Putukad turvale.
Putukad turvale.
Kuna tegu ilusa ja sportliku lendõngekalaga,siis miks mitte järgmiseks hooajaks valmistuda?
- Manused
-
- seekord põrnikaga
- IMG_1994.JPG (403.73 KiB) Vaadatud 6197 korda
Re: Putukad turvale.
Esimese kommentaari puhul siin foorumis tervitan kõiki sõpru ja tuttavaid.
Mõnele olen ikka maininud, et turvapüük versus forellipüük, et kui nüüd mõlemale kalale parim võimalik aeg välja pakkuda ja forellil äkki päevikuaeg, et mis oleks unelmate skoor ? No näiteks mitu mõõdukala ühe püügikorraga ära konksutada või mitu üle kilost ? Eks jõekanumbrid kõigil erinevad aga vast väga harva ja väga üksikud suudavad selliseid numbreid jõekaga esitleda, mis turvapüügil on paljudele lihtsalt saavutatavad kevadel.
Turval vast kõige saagirikkam aeg kevadine kudeeelne/aegne kogunemine ja kümme ülekilost mul päris tihti juhtund, parim meeldejäänu 15tk vahemikus 1-2,5+kg ja numbrid ja tükid ja grammid polegi tähtsad vaid see, millele vast kõik turvapüügisõbrad alla kirjutavad, et kala saab palju ja kala suhteliselt suur. Kui kevad läbi, rohi rinnuni, kala laiali, siis pole turvapüügis mitte midagi lihtsat enam aga püüda saab augusti lõpus ja mõnel aastal septembriski.
Turvapüügiputukad väärivad küll eraldi karpi, mul neid kolm Oleneb veekogust aga väga suurt erinevust säina ja turva putukatel minul pole.
Oma paikaloksunud turvaputukad on.
1. wolly bugger (üsna kindlapeale minek on T.H pealt maha viksida), ma teen omamoodi ka vahest aga tommi mall on klassika.
2.oranz tag (vahest ka red tag)
3. põrnikas (isegi kevadel ennem kude tasub proovida)
4jne. läheb sisuliselt väikeste variatsioonidega esimese kahe punkti kordamiseks, mul tag-d alati pruuni edehackliga, seega black pennell mul alternatiiv ja asetub üsna lähedale tag-le püüdjana. Väiksema wolly asemel olen sidunud sellist sabatut tuusti, nagu black and peacock, kere hüljes või sünteetika, no seda eluliselt vaja pole aga vahelduse ja katsetamise mõttes on minul karbis olemas. Minul mudlerit karbis pole.
Ja üsna palju olen juhuslikke putukaid otsa sidunud ja saanud ka nendega aga mitte ükski pole väärinud seda nime, et kle see kah nagu turvapüügiputukas.
Mõnele olen ikka maininud, et turvapüük versus forellipüük, et kui nüüd mõlemale kalale parim võimalik aeg välja pakkuda ja forellil äkki päevikuaeg, et mis oleks unelmate skoor ? No näiteks mitu mõõdukala ühe püügikorraga ära konksutada või mitu üle kilost ? Eks jõekanumbrid kõigil erinevad aga vast väga harva ja väga üksikud suudavad selliseid numbreid jõekaga esitleda, mis turvapüügil on paljudele lihtsalt saavutatavad kevadel.
Turval vast kõige saagirikkam aeg kevadine kudeeelne/aegne kogunemine ja kümme ülekilost mul päris tihti juhtund, parim meeldejäänu 15tk vahemikus 1-2,5+kg ja numbrid ja tükid ja grammid polegi tähtsad vaid see, millele vast kõik turvapüügisõbrad alla kirjutavad, et kala saab palju ja kala suhteliselt suur. Kui kevad läbi, rohi rinnuni, kala laiali, siis pole turvapüügis mitte midagi lihtsat enam aga püüda saab augusti lõpus ja mõnel aastal septembriski.
Turvapüügiputukad väärivad küll eraldi karpi, mul neid kolm Oleneb veekogust aga väga suurt erinevust säina ja turva putukatel minul pole.
Oma paikaloksunud turvaputukad on.
1. wolly bugger (üsna kindlapeale minek on T.H pealt maha viksida), ma teen omamoodi ka vahest aga tommi mall on klassika.
