Omatehtud toidud kalast

Kasutaja avatar
sepaonu
Postitusi: 320
Liitunud: 04 Nov 2020, 18:48
Asukoht: Ingliste
Kontakt:

Re: Omatehtud toidud kalast

Postitus Postitas sepaonu »

Viimase pildi kalade värv on küll #10/11 klaasist, mis kaanega ufo see sul on, õhuregulliaugud, korstent pole ?
Äkki leiad salajastest pildifailidest eemalt tehtud klõpsu kah.
Kunagi, kui propaaniballoonide kohustuslik vahetus toimus, siis enamus sai ära antud, pärast arve pealt vaatasin, äkki 1-2 € andsid vana ballooni eest aga ei viitsinud sinna tagasi võtma minna, äkki üks vana on veel olemas. Mingi mõte on keerlenud peas, et võiks grilliks vormistada.
Osaval kalamehel on alati õnne.
T.H
Postitusi: 287
Liitunud: 04 Nov 2020, 17:31

Re: Omatehtud toidud kalast

Postitus Postitas T.H »

Mul ahjusid mitmeid 8-) See jah selline silinder pooleks,kaanega,külgedel õhuaugud,korstent pole.Kui kellelegi huvi pakub,siis nipp on ka(nagu enamus asjade puhul),ilmselt pole küll minu leiutis,kuid võti on lepa puus.Parim suitsukala saab lepa puuga.Killuke siit ja teine sealt olen infot kogunud ja endajaoks sellise,mulle väga sobiva lahenduseni jõudnud.Grillil söed põlema.Neli väikest lepa halgu vette ligunema.Kui söed on valmis,siis sütepeale need neli märga,lamedat lepahalgu (minu grillile mahub neid neli)ja kala restile ning kaan peale.Söed annavad paraja kuumuse (eks iga ahi natuke erinev)märjad halud aga suitsu.Kui oma ahju tunned,siis oskad kõik nii sättida,et sütt ja kuuma jagub parajalt ja halud annavad piisavalt kaua suitsu,ilma et nad põlema süttiksid.Lepa suits annab kalale väga ilusa värvi ja hea maitse.Sellisel moel saab suitsuahju omamata ka grillil väga head suitsukala valmistada.Nagu juba mainitud,siis mul ahje mitmeid ja nii mõnedki nipid veel varuks,kuna asja vastu huvi ja sellega tegeletud lapsepõlvest saati.
T.H
Postitusi: 287
Liitunud: 04 Nov 2020, 17:31

Re: Omatehtud toidud kalast

Postitus Postitas T.H »

Lapsepõlvest mäletan,et maal ehitati vana suitsuahju asemele uus ja uhke.Sisse mahtus kaks resti,kumbki nii ruutmeetrine.Hiilgeaegadel tossas ta pea iga päev,sest ka naabrid kasutasid teda.Kalakogust,mis sellest ahjust läbi on käinud ei suuda keegi ettegi kujutada.Nüüd näeb ta välja selline,aga teeb ilusat kala siiamaani.
DSC_0669.jpg
T.H
Postitusi: 287
Liitunud: 04 Nov 2020, 17:31

Re: Omatehtud toidud kalast

Postitus Postitas T.H »

Kui on forell ja nagu ei tea mida temaga ette võtta,soolakala ei taha,suitsuahju pole,suppi teha ei viitsi jne,siis võiks teha ühe korraliku pannitäie praeforelli.Väga hõrk ja maitsev ja pole tarvis muretseda,et forelli kohta selline lihtlabane lähenemine.
IMG_0696.JPG
T.H
Postitusi: 287
Liitunud: 04 Nov 2020, 17:31

Re: Omatehtud toidud kalast

Postitus Postitas T.H »

Traditsiooniliselt maal esimesel mail esimene suitsu latikas.Peale hõrgutiste kõhust eemaldamise (need läksid pannipeale)jäi kahest ja poolest kilost kaks alles,praeguseks kõik juba otsas aga järgmine nädalavahetus midagi kindlasti jälle.
DSC_1576.jpg
Kasutaja avatar
sepaonu
Postitusi: 320
Liitunud: 04 Nov 2020, 18:48
Asukoht: Ingliste
Kontakt:

Re: Omatehtud toidud kalast

Postitus Postitas sepaonu »

