Valge kala
Valge kala
Mikk eile ütles mulle,et mine tea kuna sinusugusel hullul kiiks pähe lööb,no täna lõigi
Käidud,nähtud ja hooaeg seega avatud. Oli ka hetkel veel keeluall olevat kaaspüüki,õnneks putukad jäid alles. Kevad on kuidagi väga venima jäänud ja seda õiget sooja veel pole aga egas midagi teha,tuleb hakkama saada selliste oludega,millised parasjagu hetkel on.Midagi on vahepeal ikka tulnud ka.

Re: Valge kala
Ai kurja, seda ma kartsin
No väga head uudised, nüüd saab rahuliku südamega talvisele ja varakevadisele forellipüügile joone alla tõmmata ja turvapüüki proovida.

No nii esimene käik ka tehtud. Kuidas ikka Tallinnast minna, ikka Tartu kaudu
. Viisin Tommile mõned "vidinad" , ajasime törts kalajuttu ja siis - kes tööle, kes kalale. Mis ma oskan öelda, oli väljakutse nagu alati. Pole kunagi nii varakevadel turba püüdnud ja jõgi oli võrreldes suvega nagu öö ja päev. Kala nägin ja võttu oli ka. Mitu putukat söötsin ka nn. sisse. Tuulevaiksetes nurkades toimeatasid kevikud juba üsna usinasti - eks iga päevaga läheb järjest paremaks. Saia all keerutati ja kus kala oli paugutati ära ka. Olen igatahes ootamas järgmist käiku.

