Kalapüügi arutelu, küsimused, kogemused

ha_

Re: Kalapüügi arutelu, küsimused, kogemused

Postitus Postitas ha_ »

"Uued sai magnetiga ostetud, mul siia..."

Aga millega on tegu? Tootja? Mudel? Pood? Viide? :idea:
“The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten”
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

Postitus Postitas sepaonu »

Ma ostsin siit
https://www.adh-fishing.com/equipment/t ... ith-magnet
igaks juhuks ka see jutt, et mul pole kaua olnud see lõikaja, vastupidavust ei tea.
Tootja on tunnustatud kalariiete tootja
https://www.geoffanderson.com/shop/57-tools/
ja tal eraldi magnetid ka olemas, imedemaal on muidugi magnetühenduste võimalused megad ja hinnad olematud aga väikse elegantse ja usaldusväärse magneti leidmine polegi nii lihtne, õigem oleks vist öelda, et sellist korpust on raske leida. Magneteid võib ise ka liimida, ma kunagi tegin ise autole ridvahoidja, mingi kummipuks agrovarupoest, kõvaketta magnet, liim
1486018_849601408403373_6361162059603664439_o.jpg
Tänapäeval vist selline toode interneeduses olemas, ridvahoidja auto külge, mul see endatehtud siiamaani alles, vahest isegi kasutan, kui pikemalt auto juures ja ritva ei taha kokku panna.
Magnetite irdumise kogemus on kah olemas, need vahust snowbee? karbid, sealt on neid irdunud.
Osaval kalamehel on alati õnne.
Kasutaja avatar
muruvana

Postitus Postitas muruvana »

Ma panen ridva kojamehe alla kinni kui paarsada meetrit kuni kilomeeter end liigutada vaja, a mul vana auto ka, selline ei tule paari vihmapiisa peale ideele headt peast vehkima hakata.
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

Hõbedane kirjutas: 25 Jaan 2021, 12:54 Ma ostsin tamiilijupikestele sellise vidina. http://www.monomaster.nl Toimib filligraanselt ja soovitan!
Millegipärast on see kommentaar lugematta jäänud. Kiidan samuti seda vidinat, omal aastast 2018 ja mulle ta sobib, kuna ma metsikult korraarmastaja ja koristaja pole, ennem panin neid juppe siia taskusse, sinna taskusse jne ja kui selle vidina ostsin, siis rahu majas. Eelis on see, et võtab vastu ka väga lühikesi tamiilijuppe. Pikemate tamiilide prügikastiks on selline alternatiiv olemas
https://youtu.be/w0-ltnq8-NU?t=29
mis pole muud, kui painutatud profiil, kus sees on foam ja tamiil jääb pleki ja foami vahele pingesse.
Loomulikult saab ka ilma selle vidinata hakkama.
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