Eile võtsin kaasa paar pätsi jõe äärest, dildokalad
m3.jpg
m5.jpg
ja täna ajasin oma rahakapimonstrumile tule alla.
Kohutavalt tuuline ilm oli, üsna pessimistlikult olin meelestatud aga
üllatavalt hea ja mahlane suitsukala tuli.
m12.jpg
m13.jpg
m14.jpg
Osaval kalamehel on alati õnne.
Kasutaja avatar
sepaonu
Postitusi: 320
Liitunud: 04 Nov 2020, 18:48
Asukoht: Ingliste
Kontakt:

Re: Omatehtud toidud kalast

Postitus Postitas sepaonu »

Suitsukalapasta.
Panin kikilipsumakaronid keema, teise väiksemasse potti kuivatatud tomatid vähese veega hauduma. Tomat haudunud, siis lisasin sojakoore (ilmselt teistel toidu/vahukoor), spinatit ja jätsin hauduma. Pasta taldrikule, suitsukala tükid peale(mul haug), kaste peale, karu-ja murulauk, tüümian.
m16.jpg
m17.jpg
m18.jpg
m19.jpg
m20.jpg
m21.jpg
Osaval kalamehel on alati õnne.
Kasutaja avatar
muruvana
Postitusi: 194
Liitunud: 03 Nov 2020, 20:48

Re: Omatehtud toidud kalast

Postitus Postitas muruvana »

T.H kirjutas: 14 Apr 2021, 23:32 Kui on forell ja nagu ei tea mida temaga ette võtta,soolakala ei taha,suitsuahju pole,suppi teha ei viitsi jne,siis võiks teha ühe korraliku pannitäie praeforelli.Väga hõrk ja maitsev ja pole tarvis muretseda,et forelli kohta selline lihtlabane lähenemine.IMG_0696.JPG
:D Kirikuvande alla ikka lähed. Kadedus räägib. Kui ma ennast välja saan näitan teile forellipasteeti!
Kasutaja avatar
muruvana
Postitusi: 194
Liitunud: 03 Nov 2020, 20:48

Re: Omatehtud toidud kalast

Postitus Postitas muruvana »

vaarikad.jpg
vaarikad.jpg (178.81 KiB) Vaadatud 345 korda
Moos.jpg
Moos.jpg (125.3 KiB) Vaadatud 345 korda
Hangi endale hunnik väheväärtuslikku luid täis söögikõlbmatut kala. Väheväärtusliku kala koolituseks võta ühendust.
Fileeri ära. Fileerimiskoolituseks võta ühendust. Maitsesta. Maitsestamiskoolituseks võta ühendust.
Lõika õhukesed viilud kasta jahusse ja ürita pannil nii pruuniks lasta, et luud krõbedaks muutuksid.
Kui kõik ära on praetud tõde, et ei muutunud.
Lase kogu pask hakklihamasinast läbi, paar suurt sibulat juurde, haki juurde 5 muna ja uputa kõik majoneesiga üle.
Maitse ja tõde, et pask jääb pasaks.
Võta üks kuradi suur sidrun ja pigista kogu mahl muu löga sisse.
Tõde, et Jeesus on üles tõusnud. See asi maitseb.

Lisaks leidsin pühapäeval jõe äärest T.H auto ja paarkümmend minutit hiljem ka T.H enese. Austusest vanema kollegi vastu ei saanud tema kõrval ühtegi kala, kui Tom autosse kolis, hakati mulle ka näpuotsaga andma.
T.H
Postitusi: 287
Liitunud: 04 Nov 2020, 17:31

Re: Omatehtud toidud kalast

Postitus Postitas T.H »

muruvana kirjutas: 19 Mai 2021, 15:37 Austusest vanema kollegi vastu ei saanud tema kõrval ühtegi kala, kui Tom autosse kolis, hakati mulle ka näpuotsaga andma.
Eks ta ole,et poisikestega enam võidu jõeääres joosta ei jõua ja palav päev väsitab ära ja tuleb varakult koju sättida jne.aga,sügavkülmast leidsin talviseid ahvenaid ja lasin suitsust läbi,olid head küll 8-)
DSC_1602.jpg
Hõbedane
Postitusi: 35
Liitunud: 28 Dets 2020, 21:19
Asukoht: Tallinn

