Omatehtud toidud kalast
Omatehtud toidud kalast
Panin pealkirjaks omatehtud selle mõttega, et kogu interneeduse retseptindust pole vaja siia panna.
Telkarist nägin seda sööki, jätsin ära mulle mittemeeldiva ja lisasin omale meeldiva. Haugifilee kuumutatud mingis sojaplägas, kuna mul naine piimatooteid süüa ei saa, ise valiks koore. Kartulid keedetud ja pressiga pudruks, kuhu lisatud praetud sibul, kala koos kastmega, muna, maitseained, kogu mass läbi segatud. Sellest tainast kotletid käte vahel ja riivsaiast läbi ja natukeseks seisma ja siis rohkes ja hästi kuumas õlis praetud ja üle puistatud tilli ja peterselliga. Lisadeks törts majoneesi ja jõhvikad.
Telkarist nägin seda sööki, jätsin ära mulle mittemeeldiva ja lisasin omale meeldiva. Haugifilee kuumutatud mingis sojaplägas, kuna mul naine piimatooteid süüa ei saa, ise valiks koore. Kartulid keedetud ja pressiga pudruks, kuhu lisatud praetud sibul, kala koos kastmega, muna, maitseained, kogu mass läbi segatud. Sellest tainast kotletid käte vahel ja riivsaiast läbi ja natukeseks seisma ja siis rohkes ja hästi kuumas õlis praetud ja üle puistatud tilli ja peterselliga. Lisadeks törts majoneesi ja jõhvikad.
Osaval kalamehel on alati õnne.
Re: Omatehtud toidud kalast
Kala õlletaignas on lihtne ja pommikindel retsept, ise selle retseptiga õnnelik olnud juba ca 15 aastat.
Eile õhtul hakkas üks kärbes peas pirisema ja igaks juhuks küsisin maailma kõigetargema, ehk naise
käest, et mis ta sellest ideest arvab ja sealtpoolt tuli roheline tuli ja täna tegin siis teistmoodi.
Haki köögiviljad ja kala sobivasse suurusesse ja maitsesta sama hooga ka kala. Mina kasutasin sibula ja paprika
tükke kalavardas aga võimalused oluliselt suuremad aga mõttesse võiks jääda selle koha peal , et kala õlletaignas on
max 1+1 minutit ja selle ajaga juhtub köögiviljadega suht vähe. Mul oli haugifilee, kus Y
luu välja lõigatud. Mina ajasin kaks portsu ühe varda peale ja pärast poolitasin kalakääridega.
Tee õlletaigen - keskmine hele õlu, nisujahu, muna või kaks, soola oli mul ja sina pane mida tahad. Laisad
võivad tilli ja peterselli kohe taignasse visata.
Praadimisel peab õli suht palju olema ja õli peab kuum olema. Kasta vardad õlletaignasse, nõruta hetk ja
prae õlis. Pannilt tulles on mõistlik panna alusele, millel on majapidamispaber, mis võtab endasse üleliigse õli.
Mul oli salatiks uus-kongo talu hapukapsas ja omalisatud jõhvikad.
Kokkuvõtteks ütleks, et sellist muljet küll ei jäänud, et ahah, tegid nüüd kala õlletaignas lihtsalt keerulisemalt
vä. Mkm, täiesti teistmoodi söök ja kindlasti kordame seda.
Eile õhtul hakkas üks kärbes peas pirisema ja igaks juhuks küsisin maailma kõigetargema, ehk naise
käest, et mis ta sellest ideest arvab ja sealtpoolt tuli roheline tuli ja täna tegin siis teistmoodi.
Haki köögiviljad ja kala sobivasse suurusesse ja maitsesta sama hooga ka kala. Mina kasutasin sibula ja paprika
tükke kalavardas aga võimalused oluliselt suuremad aga mõttesse võiks jääda selle koha peal , et kala õlletaignas on
max 1+1 minutit ja selle ajaga juhtub köögiviljadega suht vähe. Mul oli haugifilee, kus Y
luu välja lõigatud. Mina ajasin kaks portsu ühe varda peale ja pärast poolitasin kalakääridega.
Tee õlletaigen - keskmine hele õlu, nisujahu, muna või kaks, soola oli mul ja sina pane mida tahad. Laisad
võivad tilli ja peterselli kohe taignasse visata.
Praadimisel peab õli suht palju olema ja õli peab kuum olema. Kasta vardad õlletaignasse, nõruta hetk ja
prae õlis. Pannilt tulles on mõistlik panna alusele, millel on majapidamispaber, mis võtab endasse üleliigse õli.
Mul oli salatiks uus-kongo talu hapukapsas ja omalisatud jõhvikad.
Kokkuvõtteks ütleks, et sellist muljet küll ei jäänud, et ahah, tegid nüüd kala õlletaignas lihtsalt keerulisemalt
vä. Mkm, täiesti teistmoodi söök ja kindlasti kordame seda.
10-ne punkti teema! Valus on seda tühja kõhuga vaadata aga esimese retsepti puhul oli mul õnneks ahjus part ja selle teise puhul saab kohe kanakarri valmis. Aga tegime kunagi päris kõvade kokkadega laatadel toidutuure ja midagi kasulikku jäi meelda ka.
Kala õlletaignas, lihtsaim ja kiirem viis, õppisin ära kui merelt võrkudega turska sai püütud ja valget kala rohkesti käes, nüüd olen haugist teinud ja sobib ka väga hästi. Niisiis, heledast õllest ja nisujahust selline hapukoorest veidi vedelam tainas. Tainast ei maitsesta! Kalatükkidele sool ja maitseained, pool pudelit õli potti ja pliidile. Kui on vastav kraadiklaas, siis õli 160 kraadi peale, kui kraadiklaasi pole siis saab temperatuuri teada nii, et veidi tainast potti ja kui see tõuseb üles ja hakkab mullitama on temp paras. Kalatükid taignasse kasta ja siis õli sisse ja kuldpruuniks friteerida, siis taldrikule tualettpaberile nõrguma. Nii seda vana head fish and chipsi originaalis tehakse.