Mõtlesin, et vabalt võib selle arutelu putukapoole pealt püügi poole peale tõsta vahepeal.
T.H kirjutas: 02 Mär 2021, 21:44
sepaonu kirjutas: 02 Mär 2021, 11:16 Keegi siukest kohta teab, kus jubedalt putukaid põhja jääb ? Saaks mõned augud karpi tekitada ja uuesti siduda.
Isegi selliseid kohti ei reeda,endal ka hea putukaid põhja jätta 8-) Tee mida tahad,no ei saa sõbralikku soovitust hammastetaga hoida,kui indikaatori ära võtad,siis usu mind,hakkab putukaid põhja jääma,kindlasti hakkab ;)
See, kus su putukas asub on iseenda teha. Mõlema ujutamise kõige tähtsamaks asjaks arvaks ise, et peale õige putuka peab putuka kaal olema võimalikult ideaalilähedane. Vaataks kahte ujutamist – 1.vabaujutamist, nöör-leader-putukas ja 2.indikaatoriga – nöör-leader-indikaator-putukas lähemalt.Ütleme nii, et praegu tahaks mõlema variandiga olla nii põhja lähedal, kui võimalik.
1.Vabaujutamisega on kõik käigu pealt reguleeritav- heitsid vastaskaldasse, kus vaiksem vool ja madalam kah, no natuke ootasid, põhjatoks, võtsid nööri natuke sisse, ujub, swingib keskmise kiirema voolu poole, vool hakkab tõstma putukat, sügavust kah keskel rohkem, annad järgi, tundsid põhjatoksu, võtad natuke sisse, pinge läbi nööri peal, putukas tõuseb ja nüüd uuesti lased tal langeda. Päriselus põhjatoksud tihti muidugi silo konksu küljes või lihtsalt kinni aga see putuka reguleerimise põhimõte on selline. Kas ülesvoolu saab püüda? Saab küll aga paha on, kui pauguvõtt pole, siis tokse ei tunne, pinget ju pole nööril. Natuke saab tekitada seda aga nüüd liigub putukas kiiremini, kui vool. Voolukiirus põhjas on aeglasem, kui pinnal.Lendõnge nööri järgi on ka midagi näha, liikusliikus nöör allavoolu, jäi seisma. Selliste toksude või korraks kala putuka võtmine ja väljasülitamine, no mina pean nende nägemist teoreetiliseks võimaluseks, mulle kõige reaalsem inf see, mis tunda on.
2.Mis indikaatoriga teistmoodi on ? Nagu T.H mainis, et öelnud kohe, et õngitsed, nii ongi, nagu käsiõngel tuleb kõigepealt indikaatori kaugus putukast paika panna, niikaua sätid, kuni põhjatokse hakkad nägema ja siis, kui tahad võid natuke regullida, et neid põhjatokse vähem oleks või poleks üldse. Ühtlane vool ja ühtlane põhi, leidsid põhja üles, teed indikaatori ja putuka vahelise vahe 20cm väiksemaks ja sama suurusjärk põhjast see putukas ka ujub. Suurusjärk selle pärast, et ei ühel ega teisel puhul midagi vertikaalset pole vaid on alati diagonaalne, ujuva nööri lõpu või indikaatori all pole midagi, on kas tagapool või eespool või külje peal voolu suhtes. Indikaatoriga on kõik näha, mis putukaga toimub, ka siis, kui ridvakäe ja indikaatori vahel on väga suur lõtk nööris. Loomulikult on indikaatoril miinuseid ka, kohmakas heita, ja peabki reguleerima jms Aktiivse, hästi tõusva kala puhul ma indikaatoril mingit mõtet ei näe, passiivse põhja ligi hoidva kala puhul näen küll.
Kui seda vana särjeahistamisklippi vaadata, ma lisan juurde, et üle jõe heites satun vaiksesse voolu ja pean kogu aeg sisse võtma, muidu jääb põhja ja kui suurema vooluni jõuan, siis loomulikult vähem
https://youtu.be/JpteMsSchMk
ja siis minu käest küsida, et ok, püüdsid seal mingi aeg, said paarkümmend särge aga mitu särge võis nymfi suhu võtta ja kohe välja sülitada ? Selle peale vastaks, et vabalt võisid mõned seda teha. Kui ma nüüd täpselt sama püüki ülesvoolu teeks ja sama küsimus esitada, siis ma vastaks, et pole aimugi. Interneeduses ikka on neid veealuseid filme mõned, kus on näha, kuidas mitmed kalad käivad ühe triivi või ühe heite ajal putuka kallal ja sülitavad putuka välja, kalamehel pole sellest aimugi, mida tunda pole, seda pole olnud ;)
Sellised mõtisklused minu poolt, parandage ja täiendage.
T.H

Postitus Postitas T.H »