Re: Omatehtud toidud kalast

Postitus Postitas Hõbedane »

Muruvana viimane postitus on puhas kuld :lol:
T.H
Postitusi: 287
Liitunud: 04 Nov 2020, 17:31

Re: Omatehtud toidud kalast

Postitus Postitas T.H »

Hõbedane kirjutas: 20 Mai 2021, 19:58 Muruvana viimane postitus on puhas kuld :lol:
Lisaks muruvana postitusele leidsin veidike kulda ka ahvenaid rookides ;)
DSC_1607.jpg
Kasutaja avatar
muruvana
Postitusi: 194
Liitunud: 03 Nov 2020, 20:48

Re: Omatehtud toidud kalast

Postitus Postitas muruvana »

Okun jagoda!
Kasutaja avatar
sepaonu
Postitusi: 320
Liitunud: 04 Nov 2020, 18:48
Asukoht: Ingliste
Kontakt:

Re: Omatehtud toidud kalast

Postitus Postitas sepaonu »

muruvana kirjutas: 19 Mai 2021, 15:37 Hangi endale hunnik väheväärtuslikku luid täis söögikõlbmatut kala.
Maailmas on palju näiteid, kuidas söögikõlbmatu või mittejoodav asi igasugu trikkidega makku saadakse, näiteks surströmming või tequila. Viimase eestitatud varianti nägin ma umbes praegusel ajal aga aastaid tagasi oma paadis. Püüdsime tuulehaugi ja üks jope, kes enam püüda ei suutnud aga kalade konksult mahavõtmisega sai veel hakkama avastas, et mari jookseb kenasti, pigistas tuulekast pika marjatriibu paadi pardale, raputas soola peale, keeras pudelil punni maha, võttis klõmaka ja siis imes parda pealt omale selle sakummi sisse.
Selle säinasöögi nimi peaks sidrunimajoneesisäinasmuuti olema. Tegelt võib säina lihana kah jätta. Siukese retsepti järgi olen korra säinast teinud - "vormsi heeringas" Võta kilo säina kohta 1-2 sidrunit, haki säinas ja sidrun, lisa sool, pipar,sega ja jäta seisma. Oma kogemusest ütlen, et ööpäeva pärast on söödav ja kahe pärast pindluud ei tunne üldse.
Ega vimb targem söögikala pole, samamoodi pindluud täis, see kevad võtsin ühe kaasa ja tegin äkiseks aga hakkisin hästi peeneks. No täitsa äkis ja täitsa maitsev.
Spordikalad võib ju tagasi lasta ja mingi söödavama kala jõest võtta, kus on võimalus vähese vaevaga ja kiiresti siuhsäuh luuvabaks lõigata. Eilne äravõetud söögikala, kilone koll, kahel inimesel paras söögikord ja jääb veel paar praetükki leiva vahele pistmiseks järgmiseks päevaks.Ise viskan kõik y-vorstid sügavasse ja teen konserviks aga ju hea tahtmise juures saaks smuutistada kah. 8-)
m44.jpg
m43.jpg
m42.jpg
Osaval kalamehel on alati õnne.
Hõbedane
Postitusi: 35
Liitunud: 28 Dets 2020, 21:19
Asukoht: Tallinn

Re: Omatehtud toidud kalast

Postitus Postitas Hõbedane »

Mehed, Te kauem eland ja kaugemas nõuka ajajoones käinud. Vaatan, praegu siin on pea, et iga retsepti juures sidrun. Kuidas hallil ajal oli, millega sidrunit asendati...sestap toorainena oli see ju kättesaadav ehk ainult väga väljavalitutele, kui sedagi?
T.H
Postitusi: 287
Liitunud: 04 Nov 2020, 17:31

Re: Omatehtud toidud kalast

Postitus Postitas T.H »

Tumehalli aja kohta täpselt ei tea, aga helehallil ajal oli sidrunit saadaval piisavalt.Ütleks,et kohati isegi parema kvaliteediga,kui praegu.
Hõbedane
Postitusi: 35
Liitunud: 28 Dets 2020, 21:19
Asukoht: Tallinn

Re: Omatehtud toidud kalast

Postitus Postitas Hõbedane »

