Kalapüügi arutelu, küsimused, kogemused

Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

Re: Kalapüügi arutelu, küsimused, kogemused

Postitus Postitas sepaonu »

T.H kirjutas: 01 Dets 2021, 00:52
sepaonu kirjutas: 29 Nov 2021, 23:25 No jama on selles, et ega sa kogu aeg ju ei valeta 8-) , isegi väga palju tarkust omale varastanud ja puhta muidu kah saanud. Ega ma ei imestaks, kui kunagi siukest udujuttu kuuleks, et julgemad võivad vee alla kah selle spinneri tõmmata.
Pinnakat võib veealla tõmmata küll ja üks udujuttudest on see,et kui enamus üritavad nümfe raskustada ja põhja saada,siis tegelikult võib siduda ülikerge vaevu pinnaall ujuva nümfi,mis on vägagi efektiivne teatud olukordades ja polegi vaja pinnakat veealla viia.Tähelepanekud,järeldused ja teadmised tulevad püüdes.Iga asi omal ajal ja omas kohas.See on täiesti loomulik,et paljutki peetakse udujutuks kui enda kogemus puudub.Udu hajub siis,kui ise oled reaalselt mingis jamas ja kas suudad midagi välja nuputada või usaldad kellegi soovitusi ja katsetad ja saad aru,et sellest oli abi,et ei valetanudki rsk.Olen alati olnud nõus oma kogemusi jagama ja kuigi ma teen nii mõndagi omamoodi,on mul selleks ka omad põhjused,miks ma toimetan siis nii või teisiti.No näiteks kasutan 0,24 fluoro lipsu,inter leader´it,valdavalt 7-8 klassi ritva,klassikalist või pikema peaga nööri,reeglina püüan allavoolu jne.Kõigel sellel oleks jõeääres oma loogiline seletus.
Sellele jutule kirjutan 100% alla.
Kõik on loomulikult individuaalne, kes, kus, mis kala ja kuidas püüab. Enda püha tõde tuleb otsida. Mina püüan nymfidega osa aega vaba ujutamisega, osa indikaatoriga. Vaba ujutamine aktiivse kala ja siukeste kaladega, kes enamasti kergitavad ennast hea meelega putukani. Passiivne ja osad liigid ei taha kergitada ennast, näiteks särg, vimb, kudeajal eriti. Indikaatoriga jantimise point on see, et kui sa supleriga lähed vee alla ja mõõdad välja, et põhja peal ujuva kala pea kohale on maad 181mm, siis selle püügiviisiga on võimalik sellel kõrgusel ujutada. Aastaajast ja oludest oleneb palju, voolu kiirusest ja vee sügavusest, et mis raskusega nymfi paras ujutada on.Nii ei saa üldse vastata küsimusele, et kle mis kuuliga sa püüad, et kle praegu 2,5mm volfram või 4mm vask. Mis putukaga see kuul kokku käib, mis vool, mis leader, kuidas püüad üldse jmsjms
Udu hajumiseks tuleb jõe ääres kõik ise läbi teha.
Osaval kalamehel on alati õnne.
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

Pole minu pilt aga iseseisvalt arastasin selle netiavarustest.
j1.jpg
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

Ühte piirangute eelnõud sätitakse, kellel oma arvamus ja mõni minut aega võiks seda klikkida ja kõigest ise lugeda

https://kalastajateselts.ee/artiklid-uu ... jvBZKVVyeA
Hõbedane

Postitus Postitas Hõbedane »

sepaonu kirjutas: 05 Apr 2023, 20:09 Ühte piirangute eelnõud sätitakse, kellel oma arvamus ja mõni minut aega võiks seda klikkida ja kõigest ise lugeda

https://kalastajateselts.ee/artiklid-uu ... jvBZKVVyeA
Tänud!

Täidetud ja saadetud.