Säinast sain üle 30ne, siis loobusin nende loendamisest. Ja muidugi kõik alamõõdulised.
Laupäeval õnnestus üks jõekas ära rääkida.
Hiius.
Üsna kõrge veega sai käidud, püügipaikadesse pääses aga nipanapa.
Päevaputukad olid pigem TAG-ilikud, kui WOLLY-likud Hommik algas tõusvas tempos, esimesed tagasihoidlikumad.
Selle sõbra pildile saamise trikk mulle meeldib, esmaselt sai kunagi THga seda nalja tehtud. Päeva arenedes leidsime kobedamaid kalu kah. ja üleeelmine aasta sai selle sõbraga lõpetatud turvaralli nii, et
paar viidikat, särg ja üks microturb tal, seega sellel korral ajasin talle agressiivselt peale,
et mismoodi ta oma viletsa heitmisega(ja kohutava ridvaspagetiga) käiituma peaks, et
me õhtuks ühe pildi kah saaksime. No õnnestus. Pildistamise hetkel ütlesin, et naerata nüüd ka.
Päevaputukad olid pigem TAG-ilikud, kui WOLLY-likud Hommik algas tõusvas tempos, esimesed tagasihoidlikumad.
Selle sõbra pildile saamise trikk mulle meeldib, esmaselt sai kunagi THga seda nalja tehtud. Päeva arenedes leidsime kobedamaid kalu kah. ja üleeelmine aasta sai selle sõbraga lõpetatud turvaralli nii, et
paar viidikat, särg ja üks microturb tal, seega sellel korral ajasin talle agressiivselt peale,
et mismoodi ta oma viletsa heitmisega(ja kohutava ridvaspagetiga) käiituma peaks, et
me õhtuks ühe pildi kah saaksime. No õnnestus. Pildistamise hetkel ütlesin, et naerata nüüd ka.
Osaval kalamehel on alati õnne.
Neljapäeval sain teada, et reede vaja hiidu minna. Sai siis ruttu asju pakkima asutud. Muidugi õng ja putukad ja muu vajalik ka kaasa. Reede peale tööd pere ja tavaar autosse ja jehat. Hiius kõht ruttu täis ja varakult magama kuna vara tõusta, lõunast vaja juba naise vanaema juubelile minna. Püügikohaks sai valitud tuttav madal populaarne laht. Ja isegi kalu nägin. Ühe haugi kobistasin kotti, kilo ja natuke peale. Edasi palju tühja maad. Sai testitud igasugu putukaid mis pole veel vett näinud. Mitte üht tonksu ka. Läks otsa punane rabbit zonker vms ja kohe miski kobedam kala otsas. Ja muidugi tõmbas trossi lõksu sirgeks...suust tuli igasugu ilusaid sidesõnu ja seadsin sammud kodupoole.
Aga igatahes igati kordaläinud päev. Järgmine kord saab alles jaanide paiku kalale, siis vaatan Kasari turvad ja haugid üle.
Aga igatahes igati kordaläinud päev. Järgmine kord saab alles jaanide paiku kalale, siis vaatan Kasari turvad ja haugid üle.
Praegusel ajal iiumaal lennukaga raske midagi vägevat korda saata ja ega jaanipäevaks midagi paremaks ei lähe. Mõned sopid ja laisid, kus käed kalalõhnaseks saab ja seegi iga aasta ei õnnestu, ilmast ja veeseisust oleneb, äkki viimased 10 aastat jaanid iidus veedetud ja kahlatud omajagu. Üks ärakaranud iidlane ikka viitsib mulle neid "mission impossible" suure mere kohta välja mõelda, kle a mine vaata, mis seal on, kle sa võiks sealkandis säinast otsida jms, krt see suur meri on ikka suur. See aasta otsime siis kummalisest kohast ahvenat iidus, kahlamise asemel kayak, meeterpoolteist vett ja inter nöör. Kui muud ei saa, siis vast päevitab omale korraliku pandamolu.
Järgmine kord saab alles jaanide paiku kalale, siis vaatan Kasari turvad ja haugid üle.
Valetasin, õnn naeratas ja saab nädal varem sinna piitsutama.
Hiiumaa ahven on kahtlane teema. Kummipüksiga teda vist kuskilt ei leia, istub sügavamal. Eks haugigagi läheb raskeks kui paari nädalaga veetemperatuur peaks palju tõusma.
Valetasin, õnn naeratas ja saab nädal varem sinna piitsutama.
Hiiumaa ahven on kahtlane teema. Kummipüksiga teda vist kuskilt ei leia, istub sügavamal. Eks haugigagi läheb raskeks kui paari nädalaga veetemperatuur peaks palju tõusma.
Sai jaanid iidus oldud, ennem õhtust kayakiga pealeminekut oli siuke juhus, et sain ühte mõrra ja võrgumeest jututada umbes tund aega, vaatasin ta paska täis võrke, kuulasin hala, kui paha ja lootusetu see jaaniolukord on, pealemineku esimene pilt oli siuke
Käik lõppes nii valge kala poole pealt ja üks luupea huvitus kah säinaputukast, kellel oli kõhus üks ahven, seega ju ahvenapüük läks õnneks
Kala oli meeter ja madalamas ja täiesti kivises meres. Uurisin hoolega, et kuda siin ja seal kahlata oleks, kui kunagi ilma vannita läheks sinna ja ainult kahlates püüaks, kindlasti raudselt kannaks aga ju koperdamist kivirägus oleks kõvasti.
Ilmselt iga asja, mis vette oleks visanud, oleks rohekaspruuni streamerina tagasi saanud. A vat loll on ju vahest põikpäine kah, aerutasin muudkui edasi ja lõpuks läks see jama hõredamaks. Suhteliselt mõtetu ja lootusetu tundus aga anti looduse poolt lõpuks üks vihje kah.Käik lõppes nii valge kala poole pealt ja üks luupea huvitus kah säinaputukast, kellel oli kõhus üks ahven, seega ju ahvenapüük läks õnneks

Ilusa ilmaga tunnevad pinnas toimuva vastu huvi küll.
Olgugi,et ilm polnud just kõige parem,oli nii turval kui säinal kõht tühi.
Sellega võiks ju turvahooaja lõpetatuks pidada aga äkki tuleb "väga vanade naiste suvi" kah veel

