Putukasidumise nõuandeid

Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

Putukasidumise nõuandeid

Postitus Postitas sepaonu »

Tahtsin talviste forkaputukate all loba edasi ajad tiivast aga teadliku foorumlasena :shock: mõtlesin, et võiks eraldi teema olla. Täiesti loogiline oleks minu meelest, et kui suvalises teemas tahab keegi midagi seletada, mis sobiks muu teema alla paremini, siis võiks joonelt teises teemas edasi rääkida. Mõnel puhul võibla tsitaat kaasa võtta. Proovin kohe ise
muruvana kirjutas: 24 Nov 2020, 09:19 T.H mulle eile ütleski, et linnul on kaks tiiba
Aga kui pole mõlema poole sulepaari, siis saab skeemitada, siin mallardi näide, jutt kahjuks soomekeelne aga piltide vaatamiseks pole keeleoskust vaja
http://paivantasaajanperhokerho.blogspo ... minen.html
ju mõni agaram leiab sama tehnika ka londoni murdes.
Võib siduda nagu tavalist tiiba ja võib siduda pööratult - kinnitad konksuaasa poole ja pärast seod õigele poole maha, ma originaali ei viitsi otsida, sealtsamast soome foorumist varastasin mu enda seotud putuka samas tehnikas tiivaga, pilt jura, vist valesti suurust muudetud
pööratud.jpg
pööratud.jpg (246.78 KiB) Vaadatud 7172 korda
ja veel kahte moodi mallardist tiivapanemise klipi link
https://eralehti.fi/2019/08/15/kaksi-ta ... rd-siivet/
Osaval kalamehel on alati õnne.
Kasutaja avatar
muruvana

Re: Putukasidumise nõuandeid

Postitus Postitas muruvana »

Ohh kui hea teema. Proovingi mallardiga harjutada, seda mul jätkub. A kas see ühest sulest voltimine töötab miski tugevama sule puhul ka, hanega näiteks?
T.H

Postitus Postitas T.H »

Ega ma tea kuidas teistel,kuid minu arvates wet fly ja lõhekas veidi erinevad oma tiiva ehituselt ja lõheka puhul ma tiiva voltimist ja pööramist väga otstarbekaka ei pea,ühes tükis tiib tundub kuidagi asisem,just suletiiva puhu. Kellel suuremad kogemused,see seob kindlasti mida iganes ja millise tiiva sulge iganes kasutades,kuid kogemuse puududes,on palju lihtsam kasutada erineva tiiva sulgi,lihtsalt parem tulemus tuleb kergema vaevaga!
Kasutaja avatar
muruvana

Ma olen nõukaaegne inimene, mul on kuuris kolm tahvlit asbesti, kui mu pakk täna ära ei tule näete õhtul asbestitiiba :(
Kasutaja avatar
muruvana

Suvine kuva putuka dubbing võib ju loogiliselt talvise 1-4 numbri lõheputuka juures ka kehas kasutusel olla? Enamuse talvistest seon niikuinii siidiga, a lihtsalt on mõned mõnusad värvid mida tahaks praegu ka kasutada.
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

Mingil määral panna polyt või cdc või mingit kolmandat või neljandat kuiva materjali pole mingi probleem streameritel. nymfidel jne Vooluveekogus peak kõike ujuvat vältima, kui sa allapoole tahad oma putukaga sattuda. Kui pole vaja hirmsalt alla saada, no võta või selline putukas, nagu mudler, pole probleemi ju. Seisuvees on vahest vaja panna ujuvat materjali juurde, et putukas aeglasemalt vajuks. No näiteks selline merre seotud
n43.jpg
n43.jpg (480.7 KiB) Vaadatud 7105 korda
n46.jpg
n46.jpg (469.87 KiB) Vaadatud 7105 korda
Ma sama poly-ga ka teinud , terve kere polyst üles ehitatud, nipanapa saab aeglaselt vajuvaks, ujuvaks kindlasti mitte. Ilmselt hakkaks haugikas ujuma, kui paned hacklet ja tiiva kõik polyst või muust ujuvast. Soome poole pealt seda kah märganud, et staarsidujad seovad tihti streameri pea fly-ritest, mis on puhas poly ja tunnustatud kuiva materjal, ilmselt põhjus selles, et hea peenike fiiber ja hea ilusat pead või katet teha, isegi olen teinud, seda siiski materjalikoguses nii vähe, et no ei mõjuta.
Näiteks selline fly-rite pea
d6.jpg
d6.jpg (292.89 KiB) Vaadatud 7103 korda
Kasutaja avatar
muruvana