Jällegi,niipalju kui on püüdjaid,on ilmselt ka erinevaid lähenemisi ja erinevaid võtteid ja arusaami.Üldjuhul erinevused rikastavad.Sepaonule meeldivad nümfid,Mikule woollid,minule lõhekad (no olgu striimerid) jne.Kõik saavad kala,kes rohkem,kes vähem - mis tähtsust sel on,kui oma tegevust nauditakse ja sellega rahul ollakse.Minujaoks on asjale kaks lähenemist,esiteks selline "õpikust järje ajamine",et nii tehakse ja nii on õige.Teiseks ja minule sobivaks on selline intuitiivne lähenemine,et vaatame,mis täna toimub ja mida kala täna tahab.Vaatamata minu striimeri lembusele on mul putukakarbis nii woolid,kui nümfid,kui veel ühte-teist.Vajadusel kasutan neid kõiki ja ka erinevaid püügi tehnikaid.Minujaoks on parimaks õpetajaks kala.Kalad on kõige erapooletumad õpetajad.Heida kui hästi tahad ja oma mis iganes varustust ja kasuta mistahes tehnikat,kui neile ei meeldi siis oled nulli peal ja keegi ei ütle,et muidu olid jube tubli.Kui saad aru,et mis neile hetkel sobib ja üldjuhul annavad nad sellest püüdjale vihjeid,siis on nad konksu otsas ja võib saagist ainult rõõmu tunda.Minujaoks on kõige võti just see,et osata neid kalade poolt jagatud vihjeid üles korjata ja enda kasuks ära kasutada.
kalapilti ka.
kalapilti ka.
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

Intuitiivne käitumine pole muud, kui vaikimisi targalt käitumine, äkki ka looduse poolt juhituna? Ma raamatut ei mäleta aga väga meeldis kunagi loetud selline võrdlus, et kõnnid ja kõnnid tülpinult piki jõe kallast ja järsku jääd seisma ja hakkad püüdma ja saad veel kala ka. Miks sa seal seisma jäid. Äkki oli jões selline muutus, mis pani seisma, äkki põõsad, äkki kitsam koht, äkki veel miskit. Ühtlasel üksluisel maastikul muutuste kohad võivadki õpiku järgi olla head kalakohad. Seisma jäid ju ilma õpikuta, ilma aruteluta, lihtsalt, intuitiivselt. ;)
T.H kirjutas: 04 Mär 2021, 00:25 Kui saad aru,et mis neile hetkel sobib ja üldjuhul annavad nad sellest püüdjale vihjeid,siis on nad konksu otsas ja võib saagist ainult rõõmu tunda.Minujaoks on kõige võti just see,et osata neid kalade poolt jagatud vihjeid üles korjata ja enda kasuks ära kasutada
Loomulikult nõus ja ise arvan, et tähelepanelikum saab rohkem vihjeid. Õnne on kah vaja, õigel ajal vaatad õigesse kohta ja saad vihje, teed midagi sellist, mille tagajärjel saad vihje. Nullipäeval on sobilik habemesse pobiseda, et krt küll, ühtegi vihjet kah ei antud, mida tegema peaks ;)
T.H

Postitus Postitas T.H »

sepaonu kirjutas: 04 Mär 2021, 12:52 Nullipäeval on sobilik habemesse pobiseda, et krt küll, ühtegi vihjet kah ei antud, mida tegema peaks ;)
Nullipäeva kalade poolne vihje on selline,et arva ise endast mida tahes,aga pole sa mees nii tark ja osav miskit 8-) Minul jääb sellistel päevadel eriti kripeldama ja tahaks kohe esimesel võimalusel uuesti üritada.Teine äärmus on näiteks ülihea päevikupäev,kus kala meeletult sööb ja tema tabamine on üli lihtne.Kus mulks käis,sinna heidad ja kala kohe otsas.Selline päev on tore püügipäev,aga ei õpeta suurt midagi.
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

