Valge kala
Re: Valge kala
Peale kuldse kolmiku, “turb/säinas/forell”, on päevikust väga huvitatud ka see pika ja peenikese tokika heiteliigutusi tegev inimloom jõekaldal. 

Õigus jah,see jäi täitsa mainimata ja kusjuures seda,et kuidas nende kolme kalaga lood on ei tea aga see inimloom näeb päevikuid raudselt ka unes

Oli järjekordne tore päev veeääres.Nägin vanu sõpru ja kohtusin uuega ja sain turvaste kõrvale kätte ka säinast.
Eilset ilusat ilma otsustasin jõe ääres tähistada. Esialgne idee oli kala üles otsida ja proovida märja putukaga pinna lähedalt püüda. Sidusin eelmisel õhtul veel ekstra mõned zulud ja mb-d suuremale jämeda traadiga konksule (nr 10 nümfikonksud). Kala leidsin üles, proovisin nii ja naapidi, muutsin putukate suurust, lõpuks proovisin musta raskustatud volliga sügavamalt aga kalal suu lukus. Ainult üks võtt mitme tunni peale, see ka pigem selline ettevaatlik togimine. Siis otsustasin et peaks ilmselt midagi täiesti vastupidist tegema, panin otsa pisikese nr 16 jigi konksule seotud red tag-i (3.5mm volframpeaga). Riputasin putuka indikaatori alla ja proovisin. Täitsa toimis, kala võttis seda päris julgelt. Kahvas käis nii kenasid säinaid kui turbasid. Lisaks õppisin ühe tarkuse ka - sellise päikesega ei tasu päev läbi poolde käsivarde tõmmatud varrukatega püüda... Kui õhtul jaki seljast viskasin siis oli juba hilja, nagu mingid punased daamede pika käisega kindad oleks kätte tõmmanud
Aga eks sellised tarkused kipuvad meie 8 kuuste talvedega iga aasta meelest minema...

Pole küll lemmikjõgi aga koduuksest püügikohani 7km ja seega selline kiire püügijanukustutamisekoht.Mõtlesin,et võtan luuaga pinnast mõned turbad aga mul pole midagi selle vastu,et tulid hoopis säinad ja muidugi ka kanuud ja kanuusid oli ikka kõvasti rohkem kui säinaid