2.oranz tag (vahest ka red tag)
3. põrnikas (isegi kevadel ennem kude tasub proovida)
4jne. läheb sisuliselt väikeste variatsioonidega esimese kahe punkti kordamiseks, mul tag-d alati pruuni edehackliga, seega black pennell mul alternatiiv ja asetub üsna lähedale tag-le püüdjana. Väiksema wolly asemel olen sidunud sellist sabatut tuusti, nagu black and peacock, kere hüljes või sünteetika, no seda eluliselt vaja pole aga vahelduse ja katsetamise mõttes on minul karbis olemas. Minul mudlerit karbis pole.
Ja üsna palju olen juhuslikke putukaid otsa sidunud ja saanud ka nendega aga mitte ükski pole väärinud seda nime, et kle see kah nagu turvapüügiputukas.
Osaval kalamehel on alati õnne.
Eks laias laastus ilmselt turva ja säina putukad kattuvadki.Lihtsalt turba on kergem näha ja üles leida (arvan mina).Jõest spetsiaalselt säinast püüdma minna on vast natuke keerulisem,paljudel puhkudel on säinas tore üllatus turva püügi käigus.Kui teada,kust teda otsida,siis muidugi probleeme pole.Seda hirvekarvast saba ja tiivaga ning kanast pruuni häkkliga putukat julgeks küll turva putukaks nimetada aga olen ka ilusaid säinaid saanud.
- Manused
-
- IMG_2368.JPG (166.69 KiB) Vaadatud 6174 korda
Tervised, Sepaonu, heameel Sind näha. No päevikuajal mulle tundus turva puhul juba, et oskangi kala püüda, muddler, stimulaator ja lõpuks ilma ninasuleta nö. stimulaator, kõik töötasid superhästi, pärast päevikut läks see tunne väga kiiresti üle.
Vanasti kutsuti seda tommi luuaks. Ei tea, rohi oli ka vanasti rohelisem, praegu vaatan seda luuda, nagu säästuvariant, minu meelest ma sidusin luudasi pildi järgi ja tükk aega pidin julgust koguma, et lipsu otsa siduda.
Selle turva/säina jutu juures jäi mainimata, et sisevetes korraga neid püüda väga palju häid jõgesi pole, kus säinast ka ja õnnega pooleks on ajastus, kui säinast saab arvestatavalt turvapüügi käigus ja isegi ainult säinale võiks keskenduda. Meri ja meresäinas magedas vees on teine teema ja teistmoodi jnejaniitagasi aga putukas ikka sama aga strippamisega ja tulevad järgi, nagu allveelaevad.
Jõesäina kesksuvine ja sügisene püük eraldi kalana tundub omale mission impossible. Ühe korra komistasin põltsu peal parvekesele ja paar tundi sain neid konksutada aga polnud suurem asi mõõt. Ja kaks aastat tagasi sõitsin naisega kayakkidega koerust nato sillani ja ühes augus oli kobedat jõesäinast sadades, ju pedjat sõites võiks sama asja näha hea õnne korral. Lihtsalt kaldalt püüdma minnes üsna lootusetu vist otsa komistada, turb reaalsem suvekala, seal, kus ta eelmine aasta oli, sealt leiad ta sellel ja järgmisel aastal.
No tänapäeval on rohelust jällegi pikemalt ja ega siin ilmselt väga midagi priisata ka pole,seega on säästuvariant igati asjakohane.Luuaga on sellised lood,et tomm on sealt omad vitsad kätte saanud aga nimi putukat ei riku.Võibolla temaga püüdmine paljudele ei sobigi aga kellel vähegi huvi tema vastu,siis soovitan igal juhul.Lihtne putukas,püüda saab nii pinna pealt kui pinna alt ja toob kenasti kala ka.Suviseks turva-säina pinnapüügiks sobib suurepäraselt ka enamuse püüdjate lemmik-ühepäevik.Turb ja säinas söövad teda sama isukalt nagu forellgi.Pildil üks päevikusäinas.
- Manused
-
- DSC_0861.jpg (180.53 KiB) Vaadatud 6121 korda
Ja loomulikult ei saa ära unustada turva-säina puhul sellist putukat,nagu muddler.Väga tõhus putukas.Võibolla natuke keerulisem siduda ja püüdmisel ka omad nõksud,aga igati väärikas sööt.
- Manused
-
- muddler veel kogu hiilguses
- DSC_1389.jpg (197.28 KiB) Vaadatud 6104 korda
-
- ja järel vaid riismed.