Mh, kaotasin ära selle tamiililõikuri.
https://flyclub.ee/download/file.php?id ... &mode=view
Parastamise koht.
Igasuguseid asju kaotanud, muud ei oska öelda, kui et tegijal juhtub. Kolm seljapealset magnetiga kahva ära kaotanud, ühe ilma magnetita, neljast kaks üles otsinud. Praegu kahval kummipael küljes. Kaks korda käsigepsu ära kaotanud, korra tundras, korra kohalikus läbi naadi rajal, mõlemad korrad üles otsinud, lõpuks nööri panin külge, et kolmandat korda ei tuleks. Fotoka kaotanud ja üles otsinud, gepsu abiga. Päikseprillide kadumised lõppesid siis ära, kui sai harjumuseks silikoon prillipaela kasutada. Uputatud kah mõned asjad, ainult väike osa kätte saadud. Kribukrabu veel kaotatud ja osa ka üles otsitud.
Kui ma kogu kaotamise ajalugu katsun üldistada, siis juhtub see jama kindlates kohtades. Kraavidest üle hüppamisel. Oled keskenunud pingutusele, et maanduda teisel pool jalgadele ilma kukkumiseta, taskust väljavupsav asi ei saa piisavalt tähelepanu. Võsast läbi pugemine. Oksad hoiavad sust kinni, kraabivad, kõigi õnnetuste vahele lihtsalt ei tunne, kui midagi enda küljest eraldub. Maha olen kah asju unustanu, nii auto laadimise ajal, kui kuskil kottides sobrades, puhkepausidel, aga see oli ammu, see harjumus, et peale autolaadimist või püsti tõusmist kontrollida, kas midagi maha ei jäänud on pikka aega olnud harjumus.
Kolmekildist kaotamisrada ei jõua läbi sobrada, et äkki kuskil näen, pole lihtsalt võimalik. Aga võimalik on läbi mõelda, et kus on loogilised kohad, kus kadus, kraavid, tihedamad võsast läbipugemised, kalaga sebimise kohad jms Leidsin üles tamiililõikuri, seljakoti seljast viskamise koht, ilmselt õlarihm võttis sellest lõikurist kinni ja kotti selja taha heites lendas ka see jubin sinna suunda.
T.H

Postitus Postitas T.H »

Eks endalgi mõni asi kaduma läinud aja jooksul,aga pagan,mul pole niipalju asju olnudki 8-)
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

T.H kirjutas: 31 Mär 2021, 18:27 aga pagan,mul pole niipalju asju olnudki
Kle sulle pole keegi seda asja selgitanud, et võitja on see, kellel surres kõige rohkem asju on ? 8-)
Uitaja kirjutas: 04 Apr 2021, 13:51 Minul ongi Red Tag selline karbi täide putukas. Minu käes ta veel tööle pole hakanud. Ma ikka vahest seon ta otsa, et äkki päästab päeva, nagu ta paljudel teeb, ma vähemalt nii siit-sealt lugenud. Minul temasse veidike usk puudub, pehmelt öeldes. Äkki asi sabades, aga äkki minus, mine võta kinni.
Eks see usk tekib peale seda, kui kala saad, ega ta ennem ei teki :D Omal oli sama algus, red tag teiste putukate kõrval nagu ei toiminud. Selle toimimisega selline asi kah, et päris nii ka ei saa, et võtad hommikul viis putukat ja päeva peale muudkui vahetad neid ja kes õhtuks pole kala toonud, see luuzer. Olud erinevad, ajad erinevad. Seda T.H juttu võib küll igaüks proovida, et saba lühemaks naksata, seda saab jõe ääres teha, nuga, käärid, tamiililõikur. Omal ca 3mm kuni 10mm tagide sabad, ma eelistan fluorofiibrist sabasi ja lemmik on oranz ja on punast ka. Tavalisest punasest lõngast või jämedamast niidist või flossist saba on vähe teise moega, kui fluorofiiber, kas see ka võttu mõjutab, ei tea, pigem kaldun sinnapoole, et igaühel oma usk oma putukatesse. Ise olen seda meelt, et tag on kindlalt kevade putukas ja suvel on selline aeg, et mitte mingit tag-i ega täppi vahest ei taha.
Kuidas keegi oma putukaid testib või kuidas see usk tuleb ja mismoodi putukaid omavahel võrrelda jms on üsna lootusetu tegevus. Ise sellist hindamist õigeks ei pea, kui päeva peale suurt sittagi ei toimunud ja siis õhtul pannakse tag või misiganes putukas otsa ja ebaedu jätkub ja siis - näh, sttagi ei toimi. Testima peaks ikka siis, kui kala tuleb hästi. Saad paar kala esimese putukaga, mis otsas, päev peaaegu kirjas,hingad sügavalt sisse ja välja ja paned teise putuka, kasvõi red tagi, et vaatame, kas muid putukaid kah närib 8-)
T.H