Täna vennaga Kasaril paadiga. Saime nii haugi kui ahvenat. Ahvena mõõt Kasari tavaline. Haugid 1.7kg ja 2.6kg. Ahvenad ja väiksem haug suitsu, suurem läks grillile. Maitses hää.
Huvitav oli see, et kaladel maod suht tühjad, mõnel ahvenal oli puruvana koda maos. Haugidel samuti magu tühi. Ei tea kas asi selles, et vesi veel üsna sogane ja jahe, ei aja veel väikest söödakala taga. Viidikat ja särge oli kõvasti näha liikumas.
Huvitav oli see, et kaladel maod suht tühjad, mõnel ahvenal oli puruvana koda maos. Haugidel samuti magu tühi. Ei tea kas asi selles, et vesi veel üsna sogane ja jahe, ei aja veel väikest söödakala taga. Viidikat ja särge oli kõvasti näha liikumas.
Väike õhtune jalutuskäik! Püütud põrnikaga. Püüdes allavoolu ja lastes põrnika "lohisema".
Sel hetkel kui nöör vedama hakkab ei suuda Turb enam vastu panna ja ilmselt ka konkurentsi
pärast sööb põrnika täitsa kurku! Kaalu 2050gr.
Sel hetkel kui nöör vedama hakkab ei suuda Turb enam vastu panna ja ilmselt ka konkurentsi
pärast sööb põrnika täitsa kurku! Kaalu 2050gr.
Kahest turba sikutada on üsna vägev ja nagu pildil olevast kollasest ridvast võin järeldada (võibolla ka ekslikult)et siis klaasiga eriti.Et millise ridvaga tegu ja millised põrnikad on lemmikud?
Tere Toomas. Ritv on siiski süsinikust.
https://visionflyfishing.com/product/onki/
Klass 6 ja 10 pikk. Hea kõrkjatest üle visata.
Põrnikad ikka oma looming ja musta kerega ja punase sabaga!
Nagu Sepaonu mainis teen mina neid ikka veel 6 jalaga. Väike punane saba
taga. Konks nr 8 3x long ja minul näiteks mustad R43. Olen proovinud ka teha
nr6 konksule kuid viskekaugus ei tule nii hea. Klass 6 jääb natuke lahjaks.
https://visionflyfishing.com/product/onki/
Klass 6 ja 10 pikk. Hea kõrkjatest üle visata.
Põrnikad ikka oma looming ja musta kerega ja punase sabaga!
Nagu Sepaonu mainis teen mina neid ikka veel 6 jalaga. Väike punane saba
taga. Konks nr 8 3x long ja minul näiteks mustad R43. Olen proovinud ka teha
nr6 konksule kuid viskekaugus ei tule nii hea. Klass 6 jääb natuke lahjaks.
No vot siis,pilt pettis veidi ära.Kahtlustasin jah,et tegu klaasridvaga aga 10 pikkusega ridval omad võlud,tean.Ma ise jalgadega põrnikaid väga ei seo aga (no hirvest kerega põrnikal on nad igati olemas)kui karbis ühtegi enam pole,siis ikka kirun,et oleks siis raske olnud mõni siduda.8 ja 6 konksu heitekauguste vahest ei oska konkreetset ritva proovimata kaasa rääkida,küll aga kasutan suurema,raskema (kuigi suurem konks ei tähenda alati raskemat putukat)putuka puhul jämedamat lipsu,näiteks 0,24.Kala seda ei karda aga putukat pöörab paremini, teeb heite lihtsamaks ja kaugus ei tohiks kannatada.Loomulikult on siin agasid ja mikse küllaga ja püüdja individuaalsus ka lisaks.Tänud vastuse eest ja selline küsimus ka,et kas punase sabaga ja sabata põrnikal ka vahet oled märganud või on see pigem selline endajaokssidumiselement?
Selle punase saba kohta niipalju, et alguses ma sidusin ka ilma sabata. Mingil hetkel hakkasin proovima väikese erepunase dubbinguga ja tundus, et ainult võta kala välja. Järgmisele mudelile lisasin lihtsalt peenikese punase lõngajupi ja toime jäi samaks. Kuna neid ikka jääb suurematele turbadele lõugade vahele ja hasardist teed ikka mõne tõmbe liiga kiiresti siis lihtsam on juurde siduda lõngaga. Huvitav on see, et eelmine nädal tuli isegi üks kohapulk põrnika otsa.
Natukene punast sabas tundub paljude putukate puhul hästi toimivat,red tag ju samuti originaalis põrnikas.Kuidas turva hooaeg siiani üldises plaanis kulgenud on ?
Turva hooaeg on praegu täiega käes. Viimane sats koeb alles. Suuremad "kollid" nii 1,5-2 kilo on emased ja kuni kilosed on isased. Kuna siin ka ritvadest oli juttu siis eile otsustasin, et võtan oma vana zulu 5/6 ja DT6 nööriga ja proovin kas saan kala kätte. Kala võttis ka selle õngega kuigi ketas jättis kõvasti soovida. Kui ma siin ütlen, et peale kümnendat läks lugemine sassi siis mõni ilmselt arvab, et see mees luuletab. Ilmselt on osaliselt süüdi ka see, et käib veel kudemine ja kalad on enamasti aukude peal- otsi ainult üles. Kahjuks ei oska ma seda kala söögi mõttes hinnata- ilmselt pole õiget retsepti. Süüdlane putukas ka turva lõugade vahel!
Ühel pildil oleks keegi nagu kala hammustanud- kas kellelgi on kogemusi mis elukas sedasi teeb?

Ise arvan, et raju sex on põhjuseks, üleeile pärnu lisajõel olid turbadel mõned soomused puudu ja küljed kah nagu hallikad ja rääbakad ja matid, osad kalad, eriti väiksemad ilusa kerega, nagu värskelt lakkimisest tulnud.
Osaval kalamehel on alati õnne.
See mu esimene lendõng ja siiamaani alles. Minu arvates väga hea alustavale lendõngitsejale. Ma püüan sellega põhimõtteliselt kõike. Eile läksin Kõrgessaarde säinast ja ahvenat zuluga püüdma. Peale esimese putukast ilma jäämist sain aru, et tuleb väikseid muudatusi teha ja panin jämeda liidri + tross, väikest haugi nagu muda. Üle kümne pulga käis käest läbi, paar kotikala tuli ka. Kõige ägedam oli püük ikka väikese popperiga. Trossiga sellega sitt püüda ja ilma trossita närisid isegi 0.5mm fluoro läbi.
Kas kuues DT zulule liiga kange ei tundu?Olen ka zuluga püüdnud ja igati tore ritv aga mina eelistaksin viiendat DT`d,see on sellest valdkonnast siis,et mulle tundub ja mina arvan ja ... ühesõnaga ei pea tähele panema aga tore oleks teise püüdja arvamust ka teada ja kas pikemal ridval kasutad samuti DT`d ? Mis vigastatud kalu puudutab,siis sepaonu poolt mainitud kudetralli kõrval tekitavad neid veel haugid,haigrud ja mingid-saarmad.Kala suurusel pole erilist tähtsust,sest kõik jahivad korralikku suutäit ja kahekilosel turval on lihtsalt rohkem võimalusi pääsemiseks kui väiksematel kaladel.
Olin täitsa unustanud, et mul zulu peal DT6 nöör on. Püüdsin sellega terve õhtu ja hätta ei jäänud. Teise pikema ridva kettal on WF5 nöör Vision Vibe.
Kui ma nüüd neid kahte võrdlen siis võtaks WF nööri. Kuidagi sümpatiseerib see rohkem. Võimalik, et DT6 oli zulu jaoks ehk liiga raske ja kuna seisnud oli ka siis algul olid nagu jõnksud sees ja püügi lõpuks alles olid need sirgeks läinud. Kui minu arvamust küsitakse siis ma võtaks WF-i.
Kui ma nüüd neid kahte võrdlen siis võtaks WF nööri. Kuidagi sümpatiseerib see rohkem. Võimalik, et DT6 oli zulu jaoks ehk liiga raske ja kuna seisnud oli ka siis algul olid nagu jõnksud sees ja püügi lõpuks alles olid need sirgeks läinud. Kui minu arvamust küsitakse siis ma võtaks WF-i.
Paar nädalat pausi, püügikoht sama mis eelmine kord. Ja seekord sellist möllu ei olnud. Ainult üks havipulk käis käes läbi ja siis oli 3h tühja loopimist. Kell oli 3 läbi ja oli aeg kodupoole hakata minema, neljast hakkas F1. Seekord sai tööd Eumeri haugiritv. Lausa lust sellisega heita. Närvi ajas ainult see, et unustasin oma stripping basketi mandrile. Iga kolmas heide oli pusa sees, proovi kuis jaksad nööri ilusti hoida, ei see aita.
August ja minuarust hea turvapüügiaeg jälle käes.Kudemine möödas,juulikuine silosöömiseaeg samuti möödas ja kui mind ei usu,siis uskuge Juksi ja pakkuge turvale põrnikat,ta on väga tänulik ja pakub toredaid püügielamusi.Kõigist loomulikult pilti ei teinud aga neid ilusaid põrnikakalu oli veel