Kala õlletaignas, lihtsaim ja kiirem viis, õppisin ära kui merelt võrkudega turska sai püütud ja valget kala rohkesti käes, nüüd olen haugist teinud ja sobib ka väga hästi. Niisiis, heledast õllest ja nisujahust selline hapukoorest veidi vedelam tainas. Tainast ei maitsesta! Kalatükkidele sool ja maitseained, pool pudelit õli potti ja pliidile. Kui on vastav kraadiklaas, siis õli 160 kraadi peale, kui kraadiklaasi pole siis saab temperatuuri teada nii, et veidi tainast potti ja kui see tõuseb üles ja hakkab mullitama on temp paras. Kalatükid taignasse kasta ja siis õli sisse ja kuldpruuniks friteerida, siis taldrikule tualettpaberile nõrguma. Nii seda vana head fish and chipsi originaalis tehakse.
Hüüumärk kõlab nagu mingi ähvardav reegel

Mida see mage ümbris sellele söögile annab ?
Üle kümne aasta tagasi sai turska ja kasskala vanalinnas ääsi peal kärsatatud,
seal oli ka üks kokandushuviline kalamees, kes pani taignasse ühe asemel 5 muna ja ütles, et tema on
nii harjunud.

Porgand kah selle söögiga ära proovitud ja heaks tunnistatud, ca 10min aurutasin ennem vardasse ajamist.
Praegu on kõht nii tühi, et need pildid mõjuvad sadistlikena 

Lubagelubage! Palju neid limatuube merest ära tassitud on ja kuidas kätte saadud kui liigesed ja õlad puha pooleks mehel????
Ikka lubame. Käega vaevelnud nüüd umbestäpselt aasta, õlal pole häda miskit, mul on mediaalne epikondüliit. Mingi plastkaardi pealt lugesin, et mul on osaline töövõime, millest järeldasin, et natuke võib kala ka püüda. Üheksandat klassi olen see sügis kahel kalatripil kasutanud, talvevarude soetamiseks pole meres õige koha peal rohkem vaja, kui paar tundi, ülejäänud aja võib kõik kalad tagasi lasta.
Viimasel pildil muideks ahvenafilee.
Viimasel pildil muideks ahvenafilee.
Mismoodi need toidud köögis valmis saavad, eks ikka noaga. Minija käest kuulsin, et poisil on tekkinud huvi kokkamise vastu, ehk jõulude paiku astub läbi, siis annan kala ja las hakib uue mõõgaga.
Ootamise söök.
Kõigepealt ootad, kuni kala uuesti toituma hakkab peale seda, kui sa ronisid ühest põõsast läbi ja nabani vette. Siis ootad, kuni till kasvab. Siis ootad kuni sibul valmib. Siis ootad jõhvikaaega. Siis ootad, kuni sõbranna saia küpsetab. Siis ootad, kuni kala sooldub. Siis ootad, kuni jõhvikad saia peal ära sulavad.
Kõigepealt ootad, kuni kala uuesti toituma hakkab peale seda, kui sa ronisid ühest põõsast läbi ja nabani vette. Siis ootad, kuni till kasvab. Siis ootad kuni sibul valmib. Siis ootad jõhvikaaega. Siis ootad, kuni sõbranna saia küpsetab. Siis ootad, kuni kala sooldub. Siis ootad, kuni jõhvikad saia peal ära sulavad.
Ükskord teleföönis üks kalamees mainis, et ma olen see lollakas, kes turba ka sööb ja rääkis mis ja kuidas ta teeb erineval moel. Ise pole veel sinnamaani jõudnud aga konservi on kaks talve söödud. Üks purk jäi veel keldrisse ja sellega turvaaega välja ei vea aga mul ühe konservilaari jagu haugide väljalõigatud Y vorste, seega paanikaks põhjust pole, veab välja värske kalani.
Mõned söögid eespool sellised, et mõnele võib tunduda, et ah ei tea . Seda järgmise pildi sööki söön ma kõige rohkem kodus. Pommikindel ja kiire, mahub 15min sisse. Filee tõstan eelmisel päeval sügavast tavalisse külmkappi ja seal ta sulab lahti söömispäevaks. Lõikan vaakumi ja lahti, kuivatan filee majapidamispaberiga ära ja panen soola. Siis uurin, mis kala kõrvale võiks olla ja tegelen sellega. Pildil juurviljasegu, aurutatud ca 8 minutit. Panni panen ennem taigna tegemist tulele. Õlletaiga tegemine on 2 min, kala viskan kõik õlletaignasse ja segan läbi. Pintsettidega tõstan fileesi kuuma õli sisse, alla minuti ühelt ja sama palju teiselt poolt. Viskad kõik siva taldrikule ja valad õlut.