- DSC_1402.jpg (265.54 KiB) Vaadatud 6104 korda
Tere ka minu poolt kõigile seda kohutavat "haigust" põdevatele palatikaaslastele.
Olen turba piisavalt vähe püüdnud, et põhjapanevaid järeldusi oma tarkusest teha, aga õnneks vist oskan kuulata ja sinisilmselt uskuda, sest kõik, mida ma turvapüügist tean, on tänu T.H-le. Alates kalakohtadest ja tehnikast - lõpetades putukatega. Ei oska öelda, kas jõuangi kunagi nn. enese kogemusele tuginevatele järeldusele, kardan, et selleks võib kuluda väga palju aega, sest turba püüan lihtsalt nii harva. Sellest hoolimata, on ka minul karbis just turvale seotud putukad. Nagu sepaonu ütles, siis nii mõnigi putukas kattub forellipüügil kasutatavatega, aga üks mida Tom mulle tutvustas, on see "luud" ja nüüd kui tee viib turvajõgedele, on need minuga alati kaasas.

Mul tuli üleeelmise aasta kevadel ühel püügil megasaak /palju ja suured sellise putukaga nagu black pennell ja kuulpeana seotud, võib vist öelda, et red tag-i sugulane putukas, kaelus must, hõbekeere. A selle äramainimise põhjus on see, et tag-i ja tagilaadseid ei tahtnud. Põhjus vist see, et suht suur kala oli üsna väiksel alal koos ja söögist nad vist ei mõelnud.
Eelmise aasta ühe käigu naljaputukas oli see Squirmy. Naljaputukas selles mõttes, et mismõttes putukas, krt see on mingi silikooni vorst, dildo. Kõik kalad närisid seda, alates viidikast, särjed, vimmad ja ega turb polnud ka erand. Vastupidavus väga vilets, toimimine väga hea. Kes seda putukat proovida tahaks, see peaks minu meelest 10 kaupa neid siduma ja järgmiseks käiguks samade konksude peale uuesti.Värvivalik oluliselt suurem, kui minu pildi peal vilksatab, mistpool müüb vist paari firma squirmyvorste.
Eelmise aasta ühe käigu naljaputukas oli see Squirmy. Naljaputukas selles mõttes, et mismõttes putukas, krt see on mingi silikooni vorst, dildo. Kõik kalad närisid seda, alates viidikast, särjed, vimmad ja ega turb polnud ka erand. Vastupidavus väga vilets, toimimine väga hea. Kes seda putukat proovida tahaks, see peaks minu meelest 10 kaupa neid siduma ja järgmiseks käiguks samade konksude peale uuesti.Värvivalik oluliselt suurem, kui minu pildi peal vilksatab, mistpool müüb vist paari firma squirmyvorste.
Üks väga hea pinnakas turvale (aga ka säinas,forell jne.)Parachut häkkliga ja poly tiiva-sabaga,no peaaegu uppumatu kevik.
- Manused
-
- IMG_2508.JPG (74.49 KiB) Vaadatud 6045 korda
-
- IMG_2727.JPG (193.29 KiB) Vaadatud 6045 korda
Eks see kevikuimitatsioon katab sellepärast nii palju, et võtab caddise imiteerimise ka enda hooleks. Siin üks sarnase tehnikaga seotud ja teine natuke teise tehnikaga.
https://youtu.be/bSqpaSe9lVI
https://youtu.be/-tip4bTgKs0
https://youtu.be/bSqpaSe9lVI
https://youtu.be/-tip4bTgKs0
Kuigi sellise putukaga,nagu Daddy Long Legs,on püütavad kõik pinnast toituvad kalad,on minul ta eelkõige turva putukas.Neid päevi,kui turb temast huvitatud pole on ikka väga vähe.
Neid krdi jalgu annab sinna sättida, sul mingit lihtsat saiputukat ei ole, et imiteerib juubeli saia, peaks töötama?