Seda va laiginuppu pole siin, pean manuaalselt siin kirjutama, et kenad kalad ja pildid.
Ma nädalaga poolteist kala üksi leiva ja saia peal ära söönud, ei tea kas peaks selle klassikute
ütlemise enda jaoks nii mugandama, et kle jah, ma olen see lollakas, kes säinast sööb
Tarkuseterakene pole muud, kui et lõika väiksed tükid fileest, pole pindluudega janti. Soolangi nii, et peoga kuubikuid
näpuga soola, järgmine kiht jne
Ma nädalaga poolteist kala üksi leiva ja saia peal ära söönud, ei tea kas peaks selle klassikute
ütlemise enda jaoks nii mugandama, et kle jah, ma olen see lollakas, kes säinast sööb

näpuga soola, järgmine kiht jne
Turb jääb vist säinast veel pulgavõrra allapoole kvaliteedi redelil

Eile laskusin mööda pärnu jõge umbes 10km kayakiga ja madalatel rohustel lõikudel oli kalade pinnas käimine sellise aktiivsusega, et julgeks öelda küll, et mõtetu aeg pinnakaga püügiks pole. Kes nad täpselt olid protsentide lõikes, ju osad turvad, osad särjed kah, seda ei tea. Puruvanaliblikat oli näha üksikuid ja mingid mulle tundmatud postidena seisvad kribuputukad kah, sarnaseid poste on praegu mul aias kah. Üks mõte käis veel peast läbi, turb võib täitsa vabalt praegu maimu kah tankida omale makku.Väike looduspilt kah illustratsiooniks.
Ilmselt on käes see aeg,kui spetsiaalselt selle kala järgi enam ei sõida.See kala võib vabalt selle turvahooaja väikeseks,kuid oluliseks punktiks kujuneda.Valge kala poolepealt ootab ees haug.
Vahepeal on haugi ka pannile sattunud
Valge kala hooaeg sai ka lõpuks avatud ja kalad tulid seekord kasvavas järjekorras.
See oli kindlasti äge käik. Esimesel võimalusel ka püügile. Käin nädala sõidus ja siis nöörid lendu jälle. Kas Tom eile ka käisid? Kusjuures mul on tunne, et T.H tähendabki TURVA HIRM-u

Eile õnnestus üks napilt mõõduhaug korra kaldale tõsta. Oli teine kõhna olemisega ja läks tagasi end koguma. See ka ainuke võtt oli kolme tunni jooksul. Tegija putuk oli valge wb.
Tegin tiiru Pirital. Püük tinselitega ja õnnestus üks haug kärestiku äärest ära konksutada. Oma saamatusest kobistasin ta konksu ära võttes vette tagasi 

Samuti nägin kanuutajaid,kelle jaoks kalamehe tegevus tundus ilmselgelt mõtetuim asi maailmas.Re: Valge kala
Nii kuuajane püügipaus sai läbi. Sai ka eile lõpuks turval käidud. Tuli välja, et polnudki nii "lõpuks", alles kõik alguses. Aga tore oli üle pika aja midagi muud peale punase kala püüda. Mõned turvad ja üks säinas õnnestus ära konksutada. Kuskil keegi ootab raudselt juba ühepäevikut, siis eile oli jõgi alles täiesti varakevadises "unes".
Ilus kala ja ilmselt oli igati tore päev.Kevad on seekord pisut kummaline,kalal pea juba kare aga vesi ja õhk jahe ja eks kudemine veel ees.Toomingas ka alles alustab õitsemist aga nagu eelmiselgi aastal,nii ilmselt ka see aasta toimub see väga kiirelt.Päeviku ootus on igati põhjendatud,küll ta lendama hakkab aga ei tasu unustada,et turb ja säinas on päevikust samavõrd huvitatud kui forell.