Viidikat meil jõgedes jagub,soolase jahuga kokku ja panni peale.
Seda võib ju isegi jõe ääres teha, Mikk oli see tubli, kes Vigala jämmil oli kokaonu.
Üks kalasupp vahelduseks, täna klõpsasin pilte.
Ma võtsin paki ahvena supikogu ja torkasin keevasse vette lagunema, lisasin kohe sool-pipar-vürts-loorber-terve sibul, keetsin tasasel tulel, kuni kala sai vahukulbiga puruks muljuda. Keetmise ajal korjasin vahtu.
Kurnasin kogu värgensi läbi sõela, puljong tagasi tulele, viilutatud porgand ja pakk haugifileed potti. Kui fileeplokk oli lagunenud, siis peoga kahte tõugu makaronitooteid (makaronivihkaja paneb tõenäoliselt kartulit), keetsin ca 5min ja lisasin paki wokisegu. Meile meeldib, kui aedviljad pole plägaks keedetud ja igaüks peaks ise mõtlema, et millal mingid komponendid panna. Väike soolsuse kontroll ja korrektuur, till ja petersell ja taldrikusse. Makaronitooteid köögikapis uurides nägin ka riisinuudleid, jäin korra mõttesse, et pole ebaloogiline aga jätsin selle idee järgmiseks korraks.
Hästi lihtne retsept - kena pluss õues, mine püüa üks jõekas
Kas ta on nüüd pizza või pealt lahtine pirukas, ei tea.
Koostisosad piltidel näha, kalakogus topelt, kuna peale ladudes sain asja käigus aru, et vähe. Mul maitseaineteks sool ja vorstirohi. Tainas on sõtkutud pärmitaigen, üleöö lastud seista, ahjus oli 220C/20min , sisu poolest oleks vast kannatanud ka 15 min pealt välja võtta aga neid pakse ääri vaadates otsustasin 20 min kasuks.

Kas ta on nüüd pizza või pealt lahtine pirukas, ei tea.
Koostisosad piltidel näha, kalakogus topelt, kuna peale ladudes sain asja käigus aru, et vähe. Mul maitseaineteks sool ja vorstirohi. Tainas on sõtkutud pärmitaigen, üleöö lastud seista, ahjus oli 220C/20min , sisu poolest oleks vast kannatanud ka 15 min pealt välja võtta aga neid pakse ääri vaadates otsustasin 20 min kasuks.
Tegime sõbrannaga kukeseenepirukaid ja teine plaaditäis jäi narrilt väike, tainast oli ja mõtlesin, et sellist varianti vist polegi olemas, et kala süüa ei kõlba. Pealt kinnine pizza ehk jõekapirukas. Tagantjärgi tarkus oleks see, et killu võid oleks ka võinud panna.
Mõtlesin,et uhaa kiisast on tehtud,viidikast krõpse on söödud,ahvena niiska olen praadinud,asi see turb siis ära proovida pole.On saadud teist suitsutatud,sütel tehtud ja ka ahjus küpsetatud,üht-teist veel lisaks,ellu olen jäänud

Kõik kalad on mõõdus,osad on väiksemas mõõdus,osad suuremas mõõdus.Pildil olevad sabad on seadusega paika pandud mõõdus ja aus, seadusekuulekas kalamees ei võta ära ühtegi kala,mis oleks või millimeeter alla või üle mõõdu
.