Jalgade sidumisega tegelikult hullu midagi,harjutamise asi.Tahtmisel saab valmis jalgu ka netist tellida aga ise siduda (sõlmida)selline tore nikerdamine.Juubeli saia siduda ei soovita,ei toimi alati,perenaise ja kirde saiaga ka samad lood.Kui,siis selveri batooni,see töötab oluliselt paremini

No ei pea kaua mõtlema, kellelt need ideed mu putukakarpi jõudnud on, aga need on väärt ideed

See geniaalne putukas jah, olen ahvinud ka seda, aga sügavat suhet pole tekkinud, nagu kaheks teiseks lagunenud see , üks on polycaddis ehk rackelhane, teine Parachute Nelson, mis on üsna samasse auku putukas Neid valmissõlmituid faasanijalgu olen kunagi ostnud ja pange pannud, murdusid igalt poolt, niisama fiiber ja sõlmest, äkki ülekuivanud ja seismajäänud kaup. Mitte mingit müstikat selle ise sõlmtamisega pole, kui sõlmetada nii, et sule küljes fiibrid, siis vast peened pintsetid abiks ja kui fiiber lahti võtta, siis lihtsalt jämedam ots ees aasast läbi. Ise ainult foamikerega sidunud daddysi aga vaatan neid tommi omasi huviga.
Praegu marabou streameri lainel, ikka turvahärradele ja prouadele plaan pakkuda, lihtsalt vahelduseks ja katsetuseks, ju millalgi teen mudleripeaga ka.
Üks lihtsamaid,kuid väga tegus põrnikas.
Selline salatiroheline tuleb üllatusena, ise ainult mustana sidunud, peaks proovima salatit ja äkki mingit muud värvi veel. Mis salatipõrnika kere on ? Omal selline ja vahest ka sünteetiline dubing. Kuigi juks mainis, et kuue jalaga närib paremini olen neljaga piirdunud, kuigi sisetunne ütleb, et ju ta ilma jalgadeta ka närib.
Musta põrnikat olen ise ka kõige rohkem kasutanud,aga viimasel ajal ka pruuni ja rohelist.Toimivad nad kõik,aga endal vaheldust ja lõbusam püüda.Üks tähelepanek siiski on,kui mustaga näiteks lõpetab võtu ära (kala on ettevaatlikuks torgitud)siis pakkudes rohelist, lähevad võtud mingiks ajaks jälle julgemaks.Kehas kasutan ühe variandina sädelust ja teisel hirvekarva.Hirvekarvast kehal on jalgu täpselt iga turva maitsele

Jaa, sobrasin netis, üsna siva leidsin mai ja juunipõrnika ka altpoolt. Kala näeb muidugi fooni ja ilmselt värvikaardi järgi ei otsusta, kas ampsata või mitte aga nende netipiltide järgi pole hirmuks põhjuks, et muid kõhu või koivavärve kasutada ei tohiks. Mul mustade rida karbis eelmisest aastast olemas aga peaks siit saadud ideede ja julguse toel mingeid variatsioone kah juurde kuduma.
allikas-wikiOsaval kalamehel on alati õnne.
Muruvanaga rääkisime hirvekarva pakkimisest konksule.Mul üks vana pilt olemas.Sellistest tihedalt mitmest kimbust pakitud toorikutest pügan vastavalt tahtmisele hiiri,põrnikaid,caddiseid jne.Kunagi oli Goddard Caddis üks lemmikumaid turvaputukaid ja eks nüüdki ole mõni neist ikka karbis.
Jees! Selgepilt, juba taipab 

Peenikese tugeva niidiga on hea hirve ja põtra siduda, mul lemmikud GSP, nanosilk jms 50D jämeduses, pigem tuleb nendega hirve karva läbilõikamist niidiga karta, kui niidi purunemist, pakkima peab kokku lükates kah annuseid, ma olen seda märganud kah, et kui karvad ära seotud, siis hea see nuustik ühte ja teistpidi näppude vahel ära käperdada, kõik läheb sirgemaks. Vene спутник-u nimeline ziletitera on mul hea abiline kääride järel, on mingid spets hoidjad ka olemas aga ma painutan näppude vahel veits kõveraks zileti ja siis selle kapsarauaga lõikan. Kui julgust on, siis võib põletada ka karva, see osa, mis harali nagu harakapesa, see põleb nagu jaanituli ja tihe osa eriti ei põle. Võib ka lõpupoole tulemasina leegiga trimmida.
Sellisel moel sidusin täna esimest korda, et volframhantel on pea sees, super ei jäänud aga püügiputukaks ok. Täpselt ei tea, kuidas teised skeemitavad, nii seotud pilti olen näinud, pole küsinud kah, tegin nii, kuidas oskasin.
Sellisel moel sidusin täna esimest korda, et volframhantel on pea sees, super ei jäänud aga püügiputukaks ok. Täpselt ei tea, kuidas teised skeemitavad, nii seotud pilti olen näinud, pole küsinud kah, tegin nii, kuidas oskasin.