Huvitav, mulle siin vanad (nii Tallinnast kui Viljandist ja Tartust) räägivad, et sai jah aga korra kuus ja siis ka kui keegi parteist oli Su nime kuskil upitanud...
Kasutaja avatar
sepaonu
Postitusi: 320
Liitunud: 04 Nov 2020, 18:48
Asukoht: Ingliste
Kontakt:

Re: Omatehtud toidud kalast

Postitus Postitas sepaonu »

Mina ei kasuta üldse sidrunit kalatoitude juures. Mind ei huvita ei sidruni koore ega sidruni maitse. Vahepeal mõtlesin omale pseudoprobleemi ise välja ja hakkasin küsima kõigi tuttavate ja sõprade käest sellel hetkel, kui nad sidrunit kala peale pigistasid ennem sööma hakkamist, et miks sa teed seda. Enamus kohmetus ja hakkas kokutama, ehmatusest üle saades osad vastasid, et nii ju tehakse ja teised, et neile meeldib sidruni maitse.
Sidruni happe marineerimisvõimest ma saan aru, isegi tegin korra seda *vormsi heeringat* ja sa näed silmadega, kuidas kala sidruniga kokkupuutes hakkab heledamaks minema. Vahetult enne sööömahakkamist ei jõua see sidrun midagi teha, selleks on tunde ja päevi vaja.
Õnneks võib igaüks teha omi kalatoite nii, nagu heaks arvab, mingit kohustust teiste moodi teha pole ;)
Osaval kalamehel on alati õnne.
T.H
Postitusi: 287
Liitunud: 04 Nov 2020, 17:31

Re: Omatehtud toidud kalast

Postitus Postitas T.H »

sepaonu kirjutas: 22 Mai 2021, 21:28 Mina ei kasuta üldse sidrunit kalatoitude juures. Mind ei huvita ei sidruni koore ega sidruni maitse.
Sidruni happe marineerimisvõimest ma saan aru.
Minul sellega umbes samad lood.Kasutan marineerimisel,valmis toidule ei lisa.Veel on mul selline rumal komme,et valgele kalale kasutan marinaadiks enamasti sidrunit,punase kala puhul pigem apelsini või mandariini,no lihtsalt maitseb sedasi,eks igal ühel omad veidrused.
Kasutaja avatar
muruvana
Postitusi: 194
Liitunud: 03 Nov 2020, 20:48

Re: Omatehtud toidud kalast

Postitus Postitas muruvana »

Ma vahel kasutan sidrunit, siis kui laimi käepärast pole aga ma tilgutan teda siis juba valmisasja peale kui isu tuleb.
Kasutaja avatar
sepaonu
Postitusi: 320
Liitunud: 04 Nov 2020, 18:48
Asukoht: Ingliste
Kontakt:

Re: Omatehtud toidud kalast

Postitus Postitas sepaonu »

Tursk ja Turb sugulased pole aga näevad välja nagu samast lastekodust küll. Ma kunagi turska üsna palju lõiganud ja selle kala juures on levinud selline käsitlus, et mingeid konte läbi ei lõigata, lihtsalt "eemaldatakse" filee. Mina võtsin eile konservimaterjali jao turba ja lõikan turba alati sedamoodi.
Kala lauale, noaga lõige lõpuste tagant kuklasse, järgmiseks lõige noaga pea poolt piki selgroogu saba poole, tunnetades selgroogu, päraka tagant võib noa läbi torgata ja lõige saba poole. Selja peal (selgroo peal ühel pool) on praegu siis soon lahti lõigatud. Nüüd võtad fileest kinni, kergitad ja keerad kõhu poole samal ajal noaga kraapsates filee ja rinnakorvi vahel, et filee lahti tuleks. Kõhuuimede juures nüsid filee lahti. Sama kordad teiselt poolt. Kõik sollad ja nende sisu jääb puutumata ja sa ei pea sellega tegelema, joonelt komposti.
j15.jpg
Osaval kalamehel on alati õnne.
Kasutaja avatar
muruvana
Postitusi: 194
Liitunud: 03 Nov 2020, 20:48

Re: Omatehtud toidud kalast

Postitus Postitas muruvana »

Ma fileerin turba ja säinast samamoodi, jube kiiresti läheb. aga ka turskadelt õpitud, mõni aasta tagasi, kui viitsisin neid võrguga siitsamast merest püüda.
Vasta