See kormoranide teema on päris karm tegelt. Mida nüüd siis teha saakski? Õlitame mune, see eeldab päris palju tööd leia need inimesed kes seda kõige muu kõrvalt teeks. Praegu on olukord ju väljunud igasuguse kontrolli alt ja huvitav, et seda oli suhteliselt lihtne ette prognoosida aga mida selle kümne aasta jooksul on reaalselt ette on võetud, kõva seanaha vedamine...
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

Ise Rootsi tundras üle 100km rannikust näinud, kuidas kormoraniparv rahulolevalt forkasi kugistab ja järve keskel kivivare oma happesitaga valgeks situb. Eestis võivad täpselt samamoodi sisemaale õgima lennata. Facebookis kalastus kayakist grupiski keegi mainis, et *Käisin täna Võhandu jõel lihtsalt sõitmas ja peletasin oma kohal olemisega ära luigepaari, nii mõnedki pardid ja hunniku kormorane. Kui kajakiga sinna jõudsin kust kormoranid lendu tõusid märkasin vees uimast kala. Jälitasin teda mitu korda lõpuks tõusis oimetuks löödud särjeke pinnale ja napsasin ta käega paati. Sellise lumetormi ja õngeta milline elamus.*
Varastasin pildi ka olude ja koha vaatamiseks
a16.jpg
Hõbedane

Nad teevadki seda ja juba tükimat aega.

https://sakala.postimees.ee/2183807/kor ... e-rohelust

Kadunud vanaisa rääkis mulle, et kui Võrtsjärvel kalal käis siis Tondi saar oli tal ja semudel regulaarne peatuskoht. Seal olid nõuka ajal isegi mingi asutuse suvilad. Mäletan, et jutud olid juba 90te algul, et suured mustad linnud käivad luurel ja pasandavad puid täis. Sellised protsessid looduses ei sünni ju üle öö ja eks need luuresalgad on siin juba tükimat aega omale sobivaid kohti otsinud.
Uitaja

Postitus Postitas Uitaja »

Tere,

Kuidas haugipüügil trossidega? Mul viimasel paaril korral haug putukaid ära viinud. Mida kasutada 6 klassi puhul näiteks, et mitte liigset kaalu lisada? Mõnel lõigul oleks mõistlik nagu kasutada, samas kui otseselt haugi ei püüa.

Tervitustega
Risto

Postitus Postitas Risto »

Kasuta jämedamat fluoro või osta prooviks mõni peenem ja lühem tross. Katseta ja vaata mis sulle sobib.
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

Uitaja kirjutas: 04 Mai 2023, 12:13 Tere,

Kuidas haugipüügil trossidega? Mul viimasel paaril korral haug putukaid ära viinud. Mida kasutada 6 klassi puhul näiteks, et mitte liigset kaalu lisada? Mõnel lõigul oleks mõistlik nagu kasutada, samas kui otseselt haugi ei püüa.

Tervitustega
Minu meelest kaks varianti, esimene see, et lihtsalt leppida, et haugid viivad putukaid ära vahest. Teine variant osta omale titaantraati sellise läbimõõduga, nagu soov on ja teha ise omale trossid, kas siis väikse pöörlaga vahel või aas-aasaga ühendusega.
https://flyclub.ee/viewtopic.php?p=873#p873
Haugihambakindlam fluoro on minu nägemusel 0,6-0,8mm ja minu meelest selline nüüd #6klassiga ei sobi. Ise olen selle knot2kinky puhul pidama jäänud 8kg/0,3mm juures aga toimivad ka peenemad, lihtsalt ei pea nii kaua vastu.
Uitaja

Postitus Postitas Uitaja »

Suur tänu viitamast Alvar!
Arvan, et 0,25 oleks 6 klassile paras julgestuseks.
TaaviM8

Postitus Postitas TaaviM8 »

Tere!

6 klassiga haugi? kuidas sellega läheb?