Selgepilt, tänud, head mõtted! Siis saaks haugiputuka ka vees hõljuvaks, et püüa kui madalas tahad.
Kasutaja avatar
muruvana

Käisin Abakhanis sulgedega tutvumas, marabu paki peal oli 34 senti, ei hakanud end tagasi hoidma, korjasin kahe peoga, kassas öeldi 34 senti sulg, jäi ära, ei mina ei jõua nii kallist putukat siduda.
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

muruvana kirjutas: 07 Dets 2020, 13:39 kassas öeldi 34 senti sulg, jäi ära, ei mina ei jõua nii kallist putukat siduda.
Maraboud on sidumiskraamina nii palju erinevat tõugu, et selleks, et küsida, et mis see üks marabou sulg maksma peaks, et jõuaksid osta ja siduda, peaks ennem teadma, et mis suled seal abakhanis olid.
Põhimõtteliselt võiks ju arvata, et marabou ostmine on ülilihtne, teed neti lahti, sobrad ja ostad? Nii ja naa. Tahad näiteks maraboust Wooly Buggerit siduda ja üsna tõenäoliselt on netipoes selline toode ka olemas, nagu WoolyBuggerMarabou, mina olen sellise toote ostnud ja täiesti sobimatu minu meelest selle putuka jaoks ja teisest kohast ostes väga hea. Oleneb tootja firmast ja kalakolakaupmehest, et kuidas ta omi tooteid kirjeldab. No ütleme, et ma olen oma esimest ostu tegemas siit
https://tightline.ee/tootekategooria/fl ... s/marabou/
Oleks nagu kolm ülisarnast toodet, täpselt sama kirjeldus kõigi kolme toote all, et mismoodi ma nüüd oma valikud teen või mida eelistan ? Pildid on nagu on, mitte mingit vihjet, et kui pikad, kui palju sulgi jms Püha tõde selgub muidugi siis, kui sa näpuvahele saad selle, siis näed pikkust, laiust, rootsu jämedust, fiibreid ja värvimise/pesemise kvaliteeti.
Kui sulg on tipust hästi hõre, siis seda saab lihtsalt arstida, katkud tipu lühemaks, kuni oled kohevusega rahul. Kui sulg on napilt lühike ja sitalt värvitud ja pestud, siis võid ise üle pesta ja kuivatada ja lahti kammida. Kui sulg nii suur, et kasutad ainult käibemaksu tipust ära, siis ülejääki alles hoides võid skeemitades sellele otstarbe leida mujal, kitkudes fiibreid punti või pannes dubbing loopiga.
Hea või peaaegu hea tipuga sule ostmiseks wollyle tuleks osta Blood Quill oma lemmik kalakolakaupmehelt, olgu ta või wollybugermarabou nime all. Väga odavate maraboupakendite puhul tasuks eeldada kahte asja, kraami on vähe või head kraami on vähe. Selliseid läbiõmmeldud marabounutsakaid saab osta selliseid, et kogu kraam on priima ja saab ka osta selliseid, et praht-praht-väga hea-praht.
Eks selle materjali hindamisega, et mis on hea või halb tuleb arvestada, et inimesed seovad erinevaid asju ja erinevalt ja mis ühele on hea, ei pruugi teisele kõlvata jms
Kasutaja avatar
muruvana