Üsna pea saan uut suitsuforelli hooaega avada,nendega sai hooaega lõpetatud.Nagu peegelpilt.
Peaks kevadel proovima halsteriga turba otse tules kärsatada, nagu mats kunagi õpetas. Ilmselt targem mingi väiksem isend proovimiseks võtta.
Tänane kalaseljanka.
Panin kala supikogu (ahven ja haug) keema koos maitseainetega. Samal ajal praadisin hakitud sibula klaasjaks ja valasin peale tomatipläga ja jätsin paksenema. Keedetud kalapuljongi kurnasin läbi sõela, panin uuesti keema, lisasin kartuli ja riivitud porgandi. Mingi aja pärast lisasin paki ahvenafileed. Paksenenud tomati-sibulaplägale lisasin hakitud hapukurgi ja lõpuks supi sisse. Soolsuse kontroll, till, petersell, oliivid.
Kõike tasub proovida,sellisel kujul polegi turba veel teinud.Sellel pildil mitut erinevat sorti kala suitsust läbi lastud,sealhulgas ka turb.Kõik soomusega ja ühes tükis,nagu kombeks on ja väga head. Suitsuhaug ei pakkunud palju aastaid tagasi mingit erilist elamust.Siis hakkasin soomust maha võtma ja sellega muutus suitsuhaugi väärtus minu silmis üsna märkimisväärselt.Turvaga sama lugu,et soomus maha ja seljapealt lõhki ja ... väike nüanss veel nagu haugigi puhul,saab suurepärase suitsukala

Pannitäis ahjus küpsetatud ahvenaid,minuarust üks ütlemata hea asi.Puhastatud,fileerimata.Mina fileerin üldse kalu üliharva ja kui,siis naha jätan alati külge,no mulle tundub maitsvam.Puhas,luudetta,nahata filee tundub kuidagi jube steriilse maitsega,kuigi loomulikult söömisel mugavam.Ilmselt jälle üks minu kiiksudest,aga kuidas teistel selles suhtes arvamused on?
Pole väga ammu kala suitsutanud. Mõned aastad tagasi renoveerisin kõige suurema stovemani ja viisin iiumaale sõbra hoovi peale, et kui vahest lesta ja ahvenat teha, siis ongi suurt ahju vaja. Siis jäin muidugi mõttesse, et omal ka midagi vaja. Ma ei mäleta üldse, et kust kohast see rahakapp minuni jõudis aga pajas ta oli, tegemise käigus panin lukukarbi ja keeleplaadid jms kribukrabu väljapoole "kaunistuseks"

Sain isegi ühe idee interneedusest, üks tuttav reklaamis, et marineerib säinast ja siis ribadeks ja kuivatab. Selle peale tuli mul meelde, et vanasti sai limukaõngega irmsalt säinast püütud ja siis korra sõbra soovitusel tegin siukest asja, mida kutsuti vormsi heeringaks. Säinaliha kilo kohta võeti kaks sidrunit, mõlemad hakiti kuubikuteks, sool, suhkur, pipar ja laagerduma. No see peenike luu oli ööpäevaga söödav ja järgmise ööpäevaga kadunud. Kunagi sõbrale andsin mitmed korrad oma vimmad, siis tõi suitsuvimba, eks ta üks pudistamise ja luude sülitamise söök ole. Äkki ennem marineerida ja siis suitsu või grillile visata. Kindlasti sama ta pole, mis toorest peast suitsutatud aga proovida võib.
Mul fileega pole mingit tõrget, enamasti teen õlletaignas või riivsaiaga paneeritult. Fileerimine muidugi oluliselt lihtsam ja kiirem, kui puhastamine. Fileerimisjäägid jäävad puljongimaterjaliks. Seda, et nahaga süüakse ja ainuõigeks peetakse, seda palju kuulnud. Ise soomust kraapida ei viitsi. Kas soomusega grillile või suitsuahju, murrad lahti ja sööd näpukestega või filee. Haug sama, sellel lõikan Y kah välja, Y-ki vorstidest teen konservi.
Suursoomkala nüüd mitu aastat vähesel määral kevadel teinud konserviks, see nüüd naise lemmik, arvan, et see kevad lasen mõne haugi rohkem tagasi ja mõne turva või säina võtan rohkem söögiks. Need mõned, mis eelmine kevad sai võetud, nendel lasin survepesuga soomuse maha.
Ainuõigeks ei pea ma ei üht,teist ega ka mingit kolmandat varianti.Mulle endale lihtsalt maitseb niimoodi,nahaga rohkem (punasel kalal jääb ka soomus alati külge).Huvipärast uurin ka teiste arvamusi,ei midagi enamat.Endapüütute kõrvale ostan restipeale kala ka poest,näiteks angersäga on üks ütlemata mõnus suutäis.Poe forell ka sekka.