Postitus Postitas T.H »

sepaonu kirjutas: 04 Apr 2021, 19:39 Kuidas keegi oma putukaid testib või kuidas see usk tuleb ja mismoodi putukaid omavahel võrrelda jms on üsna lootusetu tegevus.
Eks ta vist nii on,et iseenda putukamajapidamises (ja ka kõiges muus)on võimalik testida,võrrelda,järeldada midagi jne.Enda tegemisi ja putukaid teiste omadega võrrelda ja vastupidi on tegelikult ka üpris keeruline,sest selleks peab heas mõttes ikka väga ühel lainel olema.Seda selles mõttes,et oleks arusaamine kus,kuna,mida,kuidas jne püütakse.Samal ajal ja sama putukaga sama kala seisvas vees või käredas püüdes ei pruugita ühesuguseid tulemusi saada,ehk ühel putukas töötab ja teisel mitte.Neid nüansse on väga palju ja sellepärast ilma süvenemata,selline pinnapealne võrdlus väga midagi ei anna.Ja ega siin mingit ühte,püha tõde ilmselt polegi.Red tagiga on minul selline kiiks,et suurt,esiletükkivat saba ei seo,läikivat,hõbedast kuuli ja konksu ei kasuta, kuna minu kogemuse pealt töötab selline kõige kehvemini.Woolly buggerite puhul näiteks samamoodi hõbedast,läikivat konksu ja kuuli ei kasuta,ka punast kuulpead ei seo,peenikest (kõhna) keha ega "pudeliharja"kehahäklit ei seo.Jällegi enda kogemustelt,sellised pole häid tulemusi toonud,kuid kellelgi teisel võivad nad ju töötada täiesti rahuldavalt.
Kasutaja avatar
muruvana

[/quote]Nullipäeva kalade poolne vihje on selline,et arva ise endast mida tahes,aga pole sa mees nii tark ja osav miskit 8-) Minul jääb sellistel päevadel eriti kripeldama ja tahaks kohe esimesel võimalusel uuesti üritada.Teine äärmus on näiteks ülihea päevikupäev,kus kala meeletult sööb ja tema tabamine on üli lihtne.Kus mulks käis,sinna heidad ja kala kohe otsas.Selline päev on tore püügipäev,aga ei õpeta suurt midagi.
[/quote]

Jah, ja kui teebki selle nullipäeva jooksul kusagil selle 10-15 minutilise võtu, siis olen mina süüdi, et ma parjasti kalaga kohakuti pole ja vale tuust otsas, kuigi iga poole tunni tagant vahetan. Võibolla vahetasin pool tundi tagasi õige vale vastu? Mul siukese päeva lõpus enesehinnang nullis ja siis ei ole enam nii terav, et päeva päästmiseks kogu pilti hoomata.
T.H

Postitus Postitas T.H »

muruvana kirjutas: 11 Mai 2021, 21:31 Jah, ja kui teebki selle nullipäeva jooksul kusagil selle 10-15 minutilise võtu, siis olen mina süüdi, et ma parjasti kalaga kohakuti pole ja vale tuust otsas, kuigi iga poole tunni tagant vahetan.
Seda on üsna mitmel korral juhtunud,et kogu aktiivsus toimubki veerand tunni jooksul ja seda nii forelli,turva,haugi jne puhul.Pagana hea tunne on,kui oled sellel hetkel just õiges kohas ja suudad sellest lühikesest ajast maksimumi välja meelitada ja kõige tähtsam,et tulevikus oskad neid hetki ka mõnikord ette aimata.Sellised päevad jäävad kauaks meelde.
Kasutaja avatar
muruvana

Jah see on tõsi, pika päeva oled tühja peksnud, väsimus, petad end mõttega, et ega loodus on ka ilus ja part ja kõrkjad, aga siis tuleb see 15 minutit ja õlad lähevad jälle laiaks ja tikk ronib suhu nagu rambole :D
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

Vat kui kala saad ja oled piisavalt edev, et koos kalaga pildi peale pressida, siis on ju naeratus nagu täiskuu. Kui kala ei saa, siis tüüpiline kalamees pildistab lillekesi, konnakesi, koprakõrsikuid ja liblikaid. Peaks huvi pärast nullipäevade selfide konkursi korraldama, näeks neid nullinägusi kah.
Jätke meelde yin-kala süü ja yang - vale koht ja vale putukas. 8-)
m7.jpg
Kasutaja avatar
muruvana