No ma olen marabut Andrei käest ostnud, siis mingit suva odavat käsitööpoest tellind, valget sain Scotti käest hunniku, ongi kõik erinevad aga kõigega annab midagi teha ja kombineerida. Segada näiteks, kui tuleb isu valget ja halli marabut näiteks pruuniga segada, seega kuigi ma kasutan seda materjali vähe, peaks ta mul sellest hoolimata korralku valikuna olemas olema. Jaa see Blood Quill, mis sa ütlesid, mul on sellist valget, see on mega, jätan meelde, teinekord panen tellimusse!
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

sepaonu kirjutas: 08 Dets 2020, 11:33 Väga odavate maraboupakendite puhul tasuks eeldada kahte asja, kraami on vähe või head kraami on vähe. Selliseid läbiõmmeldud marabounutsakaid saab osta selliseid, et kogu kraam on priima ja saab ka osta selliseid, et praht-praht-väga hea-praht.
Siin tänase postikana toodud sulenäide, kaalud sisuliselt samad aga kogused küll samad pole, hinnad pole samuti samad. Odava kraami hulgas on lihtsalt prahti ja tubli pakendaja on oma püüdlikuses ka kääridega sulgi trimminud
d17.jpg
d17.jpg (296.82 KiB) Vaadatud 7040 korda
d20.jpg
d20.jpg (293.64 KiB) Vaadatud 7040 korda
d18.jpg
d18.jpg (285.3 KiB) Vaadatud 7040 korda
Kui pole ainult wolly sabaga tegemist, siia ja sinna, tiivaks, hackleks jms kraami vajja, siis võib suuremaid sulgi ka osta.
d19.jpg
d19.jpg (294.78 KiB) Vaadatud 7040 korda
Kasutaja avatar
muruvana

Hahaaa, isegi pildilt paistavad nagu siga ja kägu. Ma pean ka seda head hankima. Kuradi julged olete, detsembris tellite pakke, ma tellisin just Andreilt, Muugalt vast pole kohalejõudmisega probleemi.
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

Vat jälle sain kasu foorumist, mina olen millegipärast oma lolluses sidunud coddardi kere nii, et esimese hirvepundi panen nii, et peenemad otsad on sealkandis, kus ma saba nüsima hakkan. No nii saab teha küll, ma kogu aeg nii teinud. Vahest olen vaadanud kah, et veits nagu õhuke. Vaatasin nüüd targemate inimeste pilte
https://flyclub.ee/viewtopic.php?f=10&t=21&p=229#p229
ja jäin mõttesse, et näe paneb jube pikalt aga pärast ju nüsitakse ja kas vahet ongi, äääää....kle nii jäävad jämedamad tüükad sinna saba nüsimise kanti. Kokkuvõttev kokkuvõte, mõtle selle peale, miukest sa tahad. Tegin vigadeparanduse kah kohe prooviks
esimene punt
d52.jpg
Ruumi jäetud parachute hackli jaoks
d53.jpg
Valmisnüsitud kere B170 #10
d54.jpg
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

Kõige parem katsetus peale putukasidumist on viia ta katsetele positiivse ilmaga, et kuidas ujub ja kui sama aastaaja putukas, siis loomulikult ka kontrollida, et kuidas püüab aga alati pole see võimalik. Ma ise kindlustunnet kraanikausist otsinud, saab peale märgumist uurida vajumist, olemust, vahest panen tamiilijupi isegi külge ja ujutan. Selle
https://flyclub.ee/download/file.php?id=235&mode=view
märjad pildid
d71.jpg
d72.jpg
Kasutaja avatar
muruvana

Jääb märjast peast putukat järgi küll ja küll. Ilus näeb välja!
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