Soetasin siin endale 7 klassi komplekti merika jaoks ja planeerin just uut #9/#10 komplekti haugi tarbeks.
Jäin siin isekeskis m6tlema, et hea oleks teada mis klassiga siin teised haugi püüdmas käivad :)
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

Ma püüdsin mitu aastat võimeka #8 tokiga haugi merest ja ütleks, et saab hakkama küll. #9 haugile on lihtsalt parem, lihtsam, pole vaja punnitada. Minu meelest #10 haugitokiks eesti oludes on liiast, sest suurel putukal pole siin mingit mõtet. Ennem mind ja pärast mind on selleni jõutud, et see ei anna midagi. Suure putuka värk on seal, kus suured haugid tulevad kolonnis latikaid omale makku tankima, soome-rootsi saarestik jne. Jõgedest haugipüügist ma ei tea midagi aga T.H jutust olen aru saanud, et see on solgutamine. Paned, ujutad, paned.
T.H

Postitus Postitas T.H »

sepaonu kirjutas: 15 Mai 2023, 10:10 Jõgedest haugipüügist ma ei tea midagi aga T.H jutust olen aru saanud, et see on solgutamine. Paned, ujutad, paned.
Täpselt,lendõngepüügi parimas mõttes-paned,ujutad,paned,puhas klassika ;)
Risto

Postitus Postitas Risto »

Oma suurima haugi sain ahvenapüügi käigus #6 tokiga. 3,6kg ja ritv oli kui spagett käes :D
Ma üsna pikalt püüdsin #7 ridvaga ja väiksemate haugiputukatega, punnitades sai hakkama. Eelmine talv ostsin #9 säästukomplekti. Püügiaega eelmine hooaeg kahjuks palju ei saanud aga muidu täitsa mugav püüda.
T.H

Postitus Postitas T.H »

Niivõrd-kuivõrd kogemust enda mättaotsast ka.Minule #7/8ridvast haugile piisab.Selgroogu peab ridval olema,siis on kõik korras.Nööril peab jõudu olema.Raskus heitepea esimesel kolmandikul on väga hea.Kiire laadimine ja vähe tühja vehkimist.Nii 1,5 m pikkune 0,6 liider + tross piisav.Putukad muidugi veel eraldi teema aga peamine,et kogu komplekt oleks igati tasakaalus.Siis ei pea hakkama ridvaga nööri ega vastupidi midagi kompenseerima,ehk siis ridva jaoks on vaja raskemat nööri,või nööri jaoks toekamat ritva jne.Ühesõnaga,korralikus mõõdus putuka heitmiseks ja korralikus mõõdus kala kättesaamiseks minule eelnevalt jutus olnud varustusest piisab täiesti,aga see kõigest minu kogemus.
salakala

Postitus Postitas salakala »

>Nii 1,5 m pikkune 0,6 liider + tross
Ma saan aru, et kogu pikkuses 0.6 tamiil? kuidas sellise kooslusega lood on, kui põhja kinni jääb ega ometi nöör ise puru ei lähe, 0.6 on ikkagi tugev?
T.H

Postitus Postitas T.H »

Pole erilist põhjust olnud sellepärast pead vaevata.Ühel korral on heitenööri ja liidri vaheline kinnitus alt vedanud ja jäin liidrist koos trossi ja putukaga ilma.Tavaliselt katkeb trossi lõks,kuna selle tõmbetugevus kala poolest ei pea teab mis suur olema ja sedagi juhtub haruharva.Kuna kasutan haugi putukate puhul valdavalt 4/0 aberdeeni konksu,mis ongi spets haugi jaoks mõeldud konks,siis kinnijäämise puhul venib ta tõmmates just niipalju järgi,et saab putuka kätte ja seejärel tuleb vaid konksu veidi tagasi painutada ja püük jätkub.0,6 liider on minule parim valik.Peenemad jäävad vedelateks,millel omad vead ja jämedamad on oma vigadega samuti minule liiast.
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