Kui King ja Kong tabel kõrvale saab siis hakkab ilmet võtma!
Hõbedane

Postitus Postitas Hõbedane »

Olen sellel aastal kuulanud Orvise Fly-fishing podcaste ja üks mu lemmikuid on see;

https://podcasts.apple.com/us/podcast/h ... 0528355703

Poleks uskunud, et stressifaktor nii suur on ja võta nüüd näpust kuidas selle ´catch and release` on...
T.H

Postitus Postitas T.H »

Eks see "C and R"püük ole ka ju üsna lai mõiste,et kuidas seda paremini või õigemini või kala jaoks vähima stressiga teha.Erinevaid näiteid on laiast maailmast ju võtta küll (enda kogemused samuti).Eestis minuteada ühtegi veekogu ainult CR püügi all pole,seega on kõik kalamehe enda otsustada,et kuidas ta toimetab ja sellele juhiks ka tähelepanu,et lihtsalt alamõõdulise kala lahti laskmine pole ka nagu CR püük,see eeldab ikkagi teadlikku lähenemist.
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

T.H kirjutas: 07 Sept 2021, 20:57 Eestis minuteada ühtegi veekogu ainult CR püügi all pole,seega on kõik kalamehe enda otsustada
Ma ühel eraveekogul käisin see aasta, kayakiga pealeminnes loeti reeglid ette - haugidel piirangud puuduvad, kõik ahvenad, mis on 500g või raskemad tuleb vabastada, nendest väiksemaid võib söögikaladeks võtta 8-)
Mul prillipapana siukesed kahevaatelised prillid ees, et näen kaugele ja enamvähem ok lähedale kah aga putuka otsa sidumine hämaramates oludes enam vähem kuulmise järgi. Nüüd sain sugulase juurest sahtlipõhjast siukesed mini luubid, tugevus umbes sama, mis mul putukasidumise prillid. Täitsa rahul selle leiuga.
s9.jpg
s10.jpg
T.H

Postitus Postitas T.H »

Igati vahvad luubid ja eks nende erakätes vetega ongi nii,et omanik poob ja laseb.Sõbral akvaarium ja nuiasin ka,et mul kidata konks ja pilti ei tee ja kohe vees vabastan aga ikka sunnik ei lubanud ja miski huvitav roheline ka luupide kõrval.
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

T.H kirjutas: 09 Sept 2021, 18:05 miski huvitav roheline ka luupide kõrval
siit varastatud see
https://www.youtube.com/watch?v=sAlywwpH_hk
Hõbedane

Postitus Postitas Hõbedane »

T.H kirjutas: 07 Sept 2021, 20:57 Eks see "C and R"püük ole ka ju üsna lai mõiste,et kuidas seda paremini või õigemini või kala jaoks vähima stressiga teha.Erinevaid näiteid on laiast maailmast ju võtta küll (enda kogemused samuti).Eestis minuteada ühtegi veekogu ainult CR püügi all pole,seega on kõik kalamehe enda otsustada,et kuidas ta toimetab ja sellele juhiks ka tähelepanu,et lihtsalt alamõõdulise kala lahti laskmine pole ka nagu CR püük,see eeldab ikkagi teadlikku lähenemist.
Tõsi ta on!

Eks tuleb teha valikud...(tegelikult kirjutasin siin juba 1000+ tähemärki aga...)...ja nii ongi...
T.H

Postitus Postitas T.H »

Võiks need tähemärgid ikka kirja panna,cr kohta kindlasti palju erinevaid vaateid.
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

Ühe ahvena mao sisu pesin settevabaks ja pildil on sisevete Gammarus, mis on hea märk vee puhtusest, Keila jõgi. Kolme gammarusega pilt on loomulikus valguses tehtud ja nad ongi üsna poekrevettide värvi, teine pilt klõpsatud led-i all, mis ka näitab kuidas led värvi muudab pildil.
s21.jpg
s20.jpg
Vasta