muruvana kirjutas: 01 Jaan 2021, 10:14 Ma tellin need tugevamad niidid ära, mul kuuene uni kõige kangem kraam, sellega väga ei mudlerda :D
Saab ikka teha, polnud ammu kasutanud, seega loba asemel proovisin 8/0ga
j1.jpg
aga need gsp kiulised (utc gsp, veevus gsp, semperfli nanosilk jms) on lihtsalt jube head ja see paksuse klassifikatsioon X/0 (6/0, 8/0jne) ja tugevuse klassifikatsioon 20D, 30D jne ei ole arusaadav või standartne kõigile niitidele. Võtad näiteks utc 70D netipoest, no äkki näed seda D märki esimest korda, no sobrad netis, saad teada, et sulle arusaadavamas keeles peaks selle paksus olema 8/0 . No ei klapi need tugevused. Selle utc 70D tõmban ma igast asendist näppude vahel jupikesteks ja gsp/nanosilk 50D ei tõmba, võibolla tõmbaks ka aga ma mõtlen, et kas ma tahan ikka ühte veritsevat kriipsu käe peale.
d79.jpg
Mul omal lemmiktavaline niit utc70, lahtine kiud, piisavalt tugev, kergelt vahatatud, võimalus poolitada niiti lihtsalt, saad pärikella vinti andes peenemaks, saad vastukella kiud lahti niidirullihoidjat keerutades. Ütleme hakkan 5 red tagi siduma, kohe see niit esmane valik. Üsna samahead mulle danvilles 70D ja uni 8/0, need on ostetud kas värvi pärast või lihtsalt, et muud polnud, vahest poodled, aa, niiti ka, perse, pole, savi, võtan muud ja pole erilist vahet lihtsa kinnitamisputuka puhul. Kindlasti on teiste kaubamärkide hulgas niite, millega teised on õnnelikud. Omal kunagi oli vist sheeriga mingi negatiivne kogemus, et sattusid sitalt poolitud niidid ja kõiki kaubamärke ei viitsi kokku ahmida ja metsikult katsetada.
Aga hakkan näiteks 5 wollyt tegema, vaatan marabou sulge, mh, piisavalt pikk, et kere kah sulest teha, kohe gsp, esiteks ma saan selle marabou kinni vägistada (ilma vägistamise eest karistuseks niidikatkemisplaksu kuuldes) ja lihtsalt ja valutult kõvasti kere ära vormida ja maha siduda. Kõik hirvega seonduv, kohe gsp. Haugiputukad, kohe gsp, kas 50D või 100D, oleneb. Viimased paar ostu on olnud semperfli gsp aga pole teiste gsp niitide kohta kah midagi paha öelda, utc, veevus.
Peale niidi tugevuse on mingitel puhkudel samaoluline, et kui paks ta on, mõnel juhul mida peenem, seda parem, ruumi vähe ja selle sisse peab palju asju mahtuma, vahepeal vaja ühtlustada, täita, manipuleerida ja skeemitada, mingil puhul palju täita, mingi aste keres, stoppermähis näiteks haugiputuka buckivihmavarjule, äkki veits paksem niit siis parem.
Gsp-l on "viga" kah küljes, ta jube libe, mingitel puhkudel on tilk lakki, vaha, suusamääret või kiirliimi õigustatud.
See on minu nägemus asjast, täiesti kindlalt arvan, et ühest tõde niidinduses pole, kellegi teise nägemus niidindusest võib täiesti teistsugune olla.
Kasutaja avatar
muruvana

Jälle üks elu küsimus ära vastatud, tänud. Wollidega mul see jama just, et kui sulest keeran keha ka, sis jääb kinnituskoht konksul lühikeseks, sis tahaks tugevamini kinni väänata kui tavaline kuuene uni lubab, sis traadiga üle ja on kindlalt pidav. Kohe teengi ühe wollikatsetuse.
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

muruvana kirjutas: 01 Jaan 2021, 15:50 sis jääb kinnituskoht konksul lühikeseks, sis tahaks tugevamini kinni väänata kui tavaline kuuene uni lubab, sis traadiga üle ja on kindlalt pidav
No eks ta ongi lühike aga natuke saab skeemitada, näiteks - tilk kiirliimi alla, mingi arv kõvasi keerdusi(no loomulikult tuleb ka tugev ja peenike niit abiks), siis paar cm liimi niidile ja veel keerdusi. Hea on teada ka sellist kinnitamistrikki, et teed vaheldumisi keeru materjali alla konksusäärele ja materjali peale. Seda on maininud päris mitmed kõvad sidujad ja Tuubistaarid, nende hulgas McPhail ja Weilenmann, viimane on selline, kellel paanikakeerdude arv on 0, tasub sirvida ta hirvekarvakinnitamist tuubis.
Mina teen nii, et kui ühes punktis marabou saba on ära kinnitatud, siis viin niidi konksu silma juurde, pläkerdan kergelt superliimi konksu säärele ja ülejäänud sulesoraka keeran ümber konsusääre ja kinnitan ära. Marabou pehme kohev asi, mingit probleemi pole ka see sabakinnituskoht ära katta. Kui eest kinnitatud(korralikult), siis niidiga saba poole ja tagasi, kere ühtlustatud, tihendatud, tugevdatud. Kui traati mähiseks/kerehackle kinnituseks kasutada, siis loomulikult vahepeal traadikinnitusoperatsioon.
Vahet pole, kuidas keegi teeb aga püügi käigus lahtised lodevad kered ärritavad vist kõiki ja ju see sitalt seotud putukas ka laguneb sivem.
T.H

