks on #7 tokk kirik keset küla, mõni teeb neid püüke 6ga, mõni 8ga. Seda ei tea, kuidas sul läheb aga igaks juhuks võid ennast valmis panna, et äkki sulle see tokk pinnakapüügiks ei sobi, äkki tundub overkill ja liiga raske/jõhker. Suvilatokk on sul ju ka, äkki pinnakapüügiks ja väikse putuka püügiks jääb see, kui peale xo proovimist tahad sellega püüda ;)
Rull eesti mõistes vähetähtis, ta eriti siin tööd ei saa, rohkem nööri hoidmise koht, väga pole vaja pead vaevata kalapiduri kilode jms pärast. Rulli suurus peab olema selline, et su nöör mahub peale paanikas kerimisega, mitte ainult nii, et sätid juhtides, et mahub vist ära. Nöör väljas sul püügi ajal, tuleb korralik kala otsa, esimese hooga tõmbad lihtsalt käega nööri lühemaks, siis selgub, et rsk, nöör vaja ikka rullile saada, pole seal aega midagi sättida, juhid kala, jooksed, kerid. Ühesõnaga mõtle selle peale, kui kindel pole, küsi.
Sellega peaks arvestama, et rull on üks aga nööre võib pärast mitmeid olla. Variante on mitmeid, rull ja eraldi ostad rulli poole juurde, seda peab rulli ostu juures vaatama, et mis see pool ka maksab eraldi ostes. Minul alati üks tagavarapool kaasas vesti taskus, autos neid rohkem. Teine variant on osta kassetirull, sellel on siis plastist kassetid niiöelda tagavarapoolideks, kerged, odavad, vahetuseks läheb küll minut rohkem, kui tagavarapooliga. Kolmas variant, kui poole liiga palju ei taha, on lihtsalt mingeid nööre vahetada, ma teen seda vahest akudrelliga, nööri pakendipoolile läheb akudrelliga, rulli poolile kerin käega, see ju lihtsam.
Rulli ostu juures võiks vaadata, et kas tal on tavaline või suur pool, suurel tavaliselt LA kuskil olemas, large arbor, minu meelest pole mõtet osta muud, reeglina saab kõigil rullidel kätt vahetada aga selle võib juba ostes valida, pole omal lahtivõtmist ja laagrikeeramist vaja teha. Midagi sisulist soovitada ei oska firmade lõikes, ju kõik enamvähem toimib ja reeglina rullidega ei juhtu mitte midagi, kuluvad aeglaselt.
Omal mitmeid variante, hardy demon kassetikas ja persetäis kassette, kolm danielssoni ja lisapoolid, teine kassetikas Wychwood Truefly SLA II ja nagu ikka, siis üks hiina ämber kah, vat sellist rulli ei tohiks osta, kus nööril on võimalus kuhugi vahele minna, pildil siis parempoolne, mingit sodi ostes iinast jäi silma ja pöörleb ja töötab ja kena aga põhimõtteline konstruktsiooniviga.
j20.jpg
või siis viga, kui on selline vahe sees.Pildil praegu paistab ok aga jooksunööri võtab vahele ja see ajab jubedalt närvi.
Päris täpselt ei tea, mis sa selle nymfimisega mõtled, neid stiile mitmeid, samamoodi nymfiga püüdmiseks, nagu streameriga püüad vabaujumisega pole mingit eraldi nööri vaja, sama nööriga püüad, vahet pole, mis putukas, euronymfimisega, kus teed niiöelda lähipüüki, käsi üleval ja hoiad õigel kõrgusel ja juhid pole nööri üldse vaja, jäme mono ja kõik. Ma arvan, et kui sa merikat meres tahad püüda, siis proovida võid ükskõik, mis nööriga aga üsna kindlapeale minek on natuke alla 10m peaga nöör ja selle puhul on valiku tegemine kõige lihtsam, kui kuulad, et millega teised püüavad, mina näiteks tegin nii, mul guideline coastal wf slow inter, paar valeheidet ja saada minema ja lähebki või otsi mingi muu nöör, mida merikapüüdjad kiidavad taevani. Meres saad püüda ka ilma korvita(stripping basket) või alus, googelda, see on hea abimees, mitte mingit takerdumist, mitte mingit sodi korjamist veest, hea edasi kõndida vees jms
Igavusest võib iina asju ka uurida, ma sealt ise midagi ostnud pole, selle firma ühe nööri olen ostnud ja kunagi ostan mõne teise ka aga ma olen soome lennukafoorumis selle firma nimelise teema läbi lugenud ja tegemist on tõsise tegijaga, ritvadest on mitmeid kiidetud, kõik pole meeles aga kindlasti Skyhigh ja Skyhigh gold, rull jäi kõrva Sparta. Tokid-rullid ennast eriti huvita, praegu kõik olemas, nöörid osad huvitavad, tegelikult huvitavad kõik odavad nöörid, nii mitmedki head vihjed ja nöörid saadud Miku ja Birgiti soovituse peale küll Loopi öökoristajalt, jeepaisest, alist ja vahet pole, kes, kus, is, peaasi, et toimib ja on odav.
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

Eelmise jutu lõpust jäi link maha
https://www.maxcatchfishing.com/fly_fis ... re_fishing
ha_

Postitus Postitas ha_ »

Komplekt, mille nime ma ei suutnud meenutada on Abu Garcia Diplomat.
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

Ma 100% kindel pole, et sama ridvaga tegemist aga netilobale toetudes olen ma 2015 aastal ühe abu 5/6 9`tokiga heitnud, üks kõrvalküla mees helistas, et sai ostetud aga kle kuda sellega püük käib ja sai ise heidetud ja üritatud külamehele asja selgitada, väga kergelt heidetav komplekt oli. Seda on ka minust targemad maininud, et need valmis komplektid ongi mõistlikud tutvuse tegemiseks lendõngendusega.
Kasutaja avatar
muruvana

Ma usun ka et pole ridval häda ühtigi, kuiva putuka aeg on nii lühike ka, samas näed kedagi teist jõe ääres, proovid võrdluseks tema viiesega, nii lõpuks selgub mis edasi. Sellega viskab väiksemad kuulpead ka ära, esimene aasta oli endal see häda, et viies ritv ja 0.18 tippet ja siis imestasin, et miks need kuradi wollid ei lenda. Siis panin 0,25 tippeti ja hakkasid lendama kohe. Viiesega viskan 4-se lõheputuka ka ära nagu midagi, tuulevaikse ilmaga, tuulega olen ridva ka ära lõhkunud, kui see volfram või lõhekas latti tabab on korras.
Vasta