0,8mm shock leader(fluoro) on mul #9 klassiga olnud ja lühem, umbestäpselt 120cm. Eks igaüks ise peab vaatama, mis talle meeldib või sobib, kuidas mingi nöör leadrit ära kannab ja põhjendamatult pikk leader ei anna mitte midagi meres. Sellise 0,6-0,9 kraami puhul võib loota ka ainult leadrile. Ma tean, et osad püüavad berkley kraamiga ilma trossita, seovad iga kord putukat kah. Ise ei näe mingit vahet, lihtsam elu, kui tross ja lõks.
Merepüügis samamoodi, kui komplekt on hea, siis jõuad ka terve päeva püüki nautida, edasi-tagasi õhus ja saadad heitepea minema. Ega vahet pole, samamoodi - paned ja strippad. 8-)
T.H

Postitus Postitas T.H »

Eks püügikogemus panebki kõik paika.On see liider meeter või poolteist on see intuitiivne ja sama ka trossiga.Ideaalis ma trossi ei kasutaks,püügi mõttes minule ideaalne variant aga haug saab ka 0,6 jne jämedusega liidrist tahtmisel jagu.Jällegi valikute küsimus.Sama ka muu varustuse osas.Pead aru saama kus ja millistes oludes püüad.Ehk kui meres ja mujal avavees püüdes pole vahet kui putukas seljataga vett ripsab,siis jõepüügil võib seljataga olla meeter ja peale heina ja seal tuleb putukat koos nööriga üleval hoida.Nii on ;)Ja tänu kõigile kes vaevuvad kaasa mõtlema ja oma arvamust jagama.
T.H

Postitus Postitas T.H »

Olgu selle haugivarustusega nii nagu on,päevakorda on kerkinud päevikud ja täna neid juba lendas ;)
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

Eile pärnu vesikonnas oli massiline puruvana ja vähene päevik. Haugipüügist niipalju, et ise arvan, et jõepüük oluliselt keerulisem ja täpispüük. Merel tuleb kala üles leida, kilomeetreid võib tühja maad olla ja siis iga kümnes heide ala. Paadi või kayakiga on pikk hoaeg ka merel, kaldamehed saavad siis püüda, kui kalani ulatuvad, kõige parem aeg kaldamehele sügis ja hilissügis. Siuke ütlemine on, et kui põlvini vees oled, siis heida ikka kalda poole 8-)
Sooja veega meres on kiiret strippamist/ lüpsmist vaja ja kui kala on sügavamas, siis uppuvat nööri, sest muidu lüpsmisega tõuseb lihtsalt pinda nöör.
salakala

eile küll ei näinud, et midagi asjalikku lennanud oleks, porijõel vähemalt. peab haugi püüdma :)
T.H

Postitus Postitas T.H »

sepaonu kirjutas: 22 Mai 2023, 11:05Haugipüügist niipalju, et ise arvan, et jõepüük oluliselt keerulisem ja täpispüük.
Kui meri kaugel,siis tuleb täpispüügiga tegeleda ;).Aga salakala,oled porikal korralikku päeviku lendu ka näinud?Mina korraliku,massilise väljalennu peale pole trehvanud.
salakala

T.H kirjutas: 25 Mai 2023, 22:03
sepaonu kirjutas: 22 Mai 2023, 11:05Haugipüügist niipalju, et ise arvan, et jõepüük oluliselt keerulisem ja täpispüük.
Kui meri kaugel,siis tuleb täpispüügiga tegeleda ;).Aga salakala,oled porikal korralikku päeviku lendu ka näinud?Mina korraliku,massilise väljalennu peale pole trehvanud.
ega ma ka tegelikult massilist lendu näinud ei ole, lihtsalt, et näe, päevikud lendavad.
Hõbedane

Kas siin on keegi Pühajõel (Toila kant) vehkimas käinud? Leidsin sopakala foorumist vana teema, kus spetsialistid rääksisid umbes 15a. tagasi, et jõgi tühi ja pole mõtet minnagi. Liigun täna Toilasse nädalalõppu veetma ja õnge võtan ike kaasa.
Vasta