Postitus Postitas T.H »

sepaonu kirjutas: 01 Jaan 2021, 16:34
Vahet pole, kuidas keegi teeb aga püügi käigus lahtised lodevad kered ärritavad vist kõiki ja ju see sitalt seotud putukas ka laguneb sivem.
Kuldsed sõnad,nii ongi.Peaasi,et toimiks,vahet pole kuidas keegi teeb."Sitalt seotud"ärritab,laguneb ja püüab kehvasti.Lisaks siia veel ühe ärritava ja väga ebapopulaarse väite,nimelt,ükski superkvaliteediga sulg,karv,niit jne.ei korva sidumisel tehtavaid vigu.Jah,heade materjalidega on kergem loodetud tulemust saavutada,kuid ainult nendest ei piisa,kui pole päris selge mida,kuhu,kui palju,milleks jne.
Kasutaja avatar
muruvana

Noh veidi vandumist ja sidusin oma valged, hallid ja mustad wollyd ära. Vbolla väsinud ka, ei saand kuidagi minema aga siis jooksis kõik paika, kui sulel pikkust, siis pole probleemi kehaks keeramisel ka, aga veits harjutamist tahab. No kui sitalt saab, siis ma harutan lahti, pole mõtet sitalt siis ei õpigi midagi. A mulle meeldib siduda, isegi ümber siduda, väga mõnus viis oma päeva õhtusse saata.
T.H

Postitus Postitas T.H »

muruvana kirjutas: 01 Jaan 2021, 23:10 No kui sitalt saab, siis ma harutan lahti, pole mõtet sitalt siis ei õpigi midagi. A mulle meeldib siduda, isegi ümber siduda, väga mõnus viis oma päeva õhtusse saata.
Väga õige.Ja ilmselt oleks ka suht naiivne arvata,et kõik ja kohe ideaalselt välja kukuks.Igasugu kõrvalisest "irisemisest"tasuks ka endale kasulik välja õngitseda,sest nii mõnegi asja puhul pole endal kuigi mõtekas jalgratast leiutama hakata.Valede,kehvade jne. materjalide kohta veel niipalju,et mida rohkem kogemust,seda vähemaks neid jääb,ehk järjest rohkem näed võimalusi ka neid ära kasutada.See putukas on seotud siis,kui alles alustasin,siiani alles ja terve,kuigi mitmeidki kalu toonud ja arvestatavalt püügiaega saanud.Sidumisel kasutatud tavalist õmblusniiti(suht jäme ja nõrk)villast lõnga,küünelakki jne.ehk käepäraseid vahendeid.Aga mul on hea meel,et selle etapi omal nahal läbi tegin ja hetkel on ikka väga vähe seda kraami,millega midagi peale ei oleks hakata.
IMG_3727.JPG
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

Suunav küsimuselaadne nõuanne. Kes tahab sellist kumminymfi siduda aga jääb mõttesse, et kust kohast seda kummi saab, siis viimasel ajal on kohustuslikus korras seda kummi piiramatult igal pool. Kannatab ka vaibanoalaadse noa ja joonlauaga piki kitsamaks lõigata, venib väga hästi.
j29.jpg
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

Noh, keegi ei taha öelda, kust seda kummi piiramatult ja tasuta saab ? ;)
Kasutaja avatar
muruvana

MIngi maski küljest?
Kasutaja avatar
sepaonu
Kontakt:

see kumm, mis kõrvade taha läheb, mul mingi klapiga tamrexi suukorv poes käimiseks, muid pole uurinud
Vasta