August on hea aeg jah. Mulle tundub, et arutu põrnika närimine on mööda läinud. Vaiksemates kohtades kala nagu tükk aega võtaks hoogu enne kui otsustab rünnata. Kiire vooluga kohtades süüakse ruttu ära. Proovisin uuesti nr 6 konksu peale põrnikat siduda ja võiks öelda, et püügitulemus on parem. Kõvem sulpsatus ja rohkem näha ka.
Eks ta nii kipubki olema, et vaja on julgust proovida ja usku oma tegemistes. Küll kala teada annab mida sellest arvab,et olid siis valikud õiged või mitte.Sellest,et kalamehel on hirme kordades rohkem kui kalal,olen juba ammu aru saanud.Olgu need siis seotud putuka või lipsu suurusega jne,jne.Minujaoks on üli vahva,kui keegi üritab proovida natukenegi midagi teistsugust,kui reeglid ette näevad.See sellest valdkonnast,et mingi putukas seotakse konksule 10 - 14 aga miks mitte näiteks 8 või 6 jne kui kala seda väga isukalt sööb?
Väga õige tähelepanek,vaikses kohas on kalal aega putukat uurida ja seega peab ka putukas "väga hea" välja nägema.Kiiremas voolus kehtib ilmselt see reegel,et tahad süüa,pead ka kiirelt reageerima,muidu on putukas vooluga läinud.Täna oli ka kõik täpselt nii.Aeglases voolus vahiti ja prooviti ja lõpuks võeti ära ka.Parim oli pruun põrnikas,roheline jäi pisut alla ja red tag,mudler ja klinku ei ahvatlenud kedagi.Voolus sobisid küll.Oli aega putukatega mängida ja katsetada.
Kui nüüd katsetamisest rääkida siis räägiks lipsust. 3X ehk 0,2mm püüdis väga hästi niikaua kui üks närvidel mängiv Turb putuka omale huuleneediks viis.
See on sellepärast, et rünnak putukale toimub nii ebaloogilises kohas, et reageerid üle ja haagid liiga kõvasti. Otsustasin, et panen 1X ehk 0,26mm lipsu. Tulemuseks jäid ainult keerised putuka all. Kuidas teistel foorumlastel lipsuga kogemused?
See on sellepärast, et rünnak putukale toimub nii ebaloogilises kohas, et reageerid üle ja haagid liiga kõvasti. Otsustasin, et panen 1X ehk 0,26mm lipsu. Tulemuseks jäid ainult keerised putuka all. Kuidas teistel foorumlastel lipsuga kogemused?
Eks nii,nagu enamus teiste asjadega on ka lipsu jämedus paljuski individuaalne.See oleneb väga paljudest teguritest.Alates ridva klassist ja lõpetades putuka suurusega.Minul on asi sedapidi paigas,et kuivade putukatega alla 0,20 mm meie vetes peale viidikapüügi mingit mõtet ei näe.Tavaliselt 0,2 kuni 0,24 olenevalt putuka suurusest.0,26 lipsuga on saadud viimastel piltidel olevad turvad ja seda põhjusel,et 0,24 lipsu materjal sai lihtsalt otsa.Mul on ka suured putukad,millede puhul on võimalik nii jämedat lipsu kasutada.Väiksemal konksul,näiteks 10 seotud putukas näib 0,26 lipsul üsna ebaloomulik välja ja kala võib tõesti ettevaatlikuks muutuda.Lipsudest on üsna palju mille üle arutleda ja kui kedagi peaks see huvitama,siis nagu foorumites ikka küsimused,vastused